HAZİRAN TEPKİSİ

Gazipaşa’da küçükbaş hayvan üretimi yapan vatandaşlar, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yayla kesiminde hayvanların otlatılması için açıklanan tarihe tepki gösteriyor.

GÜNCEL 7.05.2020 13:58:52 0
HAZİRAN TEPKİSİ

ANTALYA Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2020 yılında hava sıcaklığı artışının geç olması, yağışların halen aralıklarla devam etmesi ve yayla kesimlerinde yer yer yağışının olması nedeniyle otlatma mevsiminin başlangıç tarihlerinde değişiklik yaşandığını bildirmiş ve yayla kesiminde hayvanların otlatılması için 7 Haziran 2020 tarihini açıklamıştı. Alınan bu karar, Gazipaşa’da küçükbaş hayvan üretimi yapan vatandaşların tepkisine neden oldu. Her yıl mayıs ayı ortalarında yaylalara göç ettiklerini ve bu süreçte hayvanların daha iyi beslendiğini iddia eden hayvan sahipleri, alınan kararın esnetilmesini bekliyor.

 

KARARIN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORLAR

 

Yaylaya göç etme sezonu ile Kurban Bayramı arasında fazla bir zaman olmadığını belirten sürü sahipleri, hazirana kadar sahilde bekleyen kurbanlık hayvanların zayıflayacağını iddia ederek, alınan kararın 20 mayıs tarihine çekilmesini talep ediyorlar. 7 Haziran’a kadar sıcakta bekleyen hayvanların kurbana kadar kendisini zor toplayacağını ifade eden vatandaşlar, “Biz devletin koyduğu kurallara uyarız. Ancak bu karar havyalarımıza sağlık, biz üreticilere de ekonomik açından zarar verecek. Mayıs ayının ortalarından 7 Haziran’a kadar hayvanlarımız zayıflar. Bu da bize maddi kayıp olarak geri döner” dedi.

 

GİDENLER GERİ GETİRİLEBİLİR

 

Öte yandan Gazipaşa’da, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından alınan karadan önce bazı havyacıların yaylalara göç ettiği öğrenildi. Kararın açıklanmasının ardından, yaylaya göç ettiği tespit edilen hayvan sahibi ve sürülerinin yeniden sahile getirilmesi gündemde.

 

SONUÇ MERAKLA BEKLENİYOR

 

AK Parti İlçe Başkanı Ali Doğan, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik,  Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Rafik Akca ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Ahmet Aman ile birlikte Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk’ü makamında ziyaret etmiş ve yaylacıların sorunlarını Kaymakam Öztürk’e iletmişti. Sivil Toplum Kuruluşlarından (STK) 7 Haziran tarihine gelen itirazları değerlendiren Gazipaşa Kaymakamlığı, Antalya ile yeniden görüşme kararı almıştı. Yaşanacak gelişmelerin sonucu hayvan üreticileri tarafından merakla bekleniyor.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27