Tarih: 19.08.2020 16:30

AVM TARTIŞMASI

Facebook Twitter Linked-in

GAZİSAN Şirketi Başkanı Hüseyin Efe’nin “Biz AVM için anlaştık. Uysal, iş hanı yaptı” sözlerine cevap veren Uysal İnşaat Sahibi Mustafa Uysal, “Hüseyin Efe ve yönetiminin iş hanı olarak aldığı projeyi ve ruhsatı tadilatla, AVM’ye dönüştürdüm. GAZİSAN yönetimi, iskana imza atmadığı için AVM açılmıyor” dedi.

Gazipaşa'da, Mustafa Uysal ve Hüseyin Efe arasında yaşanan AVM krizi büyüyor. GAZİSAN Şirketi Başkanı Hüseyin Efe’nin “Biz AVM için anlaştık. Uysal, iş hanı yaptı” sözlerine cevap veren Uysal İnşaat Sahibi Mustafa Uysal, Efe’ye yazılı basın açıklamasıyla cevap verdi. İnşaat ruhsatını Hüseyin Efe’nin aldığını söyleyen Uysal, Efe’nin beyanlarının yalan olduğunu savundu. İnşaatı modern bir AVM şeklinde yaptığını söyleyen Mustafa Uysal, “Hüseyin Efe ve yönetiminin iş hanı olarak aldığı projeyi ve ruhsatı tadilatla, bina ve sistem olarak AVM’ye dönüştürdüm. GAZİSAN yönetimi, iskana imza atmadığı için markalar tadilata başlamıyor” dedi.


Yaptığı açıklamada, Hüseyin Efe’nin beyanlarını yalanlayan Uysal, “Ben öncelikle bütün bu söylenenler için hodri meydan diyorum. Hüseyin Efe ve yönetimini sözlerini ispata çağırıyorum. Hüseyin Efe’nin Biz AVM için anlaştık Uysal, iş hanı yaptı yalanının gerçeği bu şekildedir. Öncelikle bu alışveriş merkezinin inşaat ruhsatı Hüseyin Efe ve yönetimi tarafından alınmıştır. 07 Eylül 2018 tarih ve 8843 yevmiye nolu noter sözleşmemizin üçüncü sayfasında açıkça ruhsatı mal sahibi Hüseyin Efe ve yönetiminin aldığı yazmakta ve gerçekte böyledir. Hüseyin Efe buraya AVM ruhsatı almak için her üyeden 2700 TL para toplamış fakat AVM ruhsatı yerine bir altı olan iş merkezi ruhsatı almıştır. Aşağıda belgesi sunulmuştur ve herkesi AVM ruhsatı aldım diye kandırmış müteahhide de projeyi verip inşaatı yaptırmıştır. Müteahhitle Hüseyin Efe arasında tam üç ayrı ve 50 sayfayı bulan sözleşme vardır. Bu sözleşmede arsa sahibi Hüseyin Efe inşaat ruhsatını aldı ve müteahhit ruhsatı alınmış olan AVM’yi projesine uygun olarak yapacak denilmektedir” dedi.


