“HAVAYA HAKİM OLAN DÜNYAYA HÜKMEDİYOR”

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Gazipaşa Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Gazipaşa M. Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu nezdinde Alanya Havacılık ve Hürkuş Havacılık Kulüpleri işbirliğinde Uluslararası Sivil Ha

GÜNCEL 13.12.2019 11:38:40 0
“HAVAYA HAKİM OLAN DÜNYAYA HÜKMEDİYOR”

M. RAHMİ Büyükballı Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen konferansa Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk, Cumhuriyet Savcısı Esra Aksoy,  Belediye Başkan Yardımcısı Adem Kaya, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Cengiz, M. Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Uçkaya, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Akbıyık, İlçe Jandarma Komutan Vekili Memduh Köşker,  TAV yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

“ÖNEMLİ BİR MİSYONUMUZ VAR”

 

Uluslararası Sivil Havacılık Günü dolayısıyla düzenlenen konferansta, Alanya Havacılık Kulübü Başkanı Umutcan Köse ve Hürkuş Havacılık Kulübü Başkanı Emirhan Aydın birer konuşma yaptılar.  M. Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Uçkaya, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümünde 104, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümünde 107,  Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde 64 öğrencinin bulunduğunu söyledi. Antalya’da 2 tane havalimanı bulunduğunu söyleyen Uçkaya, bunun avantajını kullanılması gerektiğine dikkat çekti.  Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Cengiz, tarih boyunca uçmaya olan merakın havacılık sektörünün gelişimine katkı sağladığını söyledi.  Prof. Dr. Cengiz, Gazipaşa Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin, dinamik akademik kadrosu ve güncel literatüre göre hazırlanmış eğitim programı ile ülkemizdeki havacılık sektörünün taleplerine cevap verebilecek nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için önemli bir misyon üstlendiğini söyledi.

 

“HAVALI BİR BÖLÜMDESİNİZ”

 

Programa katılan herkese teşekkür eden Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk, “Burada Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olduğunu duyduğumda çok şaşırmıştım, çok da sevindim ve gururlandım. Hakikaten çok havalı bir bölümdesiniz, havalı bir fakültedesiniz.  Bu fakülteyi tercih ettiğiniz için hepinizi tebrik ediyorum. Çünkü gelecek hakikaten göklerde. Kurucumuz Atatürk ‘İstikbal Göklerde ‘diyor ya hakikaten göklerde. Bugün tüm tartışmalara baktığımızda hepsi hava üzerinden devam ediyor.  Artık havaya hakim olan dünyaya hakim oluyor.  Tüm dünyada hükmediyor. Ülkemizde bu yönde ilerleme kaydediyor. Son dönemde havacılıkla alakalı, havacılık sektörüyle alakalı ciddi gelişmeler oluyor. İlçemizde de havalimanının olması büyük bir avantaj. İnşallah büyüyerek devam edecek. Sizlerde burada büyüyen havalimanında istihdam imkanınız olacak, iş imkanınız olacak, kendinizi geliştirme imkanınız olacak” diye konuştu.

 

HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ

 

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, havacılığın ülkemizdeki gelişiminden bahsederek, sivil havacılığın önemine değindi.  ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “1996 yılında, Sivil Havacılık Örgütü'nün girişimi ve Kanada Hükümetinin destekleriyle bugün ilan edilmiştir. Havacılığın, günümüzün küreselleşen dünyasında çok önemli bir rol üstlendiği, hem ülkelere hem de insanlara önemli faydalar sağladığını kabul etmeliyiz. Ulaşım ağlarının sayısının her geçen gün artmasına paralel olarak, hava taşımacılığı hızlı ulaşım yöntemi olarak sürekli gelişme arz etmektedir. Yani havacılık, önce ulaşımı sonra haliyle ticareti daha mümkün kılmaktadır. Ülke ekonomileri açısından değerlendirdiğimiz zaman havacılık, itici bir güce sahiptir. 2004 yılında ülkemizde başlatılan, havacılıkta serbestleşme politikasının işlemeye başlamasıyla birlikte sektörde hızlı bir değişim yaşanmıştır. Özel havayolu şirketlerinin oluşması, sektörde önemli bir yere sahip olması 2003'te başlayan bir trendin ilk adımlarıdır. Sektörün sürdürülebilmesi için, havacılıkla ilgili üniversitelerin payı da çok büyüktür. Ülkemizin hak ettiği, sosyal- ekonomik ve kültürel yere ulaşabilmek istiyorsak, bu ivmenin ileriye taşınması şarttır. Tüm bunlar için, akademik ve sektörel işbirlikleri, havacılık sektörünün gelişiminde oldukça önemlidir” diye konuştu.

 

Rektör Kalan, “Ukrayna'nın başkenti Kiew'de gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucunda 3 farklı üniversiteyle iş birliği protokolü yaptık. Bunların arasında Ulusal Havacılık Üniversitesi de vardı. İnşallah, uluslararası işbirlikleriyle ihtiyaç duyulan alanlarda akademik bilginin üretimi ve nitelikli istihdam kaynağının desteklenmesi konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz ' dedi.

 

Konuşmaların ardından Uluslararası Sivil Havacılık Günü Konferansı’nda, Gazipaşa Havalimanı’nın dünü, bugünü ve geleceği ile ilgili sunum yapıldı.