KENE UYARISI

Gazipaşa’da bir kişinin kene sırması şikâyetiyle hastaneye başvurmasının ardından Kaymakam Öztürk, ilçe halkını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

GÜNCEL 17.06.2020 12:00:00 0
KENE UYARISI

TÜRKİYE genelinde kene ısırmasına bağlı gelişen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vaka sayısı 492'ye ulaşırken, 18 kişi ise hayatını kaybetti. Gazipaşa’da bir kişinin kene ısırması şikâyetiyle hastaneye başvurduğu öğrenildi. Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda ilçe halkını uyardı. Kaymakam Cemil Öztürk, “Ülkemizde son zamanlarda, kene ısırmasına bağlı olarak gelişen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi artış gösterdi. Bu hastalık, ölümlere bile neden olabiliyor. Kişisel korunma önlemlerinin alınması, hastalığın kontrolü için çok önemli. Hastalıktan korunmaya yönelik etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya bir ilaç henüz bulunmuyor. İlçemizde, maalesef bir vatandaşımızda kene ısırması görüldü. Bu konuda, ilçe halkımızın hassas ve dikkatli olmalarını önemle istiyoruz. İlçe Sağlık Müdürlüğümüz, bu konuda gerekli bilgilendirmeleri sağlıyor. Vatandaşlarımız, söylenen tedbirleri yerine getirerek kendilerini koruyabilir. Ağaçlık ve ormanlık alanlara gidilirken, mümkün olduğunca vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli” dedi.

 

KKKA’NİN BELİRTİLERİ

 

 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin keneler tarafından taşınan, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten İlçe Sağlık Müdürü Eşşe Çelik, “İnkübasyon süresi kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, vücut sıvısı ve diğer dokularla temas sonrasında 5-6 gün; en fazla ise 13 gün olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için yapılması gerekenleri aktaran Çelik, “Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

 

“EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİN”

 

Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler. Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır” diye konuştu.

 

Gazipaşa Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, kene ısırması durumunun fark edildiği anda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27