Tarih: 17.01.2020 09:03

ÇİFTÇİ SORUNLARI MECLİSTE

Facebook Twitter Linked-in

İYİ PARTİ Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, çiftçi sorunlarını TBMM kürsüsünde dile getirdi. Ziraat odası başkanlarının meclise yaptığı ziyareti hatırlatan Bahşi, “Bugün ziraat odası başkanları Meclisimize gelerek sorunlarını dile getirdiler. Ziraat odası başkanlarımız, çiftçimizin ve tarımın içinde bulunduğu durumu bir kez daha ortaya koyarak bu sorunları Meclis kürsüsünden dile getirmemizi talep ettiler. Nedir bu sorunlar? En başta, elektrik fiyatları gelmektedir. Tarımsal üretimde başta sulama olmak üzere özellikle seralarda elektrik enerjisi tarımsal girdi olarak kullanılmaktadır. 2018-2020 yılları arasında elektrikte fahiş fiyat artışı yüzde 108,2'ye ulaşmıştır. Meskenler elektriği hâlen 69,5 kuruştan kullanırken tarım üreticisi 80,8 kuruştan kullanmaktadır yani tarım üreticisi yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi için, üretimin sürdürülebilmesi için tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatları düşürülmeli, KDV, TRT payı gibi paylar tamamen kaldırılmalıdır. Diğer taraftan, üreticilerimizin hak ettiği destek, borçlarına mahsuben, elektrik şirketlerine aktarılmaktadır. Yani devlet, şirketin tahsildarlığını yapmaktadır. Bu uygulama mutlaka kaldırılmalıdır” dedi.

 

“KREDİYE ÇÖZÜM GELMELİ”

 

Çiftçilerin en büyük sorunlarından birinin de kredi faizleri olduğuna dikkat çeken Bahşi, “Çiftçilerimizin en önemli sorunlarından bir tanesi de tarımsal kredi borçlarıdır. Birçok çiftçimiz çektiği yüksek faizli kredileri ödeyemez durumdadır. 2018 ve 2019 yıllarında özel bankalardan yüzde 40, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 32,5, Ziraat Bankasından yüzde 16 faiz oranlarıyla kredi kullanmışlar. Bugünlerde kredi faizleri düştüğü halde hala aynı oran üzerinden kredi ödemeye devam etmektedirler. Yaşanan afetlerin de etkisiyle çiftçimiz kredi borcundan başka banka kredisiyle de uğraşmak durumundadır. Bunlara mutlaka çözüm gelmelidir” diye konuştu.

 

“BAĞ-KUR’A YAPILAN ZAM ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ”

 

BAĞ-KUR’a yapılan zamların çiftçiyi zor durumda bırakacağını ifade eden Bahşi, “Diğer önemli bir konu ise çiftçinin BAĞ-KUR primlerine getirilen zamdır. 2019 yılı içinde gübre, mazot, fide gibi girdiler ile elektriğe gelen zamlar çiftçilerimizi çok yormuş ve ödeme gücünü epeyce zorlamıştır ancak 2020 yılbaşında özellikle çiftçi BAĞ-KUR primlerine gelen zam çiftçilerimizin tamamen belini bükmüştür. Geçen yılsonunda çiftçi BAĞ-KUR'unun aylık ödemesi 764 lira iken 2020 yılında 913 lira olmuştu. Bu artış çiftçilerimiz için ağır gelmekte, ödeme sıkıntısı çekilmektedir” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —