Tarih: 14.07.2020 11:54

SALGIN SÜRECİNDE KLİMA UYARISI

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA’DA sıcak hava iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Gazipaşa’nın sıcağından bunalan ilçe halkının büyük bir bölümü yaylalara göç etti. Gazipaşa merkezde ise koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evlerinde izole bir şekilde vakit geçirmek isteyenler,  sıcaktan korunmak için uzun süre klimalı ortamda kalıyor. Kontrolsüz ve uzun süre kullanılan klima ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. 

 

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evlerinden çıkmak istemeyen vatandaşların, klimalı ortamda vakit geçirme süresinin bu yıl arttığını söyledi.  İlçe halkını uzun süre klimalı ortamda kalmamaları konusunda uyaran Çelik,  “Solunum yolu virüsleri ve bakteri gibi mikroorganizmalarla mücadele için ev ve çalışma ortamlarının havalandırılması gerekmektedir. Klimalı ortamlarda özelikle yaşlı, bebek, çocuk ve bağışıklık sistemi zayıf olanların daha da hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Klimalı ortamda kaldığımız süreye lütfen dikkat edelim. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandıralım” dedi.

 

HEKİME BAŞVURULMASI GEREKİYOR

 

Klima yoluyla bulaşan en önemli hastalığın ‘klima hastalığı’ olarak da adlandırılan ‘lejyoner hastalığı’ olduğuna vurgu yapan Çelik, “Lejyoner Hastalığı, ‘Legionella pneumophila’ adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteri, akciğerlere yerleşip zatürreye yol açabilir. Klimaların içerisinde oluşan nemli ortam, bu bakterinin yaşaması ve çoğalması için elverişlidir. Klimalı ortamda çalışanların geçmeyen akciğer enfeksiyonu, geçmeyen öksürük gibi şikâyetlerinin olması durumunda hemen bir hekime başvurup, klimalı ortamda çalıştığını söylemesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

KLİMA NASIL KULLANILMALI?

 

Klimanın vermiş olduğu serin havanın karşısında durmanın doğru olmadığına vurgu yapan Dr. Eşşe Çelik, 'Özellikle dışarıdan terli olarak gelmişseniz klima karşında durmak, klima çarpmasına sebebiyet verebilir. Klimanın üflediği serin havaya direkt maruz kalmak boyun tutulmasına, göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılar olmasına neden olabilir. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için klimaların kapaklarının oynaması özelliği kullanılabilir. Klima derecesinin çok düşük ayarlanması doğru değildir. Ortalama olarak 24–25 derece olması, nem ayarının ise yüzde 40-50 arasında olması gerekmektedir. Klimanın zararlarından en az seviyede etkilenmek için sabit üflemeye maruz kalınmaması, ısı derecesinin çok düşük olmamasına, nem ayarlarına dikkat edilmesine, klimaların bakımı ile temizliğinin her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması, bakteri filtresi kullanılması, klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmesi yeterli olacaktır' şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —