DERE’DEN 'TEK KULLANIM' ÖNERİSİ

Gazipaşa’da kahvecilerin sıkıntılarını dinleyen AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Ankara’da yaptığımız ziyaretlerde; tek kullanımlık masa örtüsü, tek kullanımlık iskambil kağıdı, okey taşlarının da her oyun sonunda temizlenmesi

GÜNDEM 2.07.2020 13:41:37 0
DERE’DEN

ANTALYA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere; yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleriyle birlikte dün saat 11.00’de Gazipaşa’ya ziyarette bulundu. Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Şahin ve Esnaf Odası Başkanı Hasan Ali Sönmez, Antalya’dan gelen heyetle birlikte Gazipaşa Belediyesi’ni ziyaret etti. Burada Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’la bir araya gelen Dere, pandemi sürecinde Gazipaşa esnafına yapılan destekler için Başkan Yılmaz’a teşekkür etti. Ardından Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret eden Dere, Esnaf Odası’nda toplanan kahvehane işletmecilerinin sıkıntılarını dinledi. Pandemi sürecinde Esnaf Odası’nda yapılan çalışmalar ve esnafa verilen destekler için Başkan Hasan Ali Sönmez ve ekibine teşekkür eden Dere, kahvehanelerle ilgili attıkları adımları anlattı.

 

“ANTALYA’DA 25 BİN ESNAF DÜKKAN KAPATTI”

 

Pandemi sürecinde Antalya’da toplamda 25 bin dükkan kapatıldığını belirten AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Kahveci meslektaşlarımız burada. Değerli arkadaşlar biliyorsunuz 11 Mart’tan bu yana bir pandemi süreci ile karşı karşıyayız. Pandemi süreciyle birlikte iş yerleri bir bir kapandı. Antalya genelinde 13 bin esnaf dükkan kapattı. 10 esnaf ise kendi kapattı. Bu süreçte 80 bin esnafımızdan yaklaşık 25 bini kepenk kapattı. 1 Haziran’da geçilen normalleşme süreciyle birlikte, iş yerleri açılmaya başlandı. İş yerleri kahvehanelerle birlikte açıldı ama kahvehaneler hiç açılmış gibi olmadı. Sadece çay demlenen ve içilen yer olarak kaldı. Bizim kültürümüzden gelen tavla, iskambil ve okey gibi oyunlar oynatılmadı” dedi.

 

TEK KULLANIMLIK KAĞIT VE MASA ÖRTÜSÜ ÖNERİSİ

 

Kahvehanelerde oyun oynatılması için gerekli mercilere öneri sunduklarını dile getiren Başkan Dere, “Kahveciler Federasyonu Başkanı Sayın Murat Ağaoğlu biliyorsunuz Antalyalı. Bu konuyla ilgili Ankara’da görüşmeler gerçekleştirildi. Son iki günde biz de Ankara’daydık. Biz de genel başkanımıza bu konuyu aktardık. Birçok iş yerinin açıldığını ve artık kahvehanelerinde açılması gerektiğini, Antalya’da 2 bine yakın kahvecinin sıkıntı çektiğini belirttik. Ancak Bilim Kurulu tarafından kahvehaneciler riskli esnaf grubu olarak görülüyor. Biz de bunun üzerine; tek kullanımlık masa örtüsü, tek kullanımlık iskambil kağıdı, okey taşlarının da her oyun sonunda temizlenmesi koşuluyla müsaade istediğimizi yetkililere bildirdik. Bizim önerimiz şu anda bilim kurulunda tartışılıyor” diye konuştu.

 

“ANKARA İLE İRTİBAT HALİNDEYİZ”

 

Kahveciler ve tüm esnafların yaşadığı sıkıntıların gerekli mercilere aktarıldığına vurgu yapan Dere, “Kahveci meslektaşlarımız şuna emin olsun. Biz ülke genelinde bu konunun takipçisiyiz. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak gerekli mercilere hem kendi önerilerimizi sunuyoruz hem de esnaftan gelen talepleri onlara iletiyoruz. İçişleri Bakanlığı’na ve genel merkezimize gerekli konuları iletiyoruz. Devamlı irtibat halindeyiz. Buradaki esnaf temsilcilerimiz Mustafa Ağabey ve Hasan Ali Ağabeyle sürekli iletişim halindeyiz. Ama bu konu ne onların ne de benim elimde. Bu konu Bilim Kurulu’nda çıkacak rapora göre bakanlıkların elinde. Ama biz gerekli görüşmeleri ve önerileri gerekli yerlere iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BİR DEMLİK ÇAYI SATAMIYORSUNUZ”

 

Kahvehanecilerin bir demlik çayı satarken zorluk çektiğini bildiklerini ifade eden AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Biz kahveci esnaflarımızın getirilecek kurallara uyacağına inanıyoruz. Onun için tek kullanımlık masa örtüsü, tek kullanımlık iskambil kağıdı ve okey taşlarının da her oyun sonunda temizlenmesi önerisini sunduk. Yaptığımız görüşmelerde kağıtlar tek kullanımlık olacak dedik. Masa örtüleri tek kullanımlık olacak dedik. Okey taşları her oyundan sonra dezenfekte edilecek dedik. Bunu sizlere güvendiğimiz için söylüyoruz. Bu konuda rahat olun. Biraz gecikebilir elimizden geleni yapıyoruz. Sizin durumlarınızı çok iyi biliyoruz. Aylardır para kazanamıyorsunuz. Eskiden kocaman demliklerde demlediğiniz çaylar yetmiyordu. Şimdi bir demlik çayı satamıyorsunuz” dedi.

