Tarih: 28.08.2020 12:40

İş güvenliği ihlalleri ölüme davet çıkarıyor

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA’DA, son zamanlarda artan ölümlü iş kazaları, 'İş sahaları yeterince denetlenmiyor mu?' sorusunu akıllara getirdi.

İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisine “İş Güvenliği” denir. Bu tanım, ne yazık ki iş sahalarında pek kullanılmıyor. İş sağlığı ve güvenliği ihlalleri sonucunda yaşanan kazalar ise can almaya devam ediyor. Son zamanlarda Gazipaşa’da da artan iş kazaları, üzücü sonuçlar doğuruyor. Yaşanan olaylar ise, 'İş sahaları yeterince denetlenmiyor mu?' sorusunu akıllara getiriyor.

 

SON BİR BUÇUK AYDA 3 ÖLÜM

Gazipaşa’da son bir buçuk ayda meydana gelen iş kazalarında ikisi Suriyeli üç kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 18 yaşındaki Suriye uyruklu Muhammed El Abdullah’ı bir sera inşaatında çalıştığı sırada sanayi elektriği çarptı. İnşaatta alçı ve boya işi yaptığı öğrenilen 37 yaşındaki Tahir Çağlayan, dengesini kaybedip merdiven boşluğuna düştü. Çağlayan, 7 gün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sera demiri sökerken elektrik akımına kapıldığı iddia edilen 21 yaşındaki Suriyeli Muhammed Seyidbekir de iş kazasına kurban gitti.

 

DENETİMLER YETERSİZ Mİ?

Gazipaşa’da, son zamanlarda artan ve ölümle sonuçlanan iş kazaları, 'İş sahaları yeterince denetlenmiyor mu?' sorusunu akıllara getirirken; birçok iş yeri, inşaat ve iş alanında işveren ve işçilerin “İş Güvenliği”ni dikkate almadığı gözlemleniyor. Ortaya çıkan görüntülere ve yaşanan ölümlü iş kazalarına isyan edenler, hem işverenlerin hem de işçilerin çalıştıkları esnada iş güvenliği önlemlerini almalarını, yetkililerin ise gerekli denetimleri yapmalarını, kurallara uymayanlara cezai işlem uygulamalarını istiyor.

 

UZMANLARDAN UYARI

Yetersiz güvenlik önlemleri, dikkatsizlik gibi birçok olumsuz nedenden dolayı iş kazalarının olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bazı sektörlerin çok daha fazla risk barındırdığını ve “İş Güvenliği”nin iş alanında göz ardı edilmemesi gerektiği üzerinde duruyor. Uzmanlar az riskli, orta riski ve çok riskli işlerde çalışan işçilerin güvenlik önlemlerini almalarını tavsiye ediyor. Her sektörde risklerin olduğunu belirten uzmanlar, meydana gelecek olumsuz bir durumda, işçinin çalıştığı işin tehlikesine göre ceza kesildiğini belirtiyor. Yani, iş güvenliği ihlallerinde uygulanacak ceza miktarını işin tehlikesi belirliyor. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve güvenliği (İSG) Kanununa göre, 2020 yılında uygulanan idari para cezaları 948 TL ile 563 bin 475 TL arasında değişiyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —