6 İŞ YERİNE MÜHÜR VURULDU

Gazipaşa’da, 6 iş yerinin kapısına Gazipaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından mühür vuruldu.

GÜNDEM 14.11.2019 12:36:08 0
6 İŞ YERİNE MÜHÜR VURULDU

GAZİPAŞA Belediyesi, kaçak yapılar, eksik evrakı bulunan, ruhsatsız ve fiziki şartları karşılamayan iş yerleri üzerindeki denetimlerini arttırıyor. Yasa dışı işletilen iş yerleriyle ilgili denetimlerine ağırlık veren Gazipaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, 1 Ocak – 13 Ekim tarihleri arasında ilçemizde 6 iş yerinin çeşitli nedenlerden dolayı mühürlendiğini açıkladı. Mühürlenen işletmeler arasında yurt, ekmek fırını, market, spor tesisi, dekorasyoncu ve kahvehane gibi iş yerleri bulunuyor. Mühürlenen 6 iş yerinden 4’ünün gerekli şartları sağlayarak faaliyetlerine yeniden başladığı açıklanırken, zabıta ekipleri tarafından mühürlenen bir yurt ve bir ekmek fırının ise halen mühürlü olduğu kaydedildi.

 

Öte yandan, Gazipaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, esnafları ruhsat almaları konusunda uyarırken, haksız kazanç ve rekabetin önüne geçmek için denetimlerin aralıksız olarak devam edeceği belirtildi.

 

FIRIN AÇMAK KOLAY DEĞİL

 

Gazipaşa’da bir fırının zabıta ekipleri tarafından mühürlenmesinin ardından akıllara fırın açmak için ne gibi şartlar gerekiyor sorusunu getirdi. Fırınlar; sanayi, küçük sanayi, organize sanayi, konut dışı çalışma alanları ile ticaret bölgelerinde ve zemin katı ticaret olarak belirlenen yerlerde ve zemin katları ticaret olarak teşekkül etmiş konut bölgelerinde açılabiliyor. Bununla birlikte konut zemin katlarında fırın açmanın birçok şartı ve imar yönetmeliği bulunuyor.

 

İŞTE BELLİ BAŞLI ŞARTLAR

 

Mevcut binalarda ekmek fırını hariç fırın ve tandır yapılması durumunda, 634 sayılı Kanun hükümlerine uyulur. Ekmek fırınları ayrık nizam yapılaşma bölgelerinde ve müstakil olarak yapılır. Projesinde sınıfı belirtilmek zorundadır. Duvar ve döşemelerinde ısı ve ses yalıtımı uygulanır. Binanın taşıyıcı sisteminin ve fırınla ilgisi olmayan diğer bağımsız bölümlerin ısı değişiminden olumsuz etkilenmemesi için proje müelliflerince veya bu konunun uzmanı teknik elemanlarca hazırlanan rapora göre gerekli tedbir alınır. Mekanik tesisat projelerinde, kanalizasyon bağlantısına, her türlü böcek ve kemirgen girişini önlemek için çekvalf konulur. Baca ölçülerinin hesaplanması, bacaların bina iç duvarlarında tesis edilmesi ve filtre takılması şartı aranır. Trafik açısından ilgili birimin görüşünün alınması gerekir. Tesisin ihtiyacı olan otopark kendi parselinde karşılanır. TSE standartlarına uyulur. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca gerekli tedbirler alınır. Bunların yanında; açılması planlanan fırının kapalı alanının en az 60 metrekare olması gerekir. Fırında sanayi tipi bulaşık makinesi kullanılması ve lavabo altına yağ tutucu takılması zorunluluğu vardır. Klima, jeneratör ve bacaya bağlı ocak üstünde davlumbaz kullanılması da bu şartların içinde yer alır. Ayrıca fırın açmak isteyen girişimcilerin fırının hijyen şartlarını en iyi şekilde karşılaması gerekiyor. Bunlar gibi birçok konuda hükümlere uyulmaması durumunda fırın açma ruhsatı düzenlenemez. >Selçuk ÖZTÜRK