SAĞLIK BAKANLIĞI OKULLARDA ALINACAK ÖNLEMLERİ AÇIKLADI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 31 Ağustos’ta okulların açılacağını açıklamasının ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, okullarda alınacak tedbirleri belirledi.

GÜNCEL 6.07.2020 11:37:04 0
SAĞLIK BAKANLIĞI OKULLARDA ALINACAK ÖNLEMLERİ AÇIKLADI

GAZİPAŞA’DA ve tüm Türkiye’de okulların 31 Ağustos’ta açılması durumunda tüm eğitim kurumlarında sıkı tedbirler uygulanacak. Dersliklerden kantinlere, yemekhanelerden yatakhanelere, kütüphanelerden okul bahçesine tüm alanlar için sıkı kurallar getirildi. Okullarda ilk olarak, COVID-19’dan sorumlu bir okul yöneticisi görevlendirilecek. Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binaları genel bir temizlikten geçirilecek. Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği kullanımı zorunlu olacak. Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak. Okul içindeki tüm birimlerde 1 metrelik sosyal mesafe kuralı uygulanacak. Aile içinden bir bireyin ya da öğrencinin ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi biri varsa okula bilgi verilerek, öğrenci veli tarafından okula gönderilmeyecek.

 

DERSLER MASKELİ İŞLENECEK

 

Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takacak ve maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulacak. Okulda bulunan kişilerin tümü kuralına uygun maske takmakla zorunlu olacak, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilecek. Yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılacak. Okul ve sınıf giriş çıkışlarına el antiseptikleri yerleştirilecek. Okullarda sınıf ve odalar pencereler açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılacak. Okullarda yapılacak toplu etkinliklere mümkün oldukça izin verilmeyecek. Öğretmen, yönetici, personel toplantıları gibi idari toplantılar temastan kaçınarak yapılacak.

 

DERSLERDE ALINACAK ÖNLEMLER

 

Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulacak. Sınıflarda karşılıklı oturma düzeni (yüz yüze) olmayacak. Sınıf müsaitse çapraz oturma düzeni uygulanacak. Öğrencinin aynı yerde oturmaları, sık sık yer değiştirmeleri yasaklanacak. Birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak yapılan derslerde sosyal mesafe kuralına uyulacak. Kitap, kalem vb. eğitim malzemeleri kişiye özel olacak. Öğrenciler arası malzeme alışverişi yapılmayacak. Teneffüse tüm okul aynı anda çıkamayacak. Yoğunluktan kaçınmak için sınıflar teneffüslere sırayla çıkacak.

 

OKUL KÜTÜPHANESİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

 

Kütüphanede maske kullanımı, el hijyeni ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere sıkı şekilde uyulacak. Bu alanlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kütüphanelerde Alınması Gereken Önlemler” uygulanacak.

 

OKUL KANTİNİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

 

Kurum bünyesinde bulunması halinde kantin, büfe vb. yerlerde maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyularak, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılması zorunlu olacak. Bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler” uygulanacak.

 

YEMEKHANEDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

 

Bünyesinde yemekhane bulunan okullarda da sıkı önlemler alınacak. Yemekhane girişlerine el antiseptiği konulması zorunlu olacak. Her öğrenci yemekten önce ve hemen sonra ellerini yıkayacak. Yemekhanede masalar ve sandalyeler sosyal mesafe kuralına göre yerleştirilecek. Masa üzerinde sabit bulunan baharat, kürdan, tuz vb. malzemeler tek kullanımlık olacak şekilde sunulacak. Açık büfe yemek servisi yapılmayacak. Yiyecek hazırlamada kullanılan lavabolar başka hiçbir amaçla kullanılmayacak.

 

SERVİSLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

 

Servis şoförleri işveren tarafından COVID -19 hakkında bilgilendirilecek. Servis şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edip, aracın içinde mutlaka tıbbi maske kullanacak. Araç içine COVID-19 ile ilgili uyulması gereken kurallar görünür bir şekilde asılacak. Araçlarda giriş kapısının yanına el antiseptiği konulacak. Öğrenciler araca iniş binişlerinde el antiseptiği kullanacak. Servisle ulaşımı sağlayan öğrenci, öğretmen ve çalışanların maske takması ve her gün aynı yere oturması zorunlu olacak.