CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’da mayıs ayında yaşanan ve Gazipaşalı üreticileri de zarara uğratan Afrika sıcakları ilgili açıklama yaptı. Budak, yaşanan afetle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel bir çal
CHP’li milletvekilleri Antalya’da mayıs ayında yaşanan ve Gazipaşa’da da etkisi görülen Afrika sıcakları nedeniyle üreticilerin uğradığı zararı yerinde tespit için sahaya inip, üreticinin sorunlarını raporlaştırdı. Konuyla ilgili bilgi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Temaslarımız sırasında bir kez daha gördük ki çiftçi, kendi başının çaresine baksın diye resmen kaderine terk edilmiş durumda. Aşırı sıcaklar ürünleri yakıyor, ama TARSİM zararı ödemiyor. Çünkü aşırı sıcak bu yıl için sigorta kapsamında değil. Çiftçinin ürünü zaten yanmış, önümüzdeki sezon özellikle narenciyeden para kazanamayacak. Hepsi kan ağlıyor. Üreticiyi kaderine mahkum etmek yerine Tarım ve Orman Bakanlığının acilen bu afete özel bir çalışma yapması gerekiyor” dedi.
“ÜRETİCİ PERİŞAN HALDE”
Budak, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “14 milyar liralık bitkisel üretim değeriyle Türkiye’de birinci sırada yer alan ve 28 bin dekar alanda portakal yetiştiriciliği yapılan Antalya’da, mayıs ayında yaşanan Afrika sıcaklarının yarattığı afetin etkilerini milletvekillerimizden oluşan bir heyet ile birlikte yerinde tespit ederek raporlaştırdık. Temaslarımız sonucunda elde ettiğimiz veriler gösteriyor ki, Antalya’da afetlerden kaynaklanan toplam zarar, erkenci türlerde ortalama yüzde 80 civarında. Dolayısıyla geçen sezonda 508 bin 903 ton üretilen portakalın, bu afet nedeniyle önümüzdeki sezon 300.000 ton civarında üretilmesi bekleniyor. Özellikle Finike ve Manavgat, afetten diğer ilçelere kıyasla daha çok etkilendi. Manavgat’ta üreticilerin toplam 580 milyonluk TARSİM poliçesi bulunuyor, Finike’de ürünlerin yüzde 70’i TARSİM kapsamında. Ancak TARSİM’in aşırı sıcakları bu yıl sigorta kapsamına almayacağını açıklaması inanılır gibi değil. Üretici zaten perişan halde. Bu insanlar geçen yıl Türkiye’deki portakal üretiminin 30’unu gerçekleştirdiler. Şimdi afet onları yıktı geçti. Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçiyi kaderine terk eden anlayışı bir kenara bırakarak, bu afete özel bir çalışma yapması; TARSİM’in bu yılı da kapsayacak şekilde bir ödeme planı hazırlaması gerekiyor.”
ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ
Budak, gelecek sezonda narenciye ve zeytin üreticilerinin kazanç elde edemeyeceğini hatırlatarak, Antalyalı üreticinin taleplerini şöyle sıraladı: “Çiftçi borçlarının en az iki yıl faizsiz ertelenmeli ve düşük faizli kredi paketi açıklanmalıdır. Antalya’da örtü altı üreticiliğin yaygın olması nedeniyle mazot desteği yerine elektrik desteğinin verilmesi daha verimli olacaktır. Ayrıca tarımda çalışan işçilerin prim ödemelerinin devlet tarafından üstlenilmesi bir nebze de olsa üreticilere rahat bir nefes aldıracaktır.”
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01