Tahta kaşık yaparak geçimini sağlıyor

YEREL 25.08.2020 13:10:51 0
Tahta kaşık yaparak geçimini sağlıyor

GAZİPAŞA’DA 86 yaşındaki Hasan Nuri Yiğit, küçükken öğrendiği tahta kaşık yapımı ile geçimini sağlıyor. Karaca ağaç, şimşir ve sandal ağaçlarının dallarından kahve, yumurta, çorba kaşığı yapan Yiğit, ebadına göre tanesini 5 ila 10 lira arasında satıyor.

Gazipaşa’ya bağlı Doğanca Mahallesi’nde oturan, yaz mevsiminde Sazak Yaylası’nda 4 ay kalan Yiğit, çocuklukta öğrenip, halen devam ettirdiği ağaçların dallarını oyarak yaptığı kaşıkları satıp geçimini sağlıyor.  Karaca ağaç, şimşir ve sandal ağaçlarının dallarının odunsu kısmını oymacılıkta kullandığı hırdavatlarla işleyen Yiğit, kahve, yumurta, yemek, çorba kaşıkları üretiyor. Yaşlılık maaşına ek olarak sürdürdüğü oymacılık mesleğinde Hasan Nuri Yiğit, günde 5 -10 tane kaşık yapıp, tanesini 5 ila 10 lira arasında satıyor.

 

“MÜŞTERİ YOK”

Yaşlılık maaşı alan ve yetmediğini belirten 86 yaşındaki Hasan Nuri Yılmaz, “Kaşık yapmaya çocukluğumda başladım. 15 yıldır tekrardan devam ediyorum. Karaca ağaç, sandal ve şimşir ağaçlarını kullanıyorum. Kaşıkları genelde Karaca ağaç ve sandaldan yapıyorum. Kahve ve yumurta kaşığı da yapıyorum.  Günde 5 ila10 arasında kaşık yaparım. 5 liradan satıyorum ama müşteri yok. Bununla geçiniyorum. Devletten 670 lira yaşlılık maaşı alıyorum oda yetmiyor” dedi. Sazak Yaylası’nda boş zamanlarında Hasan Nuri Yiğit’e karşılıksız yardım eden emekli öğretmen Orhan Pişkin,” Hasan amcaya elimden geldiği kadar yardım ediyorum. Onun oyduğu kaşıkların zımparalama işini yapıveriyorum” dedi.