Tarih: 13.07.2020 12:13

ESNAF ODASI YALNIZ KALDI

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından zincir marketlere karşı yürütülen mücadele sonuçsuz kaldı. Esnafın zararını azaltmak için zincir marketlere karşı sıkı bir mücadele içine giren Gazipaşa Esnaf ve Sanatkar Odası Yönetimi, mayıs ayında Gazipaşa Belediyesi’ne dilekçe vermişti. Verilen dilekçede Gazipaşa’da faaliyet gösteren zincir marketlerin market ve bakkal statüsünde çalışan yerli esnafı zarara uğrattığı, söz konusu zincir marketlerin açılmasına yeni kriterler getirilmesi ve konunun Gazipaşa Belediye Meclisine taşınması istenilmişti. Gazipaşa Belediyesi, Esnaf Odası tarafından verilen dilekçeye cevap verdi. Söz konusu dilekçede yer alan maddelerin; İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe aykırı olduğunu belirten Gazipaşa Belediyesi, mevzuata aykırı bir alınamayacağını beyan ederek, Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetiminin isteğini geri çevirdi.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK”

 

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Sönmez ve Esnaf Odası Sözcüsü Devrim Gök, kamuoyuna konuyla ilgili bilgi vermek için 3 Maymun Kafe’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazipaşa Esnaf Odası’nın zincir marketlere karşı gerekli mücadeleyi sonuna kadar verdiğini dile getiren Esnaf Odası Sözcüsü Devrim Gök, “Zincir marketlerle alakalı Türkiye genelinde bir araştırma yaptık. Araştırmalarımızın akabinde 29 Mayıs 2020 tarihinde belediyeye bir dilekçe verdik. Türkiye’de kimler ne yapmış, hangi il ve ilçede ne kararlar alınmış bunları dilekçemizde belirttik. Ama gördüğümüz bir şey onu da dilekçemizde belirttik. Türkiye’de genel siyasetin verdiği bir değerle yapılan tüm müdahaleler hep geri dönmüş. Yani zincir marketlerle alakalı bir durum birinci mahkemeden dönmediyse bir üst mahkemeden dönmüş. Ulusal mağazaların devamlılığını kısıtlayan hiçbir uygulama yok. Ama biz bu konuda elimizden geleni yaptık. Zincir marketlerin esnaflarımıza verdiği zararı engellemek için girdiğimiz mücadelemizde yalnız kaldık” dedi.

 

“AVUKAT VE HAKİMLERLE GÖRÜŞTÜM”

 

Esnafların zararını engellemek için gerekli mücadeleyi verdiklerini dile getiren Gök, “Konuyla alakalı 8-10 tane avukat ve ticaret hakimi olan bir arkadaşımla görüştüm. Ancak çıktığımız kapı hep aynı oldu. Zincir marketler, kendilerini kısıtlamaya yönelik her girişimin içinden çıkmayı başarmış. Gazipaşa Belediyesi de verdiğimiz dilekçede yer alan isteklerin yerine getirilemeyeceğini ifade etmiş. Bize dilekçenin bir örneği ulaştı. Benim bunun üzerine duracağım bir nokta var. Gazipaşa hepimizin Gazipaşa’sı. Bu hepimiz için böyle. Bu memlekette yaşıyoruz ve buranın geleceğini dizayn etmek, buranın geleceğine güzel şeyler katmak bizim elimizde.   Bu konuda ne yapmak gerekiyor? Mücadele etmek gerekiyor. Mücadeleci olmazsan, yaptığın hiçbir işin anlamı olmaz. Biz esnafımız için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Ama bu konuda olumlu bir sonuca ulaşamadık” dedi. “Vazgeçenler değil, mücadele edenler tarihe geçer” diyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünü hatırlatan Gök, “Mücadelesiz hayat ölüme teslim olmaktır. Dünyada ölümün var olduğunu bildiğin halde yaşamaya tutunmaya devam ediyorsan mücadele etmesini bileceksin” diye konuştu.

 

“ZİNCİR MARKET SAYISI 24 OLDU”

 

Konuyla ilgili yerel yönetimlerin gerekli mücadeleyi vermediğini ifade eden Gök, “Geriye dönüp baktığımızda, Cemburak başkan döneminde yapılan mücadelenin Adil Çelik ve bugünkü yani Mehmet Ali başkanın döneminde yapılmadığını görüyoruz. Hatta Mehmet Ali başkanımızın dönemine bakarsak onun başkanlık döneminde zincir marketlerin sayısı toplamda yirmi dörde ulaşmış. Son bir ayda on tane zincir market açıldı. 24 şubeden birinin günlük cirosu 10 bin TL olsa bu günde 240 bin TL yapar. Bu rakamı ay bazında hesaplarsak 7-8 milyon TL eder. Yıl olarak hesaplarsak bu rakam 80-90 milyara ulaşır. Bu para Gazipaşa’nın vatandaşından, üreticisinden, memurundan çıkıyor. Ama bu paraların Gazipaşa’ya bir kuruş faydası yok. Peki bu mağazaların Gazipaşa’ya kattığı değer ne? Kattığı bir değer de yok. Diyorlar ki; burada Gazipaşalılar çalışıyor. Tamam, her şubede ortalama da 3-5 kişi çalışıyor. Bu mağazaların 100 kişiye faydası varsa, bin kişiye de zararı var. Zincir marketler yüzünden binlerce kişi sıkıntı çekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Belediyeden beklediklerini bulamadıklarını söyleyen Gök, “Ben Gazipaşa Belediyesi’nden şunu beklerdim: Bu dilekçeyi bize gönderivermelerinden öte, bizi çağırsalardı, bize konuyla ilgili bir bilgi verselerdi, işte biz bu konuları araştırdık, şu gerekçelerle bunlar olmadı deselerdi biz çok memnun olurduk” dedi.

 

D400 üzerinde bulunan Ali Oğuz Petrol karşısında bulunan zincir market üzerinden belediyeye soru soran Gök, “7-8 ay önce Ali Oğuz Petrol karşısında bulunan bir zincir market yan tarafında boşalan bir dükkanı bünyesine kattı. O gün orada bir inşaat izni alındı mı? Ve ya o işlem yapılırken Gazipaşa Belediyesi’nin o işle ilgili biriminin haberi var mıydı? Biz bu konulardan muzdarip olduk. Sizleri de bu konulara açıklık getirmek için çağırdık. Dediğimiz gibi, esnaflarımız için gerekli mücadeleyi verdik ama yalnız kaldık” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —