ZİNCİR MARKETLER HALCİLERİ DE ÜZDÜ

Gazipaşa ve ülke genelinde küçük esnafların belini büken zincir marketler, şimdi de halcilerin gündeminde. Zincir marketlerin halden ürün almadığını iddia eden halciler, zincir marketlerin komisyonculuğun geleceğini tehdit ettiğini savun

GÜNDEM 16.11.2019 10:44:56 0
ZİNCİR MARKETLER HALCİLERİ DE ÜZDÜ

TÜRKİYE Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Gazipaşa’da komisyoncularla bir araya geldi. Başkan Tavşan’a; Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, Bayrampaşa Dernek Başkanı Nevzat Dayan, Kadıköy Dernek Başkanı Mevlüt Yılmaz ve Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya eşlik etti. Tavşan ve beraberindekileri, Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Erol Yüksel ve yönetimi karşıladı. Gazipaşa Toptancı Hali içinde bulunan dernek binasında Gazipaşalı komisyoncularla toplantı yapan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, halcilerin sıkıntılarını dinledi.

 

HAL YASASI MASAYA YATIRILDI

 

Gazipaşa’da ve çevre ilçelerde komisyoncuların yaşadığı sıkıntıları not alan Federasyon Başkanı Yüksel Tavşan, uzun zamandır gündemde olan, hallerin özelleştirilmesi ve komisyonculuğun kaldırılmasını öngören 'Hal Yasası' hakkında bilgi verdi. Hükümet tarafından çıkartılması gündemde olan 'Yeni Hal Yasası’ndan' halcilerin ve üreticilerin memnun olmadığını dile getiren Tavşan, Hal Yasa Tasarısı'na göre komisyonculuğun kaldırılıp tüccarlara izin verilmesi ve hallerin özelleştirilmesine karşı çıktıklarını dile getirdi. Konuyla ilgili yazılı ve görsel basını kullanarak Hal Yasası’nın çıkmasına engel olmaya çalıştıklarını söyledi. 

 

“ELİMİZDEN GELDİĞİNCE MÜCADELE ETTİK”

 

Hal Yasası’na karşı her zaman mücadele içinde olduklarını dile getiren Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Biz federasyon olarak zaman zaman bölgelere, derneklere giderek ziyaretlerde bulunuyoruz. Bugün de Antalya’dan başlayarak dernekleri, halleri ziyaret ederek Gazipaşa’ya kadar geldik. Alanya’da da bölge toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bildiğiniz üzere, hallerin sorunları, bugüne kadar yapılan işler ve sonrası için stratejilerin belirlenmesi şeklinde çalışmalarımız sürüyor. Bugün de sizleri görmüş olalım ve derneği ziyaret edelim diye arkadaşlarımızla birlikte bir seyahat yaptık. Biliyorsunuz ki geçen yıl özellikle fiyatların da yüksek olması bahanesiyle bir kanun gündeme getirdiler. 2 önemli madde vardı, birincisi hallerin sisteminde yer alan komisyonculuk sisteminin kaldırılması, ikincisi de hallere özelleştirme getirilmesiydi. Buna, elimizden geldiğince mücadele ettik” dedi.

 

“KANUN CUMHURBAŞKANLIĞI’NA GİTTİ”

 

“Belirli bir yere kadar mücadele ettik. Kanun Cumhurbaşkanlığı’na gitti, ama şimdi durdu.  Ne olacak tam belli değil” diyerek konuşmasını sürdüren Taşvan, “Bildiğiniz gibi şanssız bir meslek grubundayız. Herkes, hal komisyonu diyince en kolay para kazanan, üreticinin üzerinden geçinen kişiler olarak görüyor. Bu yasa tekrar gündeme gelir mi bilmiyoruz.  Hal Komisyonculuğu bu sisteme uymak zorunda başka çare yok.  Eski sistemlerde bir değişiklik olma ihtimali gözüküyor. Komisyonculuk sistemine karşı bir tepki var. Bunu resmi olarak kaldırmak istiyorlar. Hal komisyonculuğu mevcut sistemde devam etsin, üreticinin kuracağı kooperatif ve derneğe karşı değiliz. Hatta mücadele sürsün. Üretici için hangisi iyiyse ona gönderir. Burada önemli olan, üreticinin ürününün daha iyi yerden geçmesi ve daha iyi para bulması. Bizim bakanlığımız Ticaret Bakanlığı. Halleri özelleştirme yoluyla belirli bir ölçeğe düşürmekten bahsediyorlar, neye göre tespit edildiği belli değil.  Bir ç ok söylenti var ama tam olarak ne oldukları açık şekilde ortada değil” ifadelerini kullandı.

 

HALCİLERİN SIKINTILARINI DİNLEDİ

 

Konuşmasının ardından halcileri dinleyen Federasyon Başkanı Tavşan, halcilerin sıkıntıların ı not aldı. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı toplantıda, zincir marketlerin bir hal gibi hareket ettiği ve komisyonculuğun geleceğini tehdit ettiği söylendi. Ayrıca halciler, hal dışında faaliyet gösteren kayıt dışı depoların olduğunu ve bu konuda Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’dan yardım beklediklerini ifade ettiler.

 

ZİNCİR MARKETLER KONUŞULDU

 

Özellikle zincir marketler karşısında mücadele etmekte zorlandıklarını belirten Tavşan, “Ekonomik olarak çok güçlüler, onlarla mücadele etmekte çok zorlanıyoruz. Avrupa ülkelerinde bu sistem bu şekilde işliyor. Orada marketler, serbest piyasa çalışıyorlar. Türkiye’de de bu sistem getirilmeye çalışılıyor. Bu bahsettiğimiz zincir marketler Avrupa ve Amerika’da o kadar güçlüler ki, başkan ve hükümet seçimlerinde direkt olarak etkili oluyorlar” dedi. Konu hakkında Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk ise, hem Hal Yasası hem de marketler konusunda halcilerin haklarını savunduklarını belirtti. Toktürk, “Ürünler üzerindeki fiyat dalgalanmalarının nedeni olarak halciler gösterilip, bir kolaycılığa kaçılıyor. Bu da bizim açımızdan sıkıntıları doğuruyor. 18 firmaya haksız rekabet gerekçesiyle dava açıldı. Ama bu davaları biz kazandık. Fakat algı bizim açımızdan hep olumsuz. Ulusal ve uluslararası market gruplarının ciddi lobileri var. Ülkemizde de faaliyet gösteren büyük marketler illegal halcilik ve toptancılık yapıyor. Bunlarının yaptığı işin adı da belli değil işi de belli değil ama bir Alman firması toptancı gibi çalışıyor. Bunun içinde Fransız ve ulusal firmalar da var. Bunların Türkiye’de en 25 bin satış noktaları var.  Biz bunlarla da mücadele ediyoruz. Ama ne yazık ki, fiyat dalgalanmalarının tek sebebi bizmişiz gibi gösteriliyor. Birlikte hareket edip bu algıyı yıkmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.