ANTİK KENTTE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Güney Mahallesi’ndeki Antiocheia Ad Cragum antik kentinde çalışmalar, 1 Temmuz’da başlıyor. Bu yıl antik kentte 10 kişilik ekip, depo ve restorasyon çalışması ile çevre temizliği yapacak.

GÜNCEL 23.06.2020 12:42:19 0
ANTİK KENTTE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

GAZİPAŞA Antiocheia Ad Cragum antik kentinde, 2005 yılından buyana devam eden çalışmalar, bu yıl 1 Temmuz’da başlayacak.  Dünyayı etkisi altına alan koronvirüs salgını nedeniyle her yıl kazıya başkanlık eden Amerika Lincoln Nebraska Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Hoff ve ekibi, kazıya katılamayacak. Antiocheia Ad Cragum antik kentinde 10 kişilik ekip, depo çalışması, restorasyon çalışması ve çevre temizliği yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına 2005 yılından buyana Güney Köyü Nohut Yeri Mevkii'nde bulunan Antiocheia Ad Cragum antik kentinde yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında, dünya tarihi adına bir çok önemli bulguya rastlanıyor.  Tarihi Milattan Önce 300’lü yıllara dayanan Antiocheia Ad Gragum kentinde gerçekleşecek çalışmalar 1 Temmuz itibarıyla başlayacak. Bu yıl pandemi nedeniyle kazı çalışmalarına Amerikalı ekip katılamayacak.  Kazı Başkan Yardımcısı ALKÜ Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nisa Erkovan, “Antiocheia Ad Gragum kentinde 2005 yılında startı verilen çalışmalara 1 Temmuz’da başlayacağız. Bu yıl pandemi dolayısıyla Amerika’dan ekip gelemeyecek. Biz de 10 kişilik bir ekiple depo çalışması, restorasyon çalışması ve çevre temizliği yapacağız” dedi.

 

HEYECANLANDIRDI

 

Roma İmparatorluğu'nun en zirvede olduğu dönemden kalma Antiochia Ad Cragum antik kentinin M.Ö. 170 yıllarında 4. Antiochus tarafından kurulduğu ifade ediliyor. Dünya tarihine ışık tutan kazı alanında şimdiye kadar; Roma dönemine ait mozaikler, Medusa’nın başı, Yunan Tanrıçası Afrodit heykeli gibi tarih ve sanat tarihi meraklılarını heyecanlandıran bulgulara rastlanıldı.