“BECERİKSİZLİĞİNİ BANA YIKMAYA ÇALIŞIYOR”
“Hüseyin Efe kendi yapmış olduğu yolsuzluk ve beceriksizliği bana yani şahsıma Mustafa Uysal’a yıkmaya çalışmaktadır” diyen Uysal, “Ben ise AVM’nin yüzde atmış beş sahibi ve müteahhidi olarak; profesyonel AVM işletmeciliği yapan bir tanesi Alman biri İstanbul menşeli değişik firmalardan yüz binlerce TL para ödeyerek danışmanlık hizmeti aldım ve yanlışları gördüm. Hüseyin Efe ve yönetiminin almış olduğu inşaat ruhsatı ve çizdirmiş oldukları proje kötü ve yetersiz olduğu için büyük tadilatlar yaptım ve burayı tam bir AVM olarak yaptım. Yani Hüseyin Efe ve yönetiminin iş hanı olarak aldığı projeyi ve ruhsatı tadilatla bina ve sistem olarak AVM’ye dönüştürdüm” ifadelerini kullandı.
“İSPATA HAZIRIM”
İnşaata fazladan 10 milyon lira masraf ettiğini söyleyen Uysal, “Yapı ve bütün mekanik sistemler olarak ayrıca Hüseyin efe ve yönetiminin iş hanı ruhsatı alınca dolayısıyla elektrik havalandırma yangın ısıtma soğutma gibi projelerde iş hanına göre yapmış basit yetersiz ve teknolojinin yeniliklerinden çok uzak çok fazla elektrik tüketen projeler yapmış sadece adı proje. Hizmet vermekten çok uzak ben bu yetersiz projeleri de yeniden tadil ettim ve yaklaşık bu tadilatlar ve en yeni sistemleri kurmak bana fazladan 10 milyon yani eski para ile on trilyon cebimden fazla para harcadım. Sadece ruhsat değişikliği kaldı. Onu da iskandan sonra yapmayı planlıyordum. Çünkü inşaat çok hızlı ilerliyordu. Hepsini bir anda yapmak zordu. Yanlış ve zamansız bir adım, her şeyi zora sokabilirdi. Bunun delilini sorarsanız; ispata hazırım. Gazipaşa Belediyesi’nde Hüseyin Efe ve yönetiminin hazırlattığı projeler ve benim hazırlattığım projeler var, isteyen gidip bakabilir” dedi.


“NANKÖRLÜK DEDİKLERİ ŞEY BU OLSA GEREK”
İnşaatla ilgili hazırlanan raporlar hakkında da bilgi veren Uysal, “İkinci bir delil; Hüseyin Efe ve yönetimi dışarıdan özel bir mühendislik firmasına ve üniversite heyetine AVM’nin durumu hakkında rapor hazırlatmışlar. Bu raporun 48’inci sayfasında aynen şöyle denmekte: ‘Burası her ne kadar 4b ruhsatlı olsa da tam bir AVM mantığıyla yapılmış, kullanılan cihazlar günümüzde kullanılan bilinen en yeni ve yaygın olarak kullanılan cihazlardır.’ Diye rapor vardır. Ve aşağıda raporu veriyoruz. Şimdi utanmadan sıkılmadan biz AVM yap dedik. Uysal, iş hanı yaptı diyor. Nankörlük dedikleri şey bu olsa gerek” diye konuştu.


HÜSEYİN EFE’YE SORULAR SORDU
“Hüseyin Efe de dürüstlük varsa ben kendisinden aşağıdaki soruları yanıtlamasını istiyorum. Yalnız benim söylediğim ve yazdığım her şey belgeli ve şahitlidir. Sen de kamuoyu önüne çık ve cevapla” diyen Uysal, Efe’ye şu soruları yöneltti:
“1. AVM ruhsatı almak için üyelerden 2 bin 700 TL para topladın ve niye iş merkezi ruhsatı aldın? Belgesi aşağıda.
2. Üyelerden topladığın parayı geri vereceğinizi söylediniz. Ben size üyelerin parasını tam olarak teslim ettim. 2 bin 500 TL’sini verdiniz. Her üyeden 200 TL kestiniz. Toplam 36 bin TL yapıyor. Bu para nerde Hüseyin Bey?
3. İnşaat ruhsatını sen aldın. Müteahhitle yaklaşık 50 sayfa 3 ayrı sözleşme yazdın. Sözleşmeleri de sen ve avukatın yazdı. Neden sözleşmenin herhangi bir yerine biz müteahhide bu şekilde verdik müteahhit de ruhsatı değiştirecek diye yazmadın her şeyin en ufak ayrıntılarını yazarken neden en önemli şeyi yazmadın hadi birinde ikisinde unuttun üçüncüde niye yazmadın? Yazmadığına göre yoksa sözlerin yalan mı?
4. Müteahhitten aldığınız ama parasını ödemediğiniz dükkanı başkasına satamaya çalışırken müteahhit engel olduğunda, ‘verdiğin para kadar dükkan alabilirsin’ dediği için mi müteahhide engel çıkarıyorsun?
5. Hüseyin Bey, 10 Ağustos 2017 tarihli kat karşılığı inşaat yapma sözleşmesinde müteahhitle anlaşılmış olan dükkan bölüşme işinde mimarınla sen müteahhide ait 130 m2 dükkanı, restoranı önce müteahhide verip sonra kendi üstünüze mi geçirdiniz? Müteahhit daha sonra farkına varıp 130 m2 dükkanı restoranı sizden geri almış bunun için mi müteahhide engel çıkarıyorsun?
6. Müteahhit bütün gelirleri tek hesapta toplayıp, masrafları düşer kalan parayı hak sahiplerine verirken, sen neden dükkan sahipleri ortak alanın gelirlerinden almasın diyorsun?
7. Hüseyin Bey, GAZİSAN AŞ’nin hisselerini sadece ortaklar alabilir diyorsun ve ortaklardan başka birine 3’üncü kişilere hisse devri yapmıyorsun. Bu hareketinizle GAZİSAN AŞ’yi bitirmiş durumdasınız. Bunu bilerek mi yapıyorsun? Şirketin hisselerinin değerlenmesinden niye rahatsız oluyorsun?
8. Sanayi esnaflarından Mehmet Göbekli isimli şahsın iki adet hissesi niye senin üzerinde? Bu vatandaşın hissesini ve hakkı olan iki hisseyi evrak eksik deyip kendi üstünüze geçirmişsin. Bu vatandaşın hissesine niye çöktün? Evrakı eksikse şirketin üstüne niye kayıt yapmadın da kendi üzerine kayıt yaptın? Vatandaşın malına çöktün Hüseyin Bey.
9. Siz Sanayi Kooperatifi Başkanı iken son yaptığınız, o altından suyu kesemediğin binayı Mustafa Uysal 550,000 TL’ye yapacakken sen niçin ihale şartnamesine Mustafa Uysal da olmayan özellikler ekledin de Mustafa Uysal’ı saf dışı bırakıp, aynı binayı Kerim Bıçak isimli müteahhide en az 2-3 katına varan bedelle verdin Hüseyin Bey?
10. Hüseyin Efe ve yönetimi kat karşılığı inşaat sözleşmesindeki sorumluluklarını yerine getirmeyerek bilerek ve isteyerek planlı olarak müteahhidin ve diğer tapu sahiplerinin çok şiddetli zarar görmesine neden olmuşlardır ve müteahhit GAZİSAN hakkında mağduriyetinin giderilmesi için davalar açmıştır. Müteahhit bu davaları kazanırsa, ki kazanacakta sözleşmede her şey gayet açık ve Türk Ticaret Kanunu’nun hükümleri ortada. Çok yüklü tazminatlar ve cezalar çıkacağı kesindir. Çıkacak olan bu yüklü miktardaki ceza ve tazminatları Hüseyin efe ve yönetimi mi ödeyecek yoksa sanayideki vatandaşlara mı ödeyecek? Bunu cevapla bakalım. Kendi hatanın ceremesini ödeyecek misin yoksa bir kaç yalan daha uydurup, vatandaşa öde mi diyeceksin?
11. AVM’nin emsal fazlası kullanıla bilir m2’si var. Gözünüzü hep bu tapuda kayıtlı olmayan emsal fazlası m2’ye dikmişsiniz ve müteahhit buraya bu yeni tapulara oyun oynamanıza engel olduğu için mi müteahhide engel çıkarıyorsun?
12. Mustafa Uysal, bu alışveriş merkezinin sadece müteahhidi değil yüzde 51 hissesine sahip ve bütün AVM’nin tapularını 49 yıllığına Uysal’a vermişsin ve iskan evrakına imza atmayarak bütün sistemi tıkadın. Mustafa Uysal olmadan sen burada ne yapabilirsin? İşlerin önünde takoz olmaya devam edecek misin?
13. Sen Hüseyin Bey, gazetelerde üyelerin hakkını koruyacağını söylüyorsun. Siz üyelerin hakkını böylemi koruyacaksınız? Yoksa önümüzdeki dönemde daha düzgün bir şekilde vatandaşa hizmet etmeyi mi planlıyorsun?”