 

“ÇIKACAK SONUÇLARI BEKLİYORUZ”

 

Dere, “İnternet kafeler, sahiller, kafeler, tiyatro, sinema, konser salonu, gösteri merkezleri, güzellik salonları, kuaförler, berberler ve buna benzer birçok iş yerleri açıldı. Bir tek kahvehanelerde oyun konusu kaldı. Türkiye’deki tek konu şuanda kahvehaneler. Bizim toplantılarımızın tek konusu kahvehaneler. Biz oyun oynanmadıktan sonra kahvehaneleri açmanın bir önemi yok da dedik. Konu gerekli mercilere ulaşmıştır. Artık bu konuda çıkacak bir sonuç bekliyoruz” diye konuştu.

 

“HALA TİCARİ TAKSİLERE 3 KİŞİ BİNEBİLİYOR”

 

Taksilerde uygulanan yolcu sınırlaması hakkında konuşan Dere, “Çözülmeyen bir konu daha var. O da ulaştırma hizmetleriyle alakalı. Hala ticari taksilere 3 kişi binebiliyor. Dördüncü binemiyor. Ya bunu kaldırın diyoruz. Antalya turizm şehri. Örneğin yolcular Gazipaşa Havalimanı’na geldiğinde yeri gelince 7+1, 8+1 araçlarla taşınması gerekiyor. Bu kurallarla bu şekilde nasıl yolculuk yapsınlar” ifadelerini kullandı.

 

ŞAHİN: KAHVECİLER MAĞDUR OLDU

 

Yaşanan süreçte kahvene işleten esnafların mağdur olduğunu dile getiren Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Gazipaşa Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Şahin, “Bu süreçte en çok mağdur olanlar kahvehaneciler oldu. Umarım çalışmalarımız ve önerilerimiz kısa zamanda meyvesini verir ve kahvehane işletmecilerinin sorunları çözülür” değerlendirmesinde bulundu.

 

“MASRAFLARIMIZ ARTTI”

 

Yaşadığı sıkıntıları dile getiren kahvehane işletmecisi Hüseyin Güneş ise, “İş yerimiz kapalıyken sadece kira masrafımız vardı. Şimdi, elektrik masrafı var. Su masrafı var. Çay-şeker ve malzeme masrafımız var. Temizlik giderlerimiz var. Ama gelen müşterilerden kazancımız yok. İş yerlerimiz kapalıyken bir şekilde evimize ekmek götürüyorduk. Bu şekilde devam ederse aç kalacağız. Türkiye’de 700 bin civarında kahvehane olduğunu söyleniyor. Kahvecilerin hanelerinde ortalama 4 kişi olsa, yaklaşık 3 milyon kişi yapar. Bu sonuçta ülke genelinde yaklaşık 3 milyon kişi sıkıntı yaşıyor demektir. Tek kullanımlık masa örtüsü, tek kullanımlık iskambil kağıdı, okey taşlarının da her oyun sonunda temizlenmesi koşulunu biz kabul ediyoruz. Daha sıkı önlemlerde alınabilir. Biz bunlara da razıyız” şeklinde konuştu.

 

DERE: BELEDİYEYE TALEPTE BULUNDUK

 

Gazipaşa Belediyesi’ne yapılan ziyaret hakkında bilgi veren Dere, “Gazipaşa Belediye Başkanımız Mehmet Ali Yılmaz'ı, Birlik Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulu Üyelerimiz ve Gazipaşa Oda Başkanlarımızla birlikte makamında ziyaret ettik. Pandemi sürecinde; Gazipaşa İlçemizde esnaf ve sanatkarlarımıza maske ve el dezenfektanı dağıtılması, berber ve Kuaför esnafımıza yüz koruyucu siperlik ve maske dağıtılması, büfeler, pazar yerleri, toptancı Halinin dezenfekte edilmesi, İhtiyaç sahiplerine vefa sosyal destek grubu ile birlikte yardım kolileri dağıtılması dolayısıyla teşekkürlerimizi ilettik. Yine belediyenin kiracısı olan esnaflarımız için 3 ay kira alınmaması talebinde bulunduk. Başkanımız, bu konu hakkında Gazipaşa Belediye Meclisi’nin karar verebileceğini belirterek, meclisin onaylaması halinde kiraların alınmayacağını söyledi” değerlendirmesinde bulundu.