GAZİPAŞA’NIN HUBUBATI YAYLADAN

Ziraat Odası Başkanı Çelik, ilçenin buğday başta olmak üzere nohut, arpa gibi hububat üretiminin büyük bir bölümünün yayladan karşılandığını söyledi.

GÜNCEL 8.04.2020 11:38:31 0
GAZİPAŞA’NIN HUBUBATI YAYLADAN

TÜRKİYE’NİN önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden Gazipaşa’da,  yaz döneminde de üretim devam ediyor. Gazipaşa’ya bağlı yaylalarda sebze ve meyve üretimi her geçen yıl artarken, birçok kişi geçimini yaylada yaptığı üretimden sağlıyor.  Deniz seviyesinden binlerce metre yükseklikteki yaylalarda kapalı ve açık olmak üzere 150 dekar alanda üretim gerçekleşiyor. Yaylada genellikle domates, salatalık, kabak, fasulye, nohut, lahana, marul ve maydanoz gibi ürünler yetiştiriliyor.

 

YAYLADA HUBUBAT ÜRETİMİ YÜKSEK

 

Gazipaşa'da yaş sebze ve meyve üreticileri kış döneminde deniz seviyesinde örtü altı üretim yaparken, yaz döneminde ise yayla üretimine geçiyor.  Topsekisi, Maha,  Berem, Çayıryakası yaylalarında mayıs ayında ekim yapan üreticiler, temmuz ayında ürünleri hasat ediyor. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, yaylalarda önemli miktarda hububat üretimi yapıldığını söyledi. Gazipaşa’nın buğday üretiminin büyük bir bölümünün Çayıryakası Yaylası’ndan sağlandığını söyleyen Çelik,  “Gazipaşa’nın buğdayının en fazla kalktığı yer Çayıryakası Yaylası. Buğday güz döneminde ekildi. Nohut ve arpanın üretimi ise 15-30 Mayıs tarihleri arasında yapılır. Bunun yanı sıra sebze ve meyve üretimi yapılan yaylarımız da var. Yaylalarda üretim her geçen yıl artıyor” dedi.

 

BUNLARA DİKKAT

 

Gazipaşa Tarım ve Orman Müdürlüğü yayla bölgesinde örtüaltı üretim yapacak üreticileri dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyardı. Gazipaşa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Seralarda dikim yaparken hastalıksız bitki materyali kullanınız. Fidelerin şaşırtılması veya seraya dikimi sırasında az gelişmiş, sağlıksız bitkileri ayırıp imha ediniz. Seraların çift kapılı olmasına, giriş ve havalandırma açıklıkları zararlının giremeyeceği incelikte tül ile kapalı olmasına özen gösteriniz. Sera içinde ve dışındaki yabancı otları yok ediniz. Seralarda tek ürün yetiştirme, aralara fasulye, marul, süs bitkisi gibi virüs hastalıkları açısından bulaşma kaynağı olabilecek bitki dikmemeye özen gösteriniz. Yetiştirme sezonu boyunca sera içinde virüs hastalıkları veya buna benzer belirtiler gösteren bitkileri sökerek uzaklaştırınız. Bitki yetiştirmede özellikle azotlu gübrelerin hastalıklara karşı bitki duyarlılığını arttırdığı göz önüne alınarak aşırı gübrelemeden kaçınınız. Sera içindeki nemi aşırı yükseltmemek için gereksiz sulamalardan kaçınmaya ve havalandırmanın yeterli düzeyde olmasına dikkat ediniz” denildi.