Küresel ısınmadan dolayı Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz kıyılarına gelen ve Gazipaşalı amatör ve profesyonel balıkçıların da korkulu rüyası haline gelen balon balıkları yurt dışına ihraç edilecek. Kanser ilacı yapımında kullanılac
KIZILDENİZ, Hint ve Pasifik okyanuslarında yaşamalarına rağmen iklim değişikliğinin etkisiyle Süveyş Kanalı üzerinden kıyılarımıza gelen göçmen balon balığı, kanser ilacı yapımında kullanılmak üzere Kanada’ya ihraç edilecek. Gazipaşa kıyılarında sıklıkla görülen, amatör ve profesyonel balıkçıların ağ ve oltalarına normal balıklardan daha çok takılan balon balıkları, ilerleyen günlerde balıkçıların yüzünü güldürecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, son zamanlarda kıyılarımızda sıklıkla görülen balon balığına Kanada’dan talep olduğunu söyledi.
“BALON BALIĞI ZEHİR DEĞİL İLAÇ OLACAK”
Zehirli türler arasında gösterilen balon balığının Kanada’da kanser ilacı yapımında kullanıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, balon balığının zehir değil ilaç olacağına vurgu yaptı. Kanadalıların 5 bin ton balon balığı talebinde bulunduğunu açıklamasına ekleyen Pakdemirli, “Balon balığı için Kanada’da kanser ilacı yapımına dair talebi söz konusu 5 bin tona kadar bir talep var. Balon balığı zehir saçmayacak balon balığı ilaç olacak diyoruz' dedi.
BALIKÇILARIN UMUDU OLACAK
Gazipaşa’da balıkçılık yapan Fevzi Oğuz, “Bakan beyin açıklamalarını haber sitelerinden okuduk. Balon balıkları bizim için büyük sıkıntı. Binbir zorluklarla yaptığımız işimizi daha da zorlaştırıyorlar. Denize attığımız ağlarımıza takılıp bize maddi zarar veriyorlar. Şu anda konuyla ilgili net bir şey yok ama olursa bize maddi olarak zarar veren balon balıklarından para kazanabileceğiz. İnşallah balon balığının ihracatı gerçekleşir. Bizde böylelikle denizlerimizdeki belalardan kurtulmuş oluruz. Şu anda balon balığı ağlarımıza takılsa bize hiçbir faydası yok. Hatta zararı var” şeklinde konuştu.
Öte yandan balon balığı, ağustos ayında Kaledran’da bir kız çocuğunun parmağını ısırarak kopartmıştı.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55