Tarımda trendiz hayvancılıkta yokuz

GÜNCEL 21.08.2020 13:37:17 0
Tarımda trendiz  hayvancılıkta yokuz

Tarımsal üretimdeki çeşitliliğiyle dikkat çeken Gazipaşa’da, hayvancılık yeteri düzeyde yapılmıyor. İç içe olması gereken iki sektör arasındaki uçurum dikkatlerden kaçmıyor.

GAZİPAŞA’DA tarımsal üretimde her geçen yıl çeşitlilik ve artış yaşanırken,  ilçede hayvancılık neredeyse bitme noktasına geldi.  Ekonomik olarak iç içe olması gereken tarım ve hayvancılık sektörleri ilçede birlikte yürütülemiyor. Kırsal mahallelerden ilçe merkezine göçlerin artması, gençlerin farklı iş alanlarına yönelmesiyle birlikte ilçedeki hayvan varlığındaki azlık dikkat çekiyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği desteklerle ilçede az sayıda da olsa büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği devam ettiriliyor.

 

HAYVAN VARLIĞI YETERSİZ

Birbiriyle entegre iki alanda yaşanan kopukluk rakamlarla da ortaya koyuluyor. Gazipaşa’da halkın büyük bir bölümü geçimini tarımdan sağlıyor. Gazipaşa’da sadece geçtiğimiz yıl örtü altı ve açıkta toplam 102 bin 110 dekar alanda yapılan 604 bin 167 ton üretimden 1. 424.749 ekonomik değer elde edildi. Elde edilen gelir hem Türkiye hem de ilçe ekonomisine katkı sağladı. İlçedeki hayvan varlığı rakamları ise azlığıyla dikkat çekiyor. Gazipaşa’da 8 bin 315 büyükbaş (sığır), 42 bin 405 küçükbaş, 6 bin 150 arı (kovan) ve 53 bin 472 kanatlı hayvan bulunuyor.

 

KOVAN SAYISI DİKKAT ÇEKTİ

Gazipaşa’da arıcılığa her geçen gün ilgi artıyor. İlçedeki arı (kovan) sayısında son yıllarda artış oldu. İlçenin bitki örtüsünün çeşitli olması ve arıcılık faaliyetlerinin fazla zahmetli olmaması dolayısıyla birçok üretici bu alana yöneldi. Gazipaşa’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ile artan kovan sayısı 6 bin 150’ye çıktı. Kovanlardan bal üretiminin yanı sıra propolis, polen ve arı sütü gibi yan ürünler de elde ediliyor.

 

ÇOK TERCİH EDİLMİYOR

Gazipaşa’ya gelen Antalya Valisi Ersin Yazıcı, tarımda ivme kazanan ilçenin hayvan varlığıyla ilgili de bilgi almıştı.  ‘Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık artıyor mu eksiliyor mu?’ diye soran Vali Yazıcı’nın sorusunu yanıtlayan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, “Genel olarak eksiliyor. Kırsalda nüfusumuz yaşlı. Bakanlığımızın, Genç Çiftçi Projesi destekleri ile 2016-2019 yıllarında baya hareketlendirdik. Çok kayda değer miktarda hayvancılık yapılmıyor” dedi.

 

Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk de,  ilçenin fiziki şartlarının hayvancılığa çok uygun olmadığını söyledi. Kaymakam Öztürk, “Kırsalda genç nüfus yok. Diğer tarımsal ürünler çok daha avantajlı olduğu için büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık çok tercih edilmiyor” şeklinde konuştu.