ÇİFTÇİ UMDUĞUNU BULAMADI

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Çelik, çiftçinin büyük ümitlerle girdiği üretim sezonundan umduğunu bulamadığını söyledi.

GÜNCEL 8.07.2020 13:16:41 0
ÇİFTÇİ UMDUĞUNU BULAMADI

GAZİPAŞA’DA örtü altında yapılan üretim sezonu sona erdi. Gazipaşalı çiftçi, bu sezondan da umduğunu bulamasa da el emeğinin karşılığını aldı. Gazipaşa’da 2020 üretim sezonu kısmen sona erdi. Gazipaşa merkezde yapılan örtü altı üretim sona ererken, yüksek kesimlerde az da olsa üretim devam ediyor. 2020 üretim sezonunu da geride bırakan Gazipaşalı çiftçi, bu yıl tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen üretimi bırakmadı. Gazipaşa’da yaşanan sel felaketi, fırtına ve son olarak da koronavirüs salgınından etkilenen çiftçi, üretimi aralıksız bir şekilde sürdürdü. Gazipaşalı çiftçi, bu sezondan da umduğunu bulamasa da el emeğinin karşılığını aldı.

 

“EL EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALDI”

 

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, hal sezonunun sona erdiğini söyledi.  Hale ufak tefek ürün girişi olduğunu belirten Oda Başkanı Çelik, birkaç gün sonra bunun da sona ereceğini kaydetti. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Çelik, 2020 üretim yılında çiftçinin emeğinin karşılığını aldığını ancak genellikle borçlanarak üretim yapıldığı için kazancın büyük bir bölümüyle borçların ödediğini kaydetti.  Gider maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ellerinde fazla bir kazanç kalmadığını söyleyen Başkan Çelik, “Genellikle borçlanarak üretim yapan çiftçi, ürününü sattıktan sonra ilaç, gübre, mazot, fide borçlarını ödüyor. Özellikle gübre ve fide giderleri çok yüksek. Bunları ödedikten sonra çiftçinin kalan parayla da bir iş yapma gücü kalmıyor. Ancak el emeğinin karşılığını alıyor” diye konuştu.

 

Gazipaşa’nın yüksek kesimlerinde salatalık, fasulye gibi ürünlerin yetiştirilmeye devam ettiğini söyleyen Başkan Çelik, “Yaylalarda üretim yapanlar var. 15-20 gün sonra az da olsa buralarda salatalık, fasulye hasatları başlar. Yüksek yerlerde çiftçilik yapmaya, üretime devam ediyoruz” şeklinde konuştu.