Tarih: 08.02.2020 16:06

EDS TARİHİ NETLEŞTİ

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından düzenlenen Şehit Fethi Sekin Trafik Birim Amirleri Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Antalya'da beş yıldızlı bir otelde gerçekleşen toplantıya, Vali Münir Karaloğlu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Antalya Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tekin Aktemur, Emniyet Genel Müdürlüğü ve 81 il emniyet müdürlüklerinin trafik birim amirleri katıldı. Toplantıda, dünyada yılda 1 milyon 300 bin insanın hayatını kaybettiği trafik kazalarında, hem can kayıpları, hem yaralanma ve sakatlanmalar hem de mal kayıplarının en aza indirilmesi konuları ele alındı. Önceki gün yapılan toplantıda, Gazipaşa halkının merakla beklediği EDS’ler ne zaman aktif olacak? Sorusunun cevabını veren Karaloğlu, Elektronik Denetleme Sistemi ile amaçlarının vatandaşlara ceza yazmak olmadığı dile getirdi.

 

MART SONU NİSAN BAŞINDA AKTİF OLACAK

 

Antalya’da Elektronik Denetleme Sistemleri’nin (EDS) yakın bir zamanda uygulanmaya başlanacağını belirten Vali Karaloğlu, “Antalya’da mart ayının sonunda veya nisan ayının ilk haftasında Gazipaşa’dan Kaş’a kadar, 650 kilometrelik bütün sahil boyunda ve bütün ilçelerinde Elektronik Denetleme Sistemi’ne geçiyoruz. İnşallah Türkiye’de en sağlıklı elektronik denetleme sistemi olan il konumuna geleceğiz. O devreye girdiğinde artık tam bir adalet olacak. Kameraların torpili yok kameralar, gördüğü hatayı çekecek, otomatik olarak cezalandıracak. Burada ki amaç vatandaşı cezalandırmak değil. Bütün hedefimiz vatandaşımızın can ve mal güvenliğini korumak trafik kazalarındaki ölümleri azaltmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

BAKAN SOYLU TOPLANTIYA SKYPE UYGULAMASIYLA KATILDI

 

Toplantıya Skype uygulaması üzerinden görüntülü katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 81 il trafik birim amirlerine seslendi. 2019'da 1250 daha az ölüm, Emniyet birimlerinin sahada gösterdiği üstün gayretlerle 2019 yılında bir önceki yıla göre ölümlü trafik kazalarında yüzde 22.4, can kayıplarında yüzde 25.2 azalma olduğunu belirten Süleyman Soylu, “Bundan iki yıl evvel trafikte hem olay yerinde hem de hastanelerde ölen toplam vatandaş sayısı trafik kazalarından dolayı 7 bin 427. 2018 yılında bu 6 bin 675'e düşürüldü. Şimdi bu rakam 1250 kişi daha azaldı. Bizim bu yıl bu rakamı 5 binin 1'de olsa altına çekmek temel hedeflerimizden biri. Öncelikle 100 binde 5 hedefine düşmeliyiz. Ardından 100 binde 4, 3'ler bizim temel hedefimiz olmalı” diye konuştu.

 

ALINACAK TEDBİRLER KAYIPLARIMIZI ÖNLER

 

Vali Münir Karaloğlu, Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremler, İdlib’den gelen şehit haberleri, Van’da meydana gelen çığ felaketi ve uçak kazasında hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet ve yaralılara da acil şifalar dileyerek sözlerine başladı. Doğal afetlerin önlenme şansının olmadığını vurgulayan Vali Karaloğlu, “Bir depremi ortadan kaldıramayız ama depreme veya doğal afete iyi hazırlanarak ölümleri azaltabiliriz. Ama bugün konuştuğumuz konu trafik konusunda ise alacağımız tedbirlerle yapacağımız, eğitim çalışmalarıyla can ve mal kayıplarını minimize edebiliriz. Rakamlar ifade edildi çok büyük bir can kaybımız ve maddi kaybımız oluyor. Bunu önleyebiliriz. Bunun toplumumuzu eğiterek, toplumda farkındalığı ve bilinci arttırarak trafik kazalarında ki can kayıplarını minimize edebiliriz” dedi.

 

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı vasıtasıyla son dönemde önemli proje ve kampanyaların yürütüldüğüne değinen Vali Karaloğlu, Trafik kazalarında can ve mal kayıplarının önlenmesi için İçişleri Bakanlığı öncülüğünde 'Bu Yılda Hep Birlikteyiz, Kırmızı Düdük, Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın' projeleri ile yaya öncelikli yıl ilan ettiklerini belirtti. Antalya’nın Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olduğunu ifade eden Vali Münir Karaloğlu, “Antalya, geçen sene yerli ve yabancı 22 milyon insanı, yaşayan nüfusun üzerinde ağırlamış, hareketli, trafiği yoğun olan bir şehir. Bu şehirde trafik kurallarına uyulması trafikteki denetimler belki diğer şehirlerimizden biraz daha önemli. Burada yapacağımız bir hata sadece bizi toplumu değil bu şehre çok sayıda yabancının gelmesiyle beraber Türkiye’nin imajını ve görüntüsünü de maalesef kötü etkiliyor” dedi.

 

TOPLUMUMUZU BİLİNÇLENDİRDİK

 

Antalya’da trafik kurallarına uyulması ile ilgili Bakanlık ve Genel Müdürlüklerce yürütülen kampanyaların ve Antalya’da ki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da içinde yer aldığı projeler yaptıklarına değinen Vali Karaloğlu, “2018 yılında “Ölümle Tokalaşma” dedik, kampanyanın özü kemer güvenlik sistemlerini ortadan kaldıran sahte tokaları üretiminden, satışına, kullanımına kadar bütün süreçlerini denetleyecek ve ortadan kaldıracak bir kampanya yaptık. Kemer kullanımının ön koltukta ve arka koltukta kazalarda ölüm oranlarını düşürdüğü konusunda toplumumuzu bilinçlendirdik. Kampanyamız, toplumun çok farklı kesimlerinden ve sanat dünyasının verdiği destekle çığ gibi büyüyen bir kampanyaya dönüştü” ifadelerine yer verdi.

 

ÖLÜMLÜ KAZA ORANLARI CİDDİ BİÇİMDE DÜŞTÜ

 

Konuşmasını Antalya’nın Türkiye’de nüfusa orantılandığında kişi başına trafikte en çok motosiklet düşen ili olduğunu belirterek sürdüren Vali Karaloğlu, “Antalya’da ölümlü motosiklet kazalarının oranı çok fazla. Motosiklet kazalarına baktığımızda da en fazla kafa yaralanmasıyla ölümlerin gerçekleştiğini görüyoruz. İşte bunu önlemek için 2019 yılında bir kampanya yaptık. ‘Hayatıma Kastım Yok Kaskım Var’ dedik ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Antalya’ya gelerek bu kampanyanın tanıtım toplantısına katıldı. Kampanyamız ve denetimlerimiz devam ediyor. Kampanyanın başladığı tarihle bir sonraki yılın aynı dönemini mukayese ettiğimizde motosiklet kazalarında ki ölümlerde %45’lik bir azalışın olduğu ifade ediliyor. Tek bir canın bile çok kıymetli olduğu bir ortamda bu rakamların çok değerli olduğunu bu kampanyalara mutlaka devam etmemiz gerektiğini ve insanımızı mutlaka bilinçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

KAZALAR YÜZDE 22.4, ÖLÜ SAYISI YÜZDE 25.2 AZALDI

 

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, trafik terörüyle etkin mücadele etmek ve kazaları en aza indirmek için sürekli, etkin ve yoğun şekilde saha denetimleri konusunda ilgili kurumlarla işbirliği yapıldığını söyledi. Aktaş, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için uygulanan kontrol ve denetimlerin yanı sıra vatandaşın bilincini artırmaya yönelik eğitim çalışmaları ve kitle iletişim araçları vasıtasıyla farkındalık faaliyetlerinin yürütüldüğünü kaydetti. 2019 yılında trafik güvenliğinde adeta destan yazıldığını belirten Aktaş, “Ölümlü trafik kazaları oranında yüzde 22.4, ölen insan sayısında yüzde 25.2 gibi çok ciddi bir başarıyı el birliği elde etmiş olduk” dedi.

 

Toplantıda trafik kazalarının en aza indirilmesi, kontrol, denetim ve bilgilendirme gibi faaliyetlerde en başarılı olan illerin emniyet müdürlükleri de ödüllendirildi. Trafik kazalarında meydana gelen can kaybı ve yaralanmaların azaltılmasında en başarılı il Antalya oldu. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Antalya Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan'ı plaketle ödüllendirdi.

 

Toplantının ardından Vali Münir Karaloğlu ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Antalya İl Jandarma Komutanlığını ziyaret etti. Burada İdlib'de, Elazığ'da, Van'da ve İstanbul'da hayatını kaybeden vatandaşlar, tüm şehitler ve milletin her türlü felaketten korunması için kurban kesildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —