MUZDA 'İTHAL KORKUSU' YAŞANDI

Resmi Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bazı ürünlere uygulanan gümrük vergisi oranları düşürüldü. Muzda yüzde 145,8, olan gümrük vergisinin yüzde 7’ye düşürülmesi, Gazipaşalı muz üreticileri üzerinde

GÜNDEM 6.08.2020 12:53:21 0
MUZDA

 

RESMİ Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bazı ürünlere uygulanan gümrük vergisinin düşürülmesine karşı getirilen Toplu Konut Fonu’nun çiftçinin korunmasına yönelik olduğunu dile getiren Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “İthal Ürünlerde alınan kararlar, ithalatçı firmalar tarafından zaman zaman özellikle ithal muzda delinmeye çalışılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda İthalatçı firmalar mahkeme kararları çıkararak devlete yatırdıkları vergileri geriye almakta idiler. Bu uygulamayı önlemeye yönelik olarak hükümetimiz tarafından alınan bir kararla, 08 Mayıs 2020 tarihinde bir değişiklik yapılmış,  gözetim uygulamasına geçilmiş ve koli başına alınan referans fiyat kaldırılarak ton başına vergi getirilmişti. Biz de bu uygulamayı daha önce siz değerli üreticilerimizle paylaşmıştık” dedi.

 

Sözlerine devam eden Çelik, “İthal muzda yaşanan sıkıntılar ve problemler oldukça bu sıkıntı ve problemleri aşma adına ilgili Bakanlıklarımız, Genel Müdürlüklerimiz ve TZOB Genel Başkanlığımıza yaşanan sıkıntı ve problemleri anlatmakta ve çözüm yolları aramaktayız. İlgili Bakanlıklarımız ve Genel Müdürlüklerimiz de bizim taleplerimiz doğrultusunda üreticilerimizin lehine olabilecek olan bütün kararları almakta ve gerekli olan düzenlemeleri yapmaktadırlar” dedi.

 

“ÜRETİCİLERİMİZ VE DÜRÜST TÜCCARLARIMIZ KORUNACAK”

 

Alınan kararla birlikte, muz üreticilerinin ve dürüst tüccarların korunacağını belirten Çelik, “Şu anki alınan karar ise devletimizi ve üreticilerimizi korumak, yatırdıkları vergileri mahkeme kararı ile geriye alan ithalatçı firmaların oyununu bozmak için alınan çok doğru ve yerinde bir karardır. Alınan bu kararla gümrük vergisi nispi %7 ve maktu ton başına 830 Euro olarak 15 gün sonra uygulanmaya başlayacaktır ve düşük fatura beyanı sonrası mahkeme süreci ile ödenen vergilerin, ithalatçılar tarafından geri alınmasının önüne geçilecektir. Böylece üreticilerimiz ve dürüst tüccarlarımız korunacak, haksız rekabet ortamı oluşması ve devletimizin zarar etmesi engellenecektir.  Hiçbir üreticimizin panik yapmasına gerek yoktur. Biz üreticilerin yapması gereken tek şey yerli ve milli muz üretimine devam ederek %85 olan üretimimizi %100’ e çıkarana kadar üretime devam etmek olacaktır” diye konuştu.

Kararın alınmasında emeği geçenlere teşekkür eden Çelik, “Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a,  Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye, İthalat Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Erkan Çetinkayış’ a, Gümrükler Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Gümüş’e ve TZOB Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’a üreticilerimiz adına sonsuz teşekkür ediyor, şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ÇİFTÇİYE DESTEĞE DEVAM”

 

Resmi gazetede yayımlanan karar hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yapan AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Ali Doğan ise, “Değerli muz üreticilerimiz, endişeye gerek yok.  Gümrük vergisi düşmüş gibi görülse de,  kilo başına 0,83 Euro fon ile yerli muz üretimi korunmaya devam ediyor. Hükümetimiz muz yetiştiriciliğine büyük destek veriyor ve tarihin en yüksek ekim oranlarını yaşıyoruz.  Çiftçiye desteğe devam inşallah” ifadelerini kullandı.

 

NEDEN 'TARIM' DEĞİL DE  'KONUT' FONU?

 

Öte yandan, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ithal edilen tarım ürünleri için zorunlu hale getirilen Toplu Konut Fonu’nun, 'tarım' değil de  'konut' fonu olması akıllarda soru işaretleri bıraktı.