“HÜKÜMET BİZİ CEZALANDIRIYOR”

Kahvehane ve kıraathanelerde devam eden oyun yasağı, bir grup kahvehaneciyi ayağa kaldırdı. Hükümetin kendilerini cezalandırdığını iddia eden kahvehaneciler, iş yerlerinde okey, iskambil ve tavla gibi oyunların oynanmasına izin verilmesini

GÜNDEM 6.08.2020 12:54:27 0
“HÜKÜMET BİZİ CEZALANDIRIYOR”

KAHVEHANE ve kıraathanelerde devam eden oyun yasağı, işletme sahiplerini zor durumda bırakmaya devam ediyor. Uygulanan oyun yasağı nedeniyle, ekonomik sıkıntılarının arttığını belirten kahvehaneciler, dün basın açıklaması yaparak, yetkililerden çözüm istedi. Kahveciler tarafından Bizim Arena Okey ve Maç Salonu’nda yapılan basın açıklamasına, Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Sönmez de destek verdi. Bizim Arena Okey ve Maç Salonu işletme sahibi Hüseyin Güneş tarafından yapılan basın açıklamasında, işletme sahiplerinin çektiği sıkıntılar ve kahvecilerin beklentileri dile getirildi.

 

“İŞLERİMİZ OLUMSUZ YÖNDE İLERLİYOR”

 

Kahvehane ve kıraathanelerde okey, iskambil ve tavla gibi oyunlara izin verilmemesinin kendilerini zor durumda bıraktığını dile getiren Hüseyin Güneş, “Çin’de otaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü, sağlığımız başta olmak üzere ekonomimizi alt üst etti. Bilindiği üzere 1 Haziran’da tüm Türkiye’de hayata geçen yeni normalleşme sürecinde kapalı olan iş yerlerimiz; okey, iskambil ve tavla gibi oyunlara izin verilmeme şartıyla kısmen açıldı. Ancak, kahvehane ve kıraathanelerde okey, iskambil ve tavla gibi oyunlara izin verilmemesi, Gazipaşa’da bulunan 80 iş yerini olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

 

“SAĞLIK HER ŞEYİN ÖNÜNDE”

 

Kahvecilerin zor durumda olduğuna dikkat çeken Güneş, “Sağlık her şeyin önünde… Bunun bilicindeyiz ama maalesef çok zor durumdayız. Normalleşme adı altında açılan bütün iş yerleri tamamen aktif halde çalışırken, kahvehanelerde oyunun yasak olması tam anlamıyla çelişkili bir durum. Hal böyle olunca biz de kendimize şu soruyu soruyoruz. Koronavirüsü denilen bu hastalık, kahvehanelerden mi türüyor? Her yer açıkken, neden bizim iş yerlerimizde oyunlar yasak?” diye konuştu.

 

“BİZ DE NORMALLEŞMEK İSTİYORUZ”

 

Para kazanamadıkları için ödemelerde sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Güneş, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Bizler evimize ekmek götürmekte, kiramızı, faturalarımızı, borçlarımızı ödemekte zorluk çekiyoruz. Kahveci esnafı olarak biz de normalleşmek istiyoruz. Biz de, tam anlamıyla iş yerimizi faal duruma getirmek istiyoruz. Kahvehane ve kıraathanelerde okey, iskambil ve tavla gibi oyunlara izin verilmemesi, sadece bizi değil, evimizde ekmek bekleyen ailelerimizi de derinden etkilemeye devam ediyor” dedi.

 

“BİZ DE EKMEĞİMİZİ KAZANALIM”

 

Kahvehane ve kıraathane işletmecilerinin, koronavirüsü salgını sürecinde günah keçisi ilan edildiğini dile getiren Güneş, “Sürecin başından beri bizim sesimizi duyan olmadı. Bu süreçte, devlet resmen bizi öksüz evlat yerine koydu. Tüm sektörler, adım adım hizmete açılırken, iş yerlerimizde uygulanan oyun yasağı nedeniyle, kapımızdan içeri müşteri girmiyor. Hükümetin, Bilim Kurulu’nun ve bakanlıkların artık bu konuda bir çalışma yapmasının zamanı geldi de geçiyor bile.  Bilim Kurulu’ndan çıkacak bütün şartları yerine getirmeye hazırız. Yeter ki oyunlar serbest bırakılsın… Hepimiz zor durumdayız. Duyun artık sesimizi… Oyunları serbest bırakın biz de ekmeğimizi kazanalım…” değerlendirmesinde bulundu.

 

“HÜKÜMET BİZİ CEZALANDIRIYOR”

 

Yapılan basın açıklamasının ardından konuşmasını sürdüren Bizim Arena Okey ve Maç Salonu işletme sahibi Hüseyin Güneş, “Bana birisinin şunu izah etmesi lazım. Benim de beynime yatması lazım. Kahveler beş aydır kapalı. Bugün berberler, çok yakın temastan tıraş yapabiliyor. Halı sahalar açılmış, kafeler açılmış, sahil açık, eğlence yerleri komple açık, sosyal mesafe, maske hiçbir şey yok. Bize masal okuyorlar. Biz beş aydır evimize ekmek götüremiyoruz. Bunu bilmeleri gerekiyor. Açacağız, açacağız diyorlar. Tarih yok. Bize tarih versinler. Bizim aramadığımız yer kalmadı. İktidar partisinin temsilcilerini arıyoruz. Oda başkanlarını arıyoruz, rahatsız ediyoruz. Gerekirse bizi tamamen kapatsınlar. Kahvelerden korona çıkmıyor. Bunu herkes bilsin. Çünkü kahveler kapalı. Beş aydır kapalıyız, evimize de ekmek götüremiyoruz. İktidar partisi her tarafı açmış, bugün kahvehaneleri cezalandırıyor. Bunu herkes böyle duysun. Bunun başka izahı da yok açıklaması da yok. Kimse kahveler açık demesin. Artık böyle bir masalı dinlemek istemiyoruz. Benim dükkan kiram beş ayda 11 bin TL yapar. Benim günlük masrafım 300 TL, ben akşam olduğu zaman evime 50 TL para ile gidiyorum. Her gün 250 TL eksi ile dükkanımı kapatıyorum” dedi.

 

SÖNMEZ: ATILAN BİR ADIM YOK

 

Yaşananlar hakkında konuşan Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Sönmez, “Az önce federasyon başkanını aradım, toplantıda olduğunu belirtip kapattı. Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği sekreterini ardım. Kendisi Bilim Kurulu’nun konu üzerinde çalışma yaptığını söyledi. Hatta Kahveciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu’nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bu konu da görüştüğünü söyledi. Fakat, yapılan mücadeleler karşısında atılan net bir adım yok. Açılacak diyorlar ama ne zaman açılacak belli değil” şeklinde konuştu.

 

“BAĞKUR ALINMASIN”

 

Basın açıklamasında yer alan kahvene işletmecileri, zor durumda olduklarını, bu süreçte devletin BAĞKUR ücretlerini almamasını istedi.

 

KAHVEHANECİLERE TEPKİ GÖSTERDİ

 

Gazipaşa’da 80 kahvehane olduğunu sözlerine ekleyen Bizim Arena Okey ve Maç Salonu işletme sahibi Hüseyin Güneş, basın açıklamasına 5 kişinin katıldığını belirterek, “Biz herkese söylüyoruz ama mücadelemizde kendi arkadaşlarımız bizleri yalnız bırakıyor” diyerek kendilerini yalnız bırakan kahvehanecilere tepki gösterdi.