KOTA DOLDU ALIM DURDU

Domates üreticisinin gözü Rusya’dan gelecek kota artırımı haberinde. Yıllık 150 bin tonluk kotanın dolması üzerine alımı durduran Rusya ile uzlaşılması bekleniyor.

GÜNDEM 14.02.2020 12:25:31 0
KOTA DOLDU ALIM DURDU

RUSYA 150 bin tonluk kotanın dolması nedeniyle Türkiye’den domates alımını durdurdu. Antalya’dan yola çıkan domates yüklü TIR’lar sınır kapısında bekletilirken,  50 bin tonluk ek kota görüşmeleri ise halen neticelenmedi. Ek kotanın açılmaması durumunda domateslerin bozulacağından endişe duyuluyor.  Gazipaşa Komisyoncular Derneği Başkanı Erol Yüksel, Gazipaşa’da kış aylarında ihraç edilecek miktarda domates üretimi yapılmadığını ve ilçede üretilen domatesin iç piyasada tüketildiğini belirtti.  Bahar ve yaz döneminde üretilen domatesin ihraç edildiğini söyleyen Komisyoncular Derneği Başkanı Yüksel, “Rusya’nın kota dolduğu için domates alımını durdurması hepimizi etkiledi. Antalya’dan giden yaklaşık 150 TIR geriye döndü. Şuanda piyasada domates alım satımı kalmadı” dedi.

 

KIŞ AYINDA İHRACAT YOK

 

Komisyoncular Derneği Başkanı Yüksel, “Gazipaşa’da kış sezonunda domates üretimi pek yapılmıyor. Burada kış sezonunda ekim olmadığı için ihracat da olmuyor. Bahar ve yaz döneminde üretilen domatesler daha çok ihraç ediliyor. Üreticilerim emeklerinin boşa gitmemesi için domates kotasının artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

DİKENLİDE SIKINTI YOK

 

Gazipaşa’dan Rusya’ya ihraç edilen dikenli salatalıkta sıkıntı olmadığını söyleyen Dernek Başkanı Yüksel, “Rusya’ya dikenli salatalık göndermeye devam ediyoruz. Piyasada çok fazla olmadığı için şu anda dikenli salatalık 7 TL’den gidiyor. Beklentimiz dikenli salatalık fiyatlarının böyle seyretmesi” dedi. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “İlçemizde şuanda üretim çok az olduğu için domates kotasından etkileneceğimizi düşünmüyorum. Böyle devam ederse 1-2 ay sonra hasada başlayacağımız için çiftçilerimiz etkilenecektir. Kotanın bir an önce yükselmesini bekliyoruz. Yoksa domatesi yine çöpe dökeriz” şeklinde konuştu.