DÜKKANINA 10 BİN LİRA MASRAF ETTİ GENELGEYİ GÖRÜNCE ŞAŞKINLIK YAŞADI

Gazipaşa’da, kapalı dükkanını sosyal mesafe kuralına uygun hale getirmek için 10 bin TL masraf eden iş yeri sahibi, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile işletmesinde iskambil, okey, tavla oyunları gibi oyunları oynatamayacağını öğrenin

GÜNDEM 1.06.2020 11:19:07 0
DÜKKANINA 10 BİN LİRA MASRAF ETTİ  GENELGEYİ GÖRÜNCE ŞAŞKINLIK YAŞADI

TÜRKİYE’DE korona virüs tedbirlerinde normalleşme adımları atılırken bugünden itibaren de birçok işletme, uzun bir aradan sonra yeniden hizmet vermeye başlayacak. Normalleşme kapsamında açılacak işletmelerden biri de kahvehaneler oldu. Ancak 30 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen genelgede; lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi ve dernek lokallerinde iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amacıyla yapılan canlı müzik faaliyetlerine izin verilmeyeceği açıklandı. Gazipaşa’da faaliyet gösteren iskambil, okey, tavla oyunlarının oynandığı iş yeri sahipleri gelen genelge ile birlikte şaşkınlık yaşadı. İlçemizde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi altında bulunan Bizim Arena Maç ve Okey Salonu işletmecisi Hüseyin Güneş genelgelerin kahvehane işletmecilerine yaramadığını ifade etti.

 

KAPALI DÜKKANINA 10 BİN LİRA MASRAF ETTİ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta içi yaptığı açıklamada normalleşme adımlarına ilişkin detayları açıklamış, 1 Haziran’dan itibaren kahvehanelerin de açılacağını belirtmişti. Bunun üzerine iş yerinde sosyal mesafe kuralına göre düzenleme yapan Güneş, iş yerinde kullanmak üzere kenar uzunluğu 1 metre 40 santimetre olan masalar hazırlattı. Kapalı dükkanına birkaç gün içinde 10 bin lira masraf yaptığını dile getiren Güneş, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından iş yerimde çalışma başlattım. Salonu titizlikle temizleyip, gerekli ilaçlamaları yatım. Sosyal mesafe kuralına uygun yeni masalar aldım. Masaların kenar uzunluğu 1.40 metre. Bununla birlikte ateş ölçer siparişi verdim. Yarın (Bugün) gelecek. Müşterilerin kullanması için eldiven siparişi bile verdim” dedi.

 

“OYUNLAR SERBEST OLSUN”

 

İşyerinde aldığı tedbirlerle oyun oynamaya müsait bir alan yarattığını dile getiren Güneş, “Masalarımız sosyal mesafeye uygun. İşyerimizde oyun oynarken müşterilerimizin eldiven ve maske takma zorunluluğu olacak. Kullandığımız oyun malzemelerini en iyi şekilde dezenfekte ediyoruz. Biz, bütün çalışmalarımızı oyun oynanacak diye yapmıştık ama gelen genelge bizde şaşkınlık yarattı. 70 gündür iş yapmıyoruz. Kahvehaneler insanların günü geçirdiği yerlerdir. Buraya insanlar sadece çay içmek için gelmez. Bu şekilde kahvehane işletmecileri evine ekmek götüremez. Bu konuda yetkililerden bir çözüm bekliyoruz. Ben dükkanımı oyun oynamaya müsait bir şekilde ayarladım. Herkes hazırlığını buna göre yapsın. İş yerimi sosyal mesafe, hijyen ve sağlık kuralları açısından diğer kahvehanelere emsal olacak şekilde hazırladım. Oyunlar serbest olsun. Kurallara uymayanlara yaptırım uygulanasın. Kurallara uymazsam bana da ceza yazılsın” dedi.

 

“BORÇLAR ÇOĞALDI”

 

Pandemi sürecinde kahvehane işletmecilerin büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren Bizim Arena Maç ve Okey Salonu işletmecisi Hüseyin Güneş, “2-3 aydır eve ekmek götüremez olduk. Kira, elektrik, su ve diğer giderlerimizin borçları çoğaldı. Kahvehanelerde iskambil, okey ve tavla gibi oyunlar oynanmazsa bizler iş yerimize müşteri çekemeyiz. Devletimizin koyduğu kurallar karşısında boynumuz kıldan ince. Kapat dediler kapattık. Şimdi yeniden açacağız ama bu oyun konusuna bir çözüm bulunması gerekiyor. Devlet büyüklerimizden ve yetkililerimizin bu konuya en kısa zamanda el atmalarını istiyoruz. Ben iş yerimde yaptığım çalışmalarıma kefilim gelsinler görsünler” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27