TROPİKAL ÖNERİSİ

Çobanlar Mahallesi sakinleriyle buluşan Kaymakam Cemil Öztürk,”İlçemizde avokado başta olmak üzere mango, papaya ve birçok tropikal meyve yetişmeye başladı. Çobanlar’da tropikal meyveye müsait alanlar varsa çalışmalara başlayalım”

YEREL 21.02.2020 13:24:00 0
TROPİKAL ÖNERİSİ

GAZİPAŞA’DA halkın daha güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşamalarını sağlamak, istek, öneri ve şikâyetlerini dinlemek amacıyla her ay düzenli olarak bir mahallede yapılan Halk Günü Toplantısı,  Çobanlar Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Çobanlar Mahallesi Köy Konağı’nda Kaymakam Cemil Öztürk başkanlığında yapılan toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kalaycı,  kamu kurum amirleri, mahalle muhtarı Fahri Aktaş ve mahalle sakinleri katıldı.  Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Cemil Öztürk, tüm kamu kurum amirleriyle birlikte hem mahalle sakinlerini ziyaret etmek hem de sorunları yerinde tespit etmek ve çözüm yollarını aramak için bu toplantıları düzenlediklerini söyledi. Çobanlar Mahallesi’ni çok beğendiğini söyleyen Kaymakam Öztürk,  “Her yerde yeşillik var, güzellik var. Mahallemiz doğasıyla güzel bir mahalle, güzelliğin yanında da insanların gelir elde etmesi için fırsat da var. Her tarafta seralar var. Gazipaşamız, bu anlamda şanslı ilçelerden birisi” dedi.

 

TROPİKAL MEYVE ÖNERİSİ

 

Gazipaşa’nın 2019 yılı tarımsal gelirinin 1 milyar 400 milyon TL olduğunu kaydeden Öztürk, tropikal meyve üretimin öneminden bahsetti. Çobanlar Mahallesi’nde tropikal meyveye uygun alan varsa çalışmalara başlanılması gerektiğini anlatan Kaymakam Öztürk, “2019 yılı tarımsal gelirimiz 1 milyar 400 milyon TL. Bu çok güzel bir rakam, ciddi bir rakam. Bu rakam ilçemizde mahallelerimizin çoğuna yansıyor. Bunların çoğu da sera, örtüaltı sebzecilik, muz üretimi. Yavaş yavaş tropikal meyve alanında bir gelişme de var. Avokado başta olmak üzere mango, papaya, diğer tropikal meyveler de ilçemizde yetişmeye başladı. Bu mahallemizde de tropikal meyveye müsait alanlar varsa çalışmalara başlayalım. Bu ürünler az ve değerli ürünler. Tropikal meyveler bölgesel anlamda da, ülkemizde sınırlı bir alanda yetişiyor. Burada da böyle bir alan varsa, çiftçilerimizi desteklememiz lazım. Çünkü bu iş hakikaten güzel gelir de elde ettiriyor. İlçemizde kahve üretimi dahi yapan var. Tropikal meyve yetiştiriciliği yapmayı düşünenleri, örnek çiftçilerle buluşturabiliriz. Nasıl yapılıyor, ne yapılıyor diye fikir alışverişlerinde bulunulabilir” diye konuştu. Toplantıdaki kalabalıktan memnun olduğunu aktaran Öztürk, “ Ben kalabalıktan memnun oldum. Biz sizin için, sizi dinlemek için geldik. En azından, sizin sorunlarınızı burada dinleyip, çözebildiklerimizi çözeceğiz. Belki hemen çözülmeyecek sorunlarınız vardır.  Çözemediklerimizi not alıp gerekli yazışmaları yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

MESİRE ALANI VE YOL TALEBİ

 

Kaymakam Cemil Öztürk’ün ardından söz alan mahalle muhtarı Fahri Aktaş, mesire alanı talebinde bulunarak,  yolların yapılmasını istedi. Muhtar Aktaş, “Bizim bir yılan hikâyesine dönmüş yol sorunumuz var. Şu anda Hasdere ile Beyrebucak arasında, eski Anamur yolu dediğimiz bir ara yolumuz var. Önceden sıcak asfalt yapılmış ama arkasından DSİ tarafından kanal çalışması yapılmış. Söz vermişler, biz burayı yaparız diye ama maalesef yapmamışlar. Ben DSİ İl Müdürlüğü’nden randevu aldım, ‘Bizim şu an yapma şansımız yok’ diyor. Büyükşehir Belediyesi’ne gittim, yapılı göründüğü için onlar da bir şey diyemediler” dedi.  Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk, konu ile ilgili detaylı bilgi alarak, “Burada büyük bir sorun bu. Bunun takibini yapalım. Resmi yazışmalarımızı hızlandıralım. Beklemeyelim. Tespitlerini yapıp, ilgili kurumlara gönderelim”  diye konuştu.