“ARSA SAHİBİ GAZİSAN AŞ’NİN YAPISI NEDİR?”
GAZİSAN hakkında iddialar ortaya atan Mustafa Uysal, “Hüseyin Efe ve yönetiminin hüküm sürdüğü arsa sahibi olan GAZİSAN AŞ, 180 ortakla kurulmuş bir anonim şirkettir. Fakat halk arasında şöyle iddialar konuşulmakta: Şirket kurulduğu zaman şirketin yönetim kurulu üyeleri ve başkanı Hüseyin Efe ve yakın çevresi hisse sahibi gariban vatandaşları kandırarak buradan bir şey olmaz, buraya devlet çok vergi koyacak, buradan kurtulmak lazım gibi yalanlarla vatandaşı kandırarak ve alış veriş merkezinin yapılacağını gizli tutarak vatandaşlardan çok ölü fiyata yok parasına hisseleri toplamışlar. Bin 500-3 bin, 5 Bib TL gibi rakamlara. İddia edildiğine göre yönetim kurulu üyelerinin bazılarında 20 adet, bazılarında 15 adet, bazısında 10 ve bazısında 5-6 adet hisse topladığı söyleniyor. Eğer bunlar doğru ise bugün bu hissenin tanesi 150-160 bin TL ediyor. Ve bu adamlar, bu grup, haksız şekilde kazanç sağlamış durumda. Bunun için de Maliye’yi göreve davet ediyorum. Şirketin yaklaşık 4’te 1’ini tek başına ele geçirmiş ve yönetimi kimseye vermek istemiyorlar. Vatandaş tarafından, bazı kişilerin de evrakı eksik diye resmi defterden silip üyeliği kendi adına geçirip vatandaşın malına çöktükleri söyleniyor” diye konuştu.


“HÜSEYİN EFE NE YAPMAK İSTİYOR?”
“Hüseyin Efe kendi özel istek ve arzuları, şahsi çıkarları karşılanmadığı için, ‘bana yar olmayan hiç kimseye yar olmasın’ mantığı ile Gazipaşa’mızın incisi, ilçemizin gelişmesi için kilometre taşlarından birisi olan AVM’ye oyun oynamaktadır” diyerek açıklamasını sürdüren Uysal, “Aslında Hüseyin Efe’nin oynamaya çalıştığı oyun, çok eski bayat bir oyundur. Bu oyunun herkes farkındadır. Aslında hemen bu işleri sanki siyasi bir çekişmeymiş gibi hemen siyasete sokmaya çalıştı ve maalesef bazı akıllı bildiğimiz üyelerimizden bazıları da durumu bilmelerine rağmen sırf siyasi görüş nedeniyle doğruya doğru diyemiyorlar. Aynen şöyle diyorlar: ‘Tamam haklısın. Hüseyin Efe bunları yapacak karaktere sahip. Bunu biliyoruz’” dedi.
“AKŞAM BAŞKA, SABAH BAŞKA BİR İNSAN DEĞİLİM”
Uysal, “Bu alışveriş merkezini yapan benim. Bütün binanın, mekanik sistemleri, ısıtma, soğutma, yangın elektrik dahil A’dan Z’ye kadar alışveriş merkezini işletecek olan, şirketin kurulumu, şirketlerin ana sözleşmeleri kısacası sözü edilen ve imalatı yapılan her şeyin sorumlusu benim. Yani Mustafa Uysal’ım. Yaptığım işin ve verdiğim sözlerin sonuna kadar arkasındayım. Piyasadaki inşaat kalitem neyse AVM’de de aynıdır. Bizim, akşam başka, sabah başka bir insan olmadığımızı cümle alem bilir. Bakalım kendi hatanın ceremesini ödeyecek misin yoksa bir kaç yalan daha uydurup vatandaşa ödemi diyeceksin? Bunu cevapla bakalım” değerlendirmesinde bulundu.


“ALIŞ VERİŞ MERKEZİMİZDE HİÇBİR SORUN YOKTUR”
AVM’nin açılışa hazır olduğunu ancak GAZİSAN yönetiminin iskana imza atmadığı için firmaların gelmediğini sözlerine ekleyen Uysal, “AVM’de inşaat bölümü bitmiştir. Markaların tadilata başlaması lazım. GAZİSAN yönetimi iskana imza atmadığı için markalar tadilata başlamıyor haklı olarak. Onun için GAZİSAN’dan aklıselim gerçekten iş yapma niyeti olan yöneticilere kapımız açık. Hemen iskanı alırız, ruhsatı değiştirir, markaları yerleştiririz ve açılışımızı yaparız. Alışveriş merkezimizde hiçbir sorun yoktur. Sorun olsa bile çözmek bana aittir” şeklinde konuştu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —