TROPİKAL MEYVEDE PAZAR SIKINTISI YOK

Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin koronovirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bilinçli üretim için verilen eğitimlerinin aksamaması için internet üzerinden yayınlanan ‘Köy Kahvesi’ adı verilen programı hayata geçirmişt

GÜNCEL 14.05.2020 14:18:28 0
TROPİKAL MEYVEDE  PAZAR SIKINTISI YOK

GAZİPAŞA Tarım ve Orman Müdürü Özçelik, koronavirüs salgını sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’nın ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gönderdiği talimatlar doğrultusunda gerekli önlem ve tedbirleri alarak;  üreticileri bilgilendirmeye ve ziyaret etmeye devam ettiklerini söyledi. Müdür Özçelik, “Özellikle hayvan sağlığı çalışmalarımıza ara vermeden,  kesintisiz olarak devam ettik. Gıda işletmelerimize Kovid-19 dolayısıyla almaları gereken önlemler, uymaları gereken kurallar ve yapılması gerekenlerle ilgili denetimlerimiz devam etti. Üreticilerimizle ve işletmelerimizle irtibatımızı kesmedik. Gerekli önlemlerimizi alarak gerektiği şekilde bilgilendirmelerimizi gerçekleştirdik” dedi.

 

“GENİŞ BİR TARIM YELPAZEMİZ VAR”

 

Programda Gazipaşa tarımıyla ilgili de bilgi veren Müdür Özçelik, “Gazipaşa’mızda denize sıfır noktasından başlayıp, Toroslar’ın eteklerine kadar uzanan geniş bir alanda yerleşimimiz mevcut. Bu da bize geniş bir tarımsal üretim yelpazesi, tarımsal üretim seçeneği sunuyor. Nüfusumuzun tamamı üretimle meşgul.  Kıyı kesiminde örtü altı üretim, tropik meyve yetiştiriciliği olmakla birlikte; Toroslar’da meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra hayvancılık ve ipek böceği yetiştiriciliği devam ediyor.

 

ÖRTÜ ALTI REKOLTEYİ ARTTIRDI

 

İlçemizde özellikle örtü altı üretimde ‘kornişon hıyar’ diye tabir ettiğimiz ‘dikenli hıyar’ üretim alanımızın büyük bir bölümünde yetiştirilmekte ve tamamına yakını dünya ülkelerine ihraç edilmekte.  Bunun yanında örtü altında meyve yetiştiriciliği çilek ve muzla devam ediyor. Muz 2014’lü yıllardan sonra, çok eskiye dayanmadan örtü altına yeni yeni girmeye başladı. Çünkü ilçemizde muz için üretim alanı açık tarım alanları. Açık alanda üretim yapan önde gelen ilçelerdeniz. Bakanlığımızın destek ve teşvikleriyle örtü altına giren muzda nasıl bir yol kat ettik. Örtü altı üretimle muzu 12 ay boyunca ulaşılabilir meyve konumuna getirdik ve rekoltemizi arttırdık.  Muzda 2002 yıllarında 19 bin ton civarında üretimden söz ediyorduk.  İlçemiz adına bugün 100 bin ton üretimimiz oluyor.  Bugün herkes sofrasında muzu tüketebilecek durumda. Avokadoyla ilgili kapama bahçelerimiz kurulmaya devam ediyor. 2002 yılarında 30 ton civarında üretimimiz varken,  bugün 2 bin 500 ton civarında üretime sahibiz Gazipaşa olarak. Bölgenin avokado üretiminin yüzde 70-80’i ilçemizde yapılıyor” diye konuştu.

 

TROPİKTE PAZAR SIKINTISI YOK

 

Müdür Özçelik, Gazipaşa’da en çok muz, avokado, mango, ejder meyvesi (pithaya), pasiflora, liçi, longan ve guava gibi tropik meyvelerin yetiştirildiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl yapılan Tropik Meyve Festivali ile mangoya olan talebin arttığını kaydeden Müdür Özçelik, “Mango üretimine özellikle tropik meyve festivalinden sonra talep arttı. Açık alanlarda ufak tefek üretim vardı. Mango örtü altıyla tanıştı. Örtü altında verimi neredeyse 2 katına çıktı. Daha randımanlı olduğu üreticilerimizle beraber denenerek gözlendi. Tropikal meyve tüketen bağışıklığını, üretenin de ekonomisini güçlendirir. Pazar sorunu olmayan, pazarı her daim olan, fiyatları yüksek olan,  üreticisine para kazandıran meyveler” şeklinde konuştu.