Erdoğan’ın müjdesi doğal gaz

GÜNDEM 22.08.2020 01:42:22 0
Erdoğan’ın müjdesi doğal gaz

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, 83 milyonun heyecanla beklediği müjdeyi açıkladı. Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini açıkladı.

Dolmabahçe Ofisi'nde 'Millete Sesleniş' konuşması gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü dile getirdiği müjdesini açıkladı. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdiklerini açıklayan Erdoğan, “Fatih sondaj gemimiz Tuna-1'deki sondajında hamd olsun 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda” diyerek 83 milyona müjdeli haberi verdi. Milli imkanların alın başarıda etkin rol oynadığını dile getiren Erdoğan, “Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017'de yeni baştan belirledik. O dönem Berat Albayrak ile ardından gelen Fatih Dönmez kardeşimiz bu politikayı kararlılıkla uyguladılar. Bu çerçevede derin deniz sondajlarını bizzat yapmanın arayışını girdik. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında Yavuz ve Kanuni sondaj gemimizle dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında olduk. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık” dedi.

 

320 MİLYAR METREKÜPLÜK DOĞAL GAZ REZERVİ

İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Karadeniz'e uğurlanan Fatih Sondaj gemisinin herkesi gururlandırdığını dile getiren Erdoğan, “Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz Tuna1'deki sondajında hamd olsun 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Kendisini Boğaz'dan uğurladığım günü hatırlıyorum. Ve o uğurlayışımızla birlikte hamd olsun neticeye de keşfe de ulaşmış olduk. İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Karadeniz'e uğurladığımız Fatih Sondaj gemimiz hepimizi gururlandırdı. Daha önce Tuna-1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası olarak isimlendirdiğimiz bu alanda gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Bu rezerv çok daha büyük bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek” diye konuştu.

 

“GELECEĞE DAHA GÜVENLE BAKACAĞIZ”

Türkiye’nin, yıllarca enerjide dışa bağımlılığı kaldığını ve buna bağlı olarak, ülkenin maddi ve manevi sıkıntılar çektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülke olarak artık geleceğimize daha güvenle bakacağımıza inanıyoruz. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, ardından inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğal gazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan istifade etmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

 

Erdoğan, Fatih ve Yavuz gemilerinin Akdeniz ve Karadeniz'de aramalarına kararlılıkla devam edeceğine dikkat çekti.

 

Öte yandan, bulunan doğal gazın 2023 yılında vatandaşlara verilmesi hedefleniyor.