GAZİPAŞA’NIN köklü eğitim kurumlarından biri olan Akalan İlk ve Ortaokulu, lağım sorunuyla karşı karşıya kaldı. Kanalizasyon sistemine bağlı olmayan okulun foseptik çukuru dolunca, pis ve atık su okulun bahçesine akmaya başladı. Yaşanan sorun karşısında durumu ASAT Gazipaşa Şube Müdürlüğü’ne bildiren okul yönetimi, bahçeye akan lağımın öğrenciler ve çevre açısından tehlike oluşturduğunu dile getirerek 17 Ocak 2020 tarihinde sorunun çözümü ve foseptik çukurunun kanalizasyona bağlanması için ASAT’a dilekçe yazdı. ASAT, foseptik çukurunun kanalizasyona bağlanabilmesi için çeşitli engellerle kapalı olan imar yolunun Gazipaşa Belediyesi tarafından açılması gerektiğini belirtti.
VELİLER VE ÖĞRETMENLER ENDİŞELİ
Okul yönetimi, ASAT’tan gelen cevap üzerine bir dilekçe de Gazipaşa Belediyesi’ne yazdı. 12 Şubat 2020 tarihinde yazılan dilekçede, ASAT’ın bahsettiği imar yolunun açılması istendi. Aradan geçen süre zarfında, okul bahçesine akan lağım sorunuyla ilgili somut bir adım atılmadı. Yetkililer yaşanan soruna seyirci kalırken, okul yönetimi ve veliler okul bahçesine akan lağımdan dolayı oluşacak sıkıntılar için endişe ediyor. Öte yandan okul yönetiminin, dolan foseptik çukurunu boşaltmak için vidanjör çağırdığı, mesafeden dolayı vidanjör borusunun çukura ulaşmadığı öğrenildi.
İŞTE ASAT’IN VERDİĞİ CEVAP
Okul yönetimi tarafından hazırlanan dilekçeye ASAT’ın verdiği cevapta; “İlgili dilekçeniz ile Gazipaşa ilçesi, İstiklal Mahallesi İmamlar Caddesinde bulunan Akalan İlkokulu ve Ortaokulunun kanalizasyon sistemine bağlı olmadığını, öğrenciler ve çevre açısından tehlike oluşturduğunu belirterek okulunuzun kanalizasyon sistemine bağlanması istenmiştir. Gazipaşa Şube Müdürlüğümüz saha ekiplerince bahse konu yerde yapılan inceleme sonucunda; okulun kanalizasyon şebekesine cazibeli olarak bağlanabilmesi için ekte bulunan imar planı çıktısında mavi ile işaretlenmiş ve halihazırda ağaç, depo, dere v.s. gibi engellerle kapalı olan imar yolunun sorumlu kuruluş olan Gazipaşa Belediye Başkanlığınca fiilen açılması, yine açılan bu yoldaki mülkiyet sahiplerinden kanalizasyon şebekesi yapılabilmesi için yazılı izin alınması, bu işlemlere müteakip kurumumuzca da kanalizasyon şebeke hattı yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte yine ekteki planda deşarj noktası olarak gösterilen yerde bulunan kurumumuza ait kanalizasyon şebeke parsel bacasına tarafınızca kurumumuz şartnamelerine uygun olarak terfili sistem şeklinde bağlantı yapılabilecektir” ifadeleri kullanıldı.