“18 DEĞİL İMAR PLANI ELEŞTİRİLDİ”

Kızılin ve Kahyalar sahillerinde yapılmakta olan 18.madde uygulaması için düzenlenen bilgilendirme toplantısının yankıları devam ediyor. Başkan Yılmaz, toplantıda 18’lerden çok imar planının eleştirildiğine dikkat çekti.

GÜNDEM 8.02.2020 16:11:58 0
“18 DEĞİL İMAR PLANI ELEŞTİRİLDİ”

KIZILİN ve Kahyalar sahillerinde yapılmakta olan 18 uygulaması için düzenlenen bilgilendirme toplantısının yankıları devam ediyor. Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, bilgilendirme toplantısında, 18’lerle ilgili çok ciddi bir eleştiri olmadığına, imar planının eleştirildiğine dikkat çekti. Amaçlarının toplantıda imar planını savunmak ya da eleştirmek olmadığını söyleyen Başkan Yılmaz, yapılan 18.madde uygulamasını halka anlatmak istediklerine vurgu yaptı. 18 uygulamasından ziyade imar planının eleştirildiğini söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Gördüğüm kadarıyla 18’lerle ilgili ‘Şunu yanlış yapmışsınız, şu parseli şuradan alıp buraya vermişsiniz’ diyen birisi de olmadı. Getirip getirip imar planını eleştirmeye kalkıyorlar. 30 yıl önce başlamış, biz gelmeden önce kesinleşmiş bir şey. Napayım şimdi? Baştan, yeniden imar planı mı yapayım? İmar planı kişiden kişiye değişir. Bu planı yapan şehir plancısına göre bu plan dünyanın en güzel planıdır. Kendisi yaptı çünkü. Bir başkasına göre yanlıştır. Birisi butik otel planlar, birisi büyük otel planlar. Tartışmaya açsan da yeni baştan yapsan da yaptığın plan da zaten eleştirilecektir” dedi.

 

“ÖZEL MÜLKE PARK EDEBİLİYOR MUSUN?”

 

Eleştiri yapanlardan birçoğunun bölgede arazisi olmadığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Orada yeri olup eleştiren bir ya da iki kişidir. Diğerlerinin yeri yurdu yok. Onlar da denize girip giremeyeceklerini, otoparkın yeterli olup olmayacağını düşünenler. Şuanda özel mülke park edebiliyor musun? İçinde bina yok diye. Özel mülke gidip masa kurup piknik yapabiliyor musun? Aracını park edebiliyor musun? Ya da yol içinden görülen aradaki yerleri kullanabiliyor musun? Bunların hiç biri yok şuanda. Mevcut halinin kalmasında neden ısrarcısın? Sadece mevcut yol var. Düğün olduğu zaman park edecek yer bulamıyorsunuz. Geçen yıl kombi arazisinin kenarlarını dolduruverdim ki, insanlar oraya aracını park etsinler. Yoksa yer yok. ‘Otel açıldığında kullanamayacağım orayı’ diyorsun. Şuanda yine kullanamıyorsun.  Değişik görüşler olabilir saygı duyuyoruz. Herkesin birbirine saygı çerçevesinde hitap etmesi lazım. Aklından geçtiği gibi konuşmaması lazım. Düşünceleri o şekilde olabilir ama geçmiş artık kesinleşmiş. İlla senin düşüncen ya da benim düşüncem uygulanacak diye bir şey yok. İlgili makam ve mevkilerden onaylanmış gelmiş. Ben o plana uygun 18 yapmazsam görevimi yapmamış olurdum” diye konuştu.

 

“BU ARAZİ NE OLACAK DİYE MERAK ETMEDİN Mİ HİÇ?”

 

Toplantıda ‘İmar planından haberim yok’ denilmesini komik geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Yılmaz, “Oraya gelen kişiler dernek temsilcisi, siyasi parti temsilcisi, hatta Kocabaş’ın kendisi turizm derneği başkanı. Çıkıp orada ‘Bu plandan bizim haberimiz yok’ demek bana komik geliyor. Benim Ankara’da haberim var da, siz neden burada habersiz kalıyorsunuz? O zaman doğruyu söylemiyorsun.  Ben 18’i yapmaya başlayınca mı planı gördün? Herhalde 30 yıl boyunca bu tartışılmıştır. Gelmiş gitmiş, üzerinde revizyonlar yapılmış. Yani oradaki insanların yarısı belediyede meclis üyeliği yapmış. Yarısı belki de tamamı partilerde yönetim kurulu üyeliği yapmış. Birçoğu derneklerde başkanlık, yönetim kurulu üyeliği yapmış ya da yapıyor. Belki de orada yeri olan sadece çiftçilikle uğraşan kişi varsa onun haberi olmayabilir. Onun dışında arazin var orada. Milyonlarla ifade ediliyor. Bu arazi ne olacak diye merak etmedin mi hiç? “ dedi.

 

“ELEŞTİRİLER HEP PLAN ÜZERİNDEN GELDİ”

 

Toplantıda 18. madde uygulamasını gölgelenip konuyu ısrarla plan üzerine çekilmeye çalışıldığını söyleyen Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Bunun başka bir amacı olsa gerek diye düşünüyorum. Eleştiriler hep plan üzerinden geldi. 18’le ilgili çok ciddi bir eleştiri almadık. ‘Şu araziyi buradan aldın şuraya koydun. Bunu neden böyle yaptın. Ya da bunu buradan alıp, buraya koymak suretiyle ben mağdur oldum’  böyle bir şey yok.  ‘Adil Üstündağ’a yer toplandı’ diye eleştiri var. Adil Üstündağ’a yer toplandı diye mağdur olan birisi var mı?  ‘Adil Üstündağ’ın şu adadaki yerini alıp, buraya koymak suretiyle falan kişi mağdur oldu’ diye bir eleştiri yok” ifadelerini kullandı.

 

“HABERİM YOKTU’ DEMEK DOĞRU MUDUR?”

 

Şuanda arazilerin hiçbir değeri olmadığını söyleyen Yılmaz, “Şu anda bu arazilerden hiç birisinin bir kuruş değeri yok. Hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Bedava verseler bile yine bir şey yapamazsınız. Ne zaman yaparsın? 18 uygulaması bitip, içindeki mülkiyet sorunlarını çözüp,  müstakil tapunu aldıktan sonra yatırım yapabilirsin. O zaman değer kazanır. 18’in mantığı, mümkün olduğunca kişilerin yerlerini üzerinde işlem tesisine imkan sağlayacak şekilde bir araya toplamaktır. Bunu yaparken değer artışı ve kaybı olmamalı. Bizim planın özelliğinde, deniz kenarı ile dağ 300-500 metre mesafede zaten. Nereye koyarsan koy deniz kenarındasın, 3 aşağı 5 yukarı değeri aynı. Bir değer düşüşü ya da artışı olmuyor. Bunları tartışmamız gerekirdi bizim.  ‘Otopark yetersiz, denizi kullanamayacağız’ olayına çevirmeye başladılar. Bunlar planla ilgili sorunlar. 18’i yapmayıp böyle bıraktığında bu sorunlar gideriliyor mu? Şu anda oradaki özel arazileri kullanabiliyor muyuz? Hayır. Böyle kalınca kime ne faydası var? Boş boş duruyor. Şu an ne arsa sahipleri ne de Gazipaşa buradan bir fayda göremiyor. Bizim toplantıdaki amacımız, yaptığımız 18’i anlatmaktı. İmar Planı’nı tartışabiliriz, o ayrı. Ama ‘haberim yoktu’ demek bana pek doğru gelmiyor. Şimdi Bülent Kocabaş’ın haberi olmaması mümkün mü? Hem’ Turizm Dernek Başkanıyım, eski CHP İlçe Başkanıyım’ diyorsun. Orada 15 yıldır bir otelin var ve senin orada ileride otel yapmayı düşündüğün 2 dönüm yerin daha var. Bu kadar şeye rağmen ‘haberim yoktu’ demek doğru mudur? Ha ‘Biz burada otel istemiyoruz, mevcut oteller bize yeter’ demek istiyorlarsa bir şey diyemem. O da bir görüştür” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27