 

Çobanlar Mahallesi’ne bir mesire alanı yapılmasını isteyen muhtar Aktaş, “Bizim çok az bir ormanımız var. Biz burayı mesire alanı olarak kullanalım, koruyalım, etrafını çevirelim. Vatandaş kesmesin, çöp atmasın. Tapusunu istemiyoruz. Sadece yeşilimiz kalsın. Biliyorsunuz, turfanda sebzecilikte çok ilaç kullanıyoruz. Vatandaşımız hiç olmazsa çıktığı zaman oksijen alsın” talebinde bulundu. Konu hakkında Orman Müdürü Soner Özcan’dan bilgi alan Kaymakam Öztürk, belediye ile protokol imzalayarak mesire alanı oluşturmayı önerdi. İlgili işlemlerin araştırılarak, uygun şekilde uygulanması talimatı veren Kaymakam Cemil Öztürk, takiplerin yapılmasını istedi. Mahallenin nüfusu, eğitim şartları, sağlık imkânlarıyla ilgili de kurum amirlerinden bilgi alan Kaymakam Öztürk, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik’e de söz vererek genel bilgi vermesini istedi.

 

KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK

 

Çobanlar Mahallesi’nde bin 380 dekarlık alanda meyve üretimi ve 2 bin 245 dekarda da örtüaltı üretim yapıldığını bildiren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, “Meyvecilikte tabi en büyük pay zeytin, muz, çilekte. Mahallemizde avokado da yavaş yavaş artış göstermekte. Mahallelerimizde mevsimine ve sezonuna göre budama eğitimlerimiz, gübreleme ile ilgili bilgilendirme toplantılarımız ve bakanlığımızın projeleriyle ilgili eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerimiz yıl boyunca devam ediyor.  Sizlerin ve muhtarımızın talepleri doğrultusunda hangi konuda eğitim ve bilgilendirme isterseniz her zaman uygulamalarımıza devam edeceğiz. Hem kapımız hem telefonumuz 7/24 sizlere açık” dedi.

 

Köy Konağı ve düğün salonu olarak kullanılan binanın mahalleli tarafından yapıldığını öğrenen Kaymakam Cemil Öztürk, “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Belediye, muhtarlık, vatandaş işbirliğiyle ortaya çok güzel bir iş çıkmış. Bu tarz toplantıların yapılabileceği ve taziye, düğün, nişan gibi etkinliklerin yapılabileceği çok güzel bir bina olmuş” diye konuştu.

 

Gazipaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kalaycı ise, “İçinde bulunduğumuz yapı, ilçemizde Cebeli’den sonra en güzel tesis konumuna gelmiş vaziyette. Burada en büyük katkı sizlerindir. Bizler de kaymakamlığımız ile birlikte belediyemiz olarak bu yapıyı yapmak, tamamlamak, korumak adına buradayız. Elimizden geldiği kadar hiç ara vermeden bu eserin eksiklerini tamamlayacağız. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

DSİ İLE TOPLANTI ÖNERİSİ

 

Mahalle sakinlerine de söz veren Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk, sorun ve talepleri dinleyerek not aldı. Çobanlar Mahallesi sakinleri, Kaymakam Öztürk’ten, Gökçeler Barajı ile ilgili bilgi istedi. Öztürk, “Burada DSİ’nin sorumlusu yok. Dolayısıyla, ben ancak şunu yapabilirim; DSİ bölge müdürüyle görüşerek ilçede bir bilgilendirme toplantı düzenlemelerini sağlarız. O toplantıya isteyen vatandaşlarımız katılır. En doğru bilgilendirme o şekilde yapılabilir. Burada DSİ Şubesi olmadığı için bizim burada onlar adına konuşmamız doğru olmaz. En sağlıklısı,  ilçede düzenlediğimiz toplantıda, yetkililerden nedir, ne değildir, ne aşamada, ne zaman su verilecek gibi soruların cevaplarını almak olacaktır” şeklinde konuştu.