“GAZİPAŞA ÇİFTÇİSİNE KATKISI YOK”

CHP İlçe Başkanı Güven, 2019 yılı tarımsal desteklerin örtü altı üretim yapan Gazipaşa çiftçisine katkı sağlamayacağını söyledi.

GÜNDEM 26.10.2019 09:44:29 0
“GAZİPAŞA ÇİFTÇİSİNE KATKISI YOK”

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Ömer Güven, çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal desteklerle ilgili değerlendirmede bulundu. 2019 yılı için açıklanan tarımsal desteklemelerin, genellikle örtü altı sebze üretimi yapan Gazipaşa çiftçisine katkı sunmayacağını söyleyen Başkan Güven, örtü altı tarımın, muz ve tropikal meyve üretiminin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.  Başkan Güven, ayrıca hükümetin ilaç, tohum, gübre girdilerini azaltması,  fide desteği ile tarımsal sulama ve pazarlama konusunda da çalışma yapması gerektiğini kaydetti.

 

“ÖRTÜALTI ÜRETİME DESTEK VERİLSİN”

 

Resmi Gazete'de yayımlanan 2019 yılı için tarımsal desteklemelerle ilgili açıklamada bulunan CHP İlçe Başkanı Ömer Güven, “Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılı için tarımsal desteklemeleri açıkladı. Antalya ve Gazipaşa bölgesinde özellikle örtü altı üretim olduğu için, bu yöredeki çiftçilere desteğin katkı yapacağını sanmıyoruz. Yine de teşekkür ediyoruz.   Örtü altı ya da açıkta üretim yapan tüm çiftçilerin en büyük sıkıntısı gübre, ilaç ve tohum girdilerinin fazla olması. Bunların azaltılması gerekiyor. Hükümetin, KDV ve ÖTV’de ayarlama yapması gerekiyor. Ayrıca maliyetler çok yüksek,  örtü altı üretim yapanlara fide desteği verilebilir” dedi.

 

“TARIMSAL SULAMADA MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”

 

Tarımsal sulamada maliyetlerin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Güven, “Tarımsal sulamada maliyetler çok yüksek. Elektriğe sürekli zam geliyor. Çiftçilerden abone yenileme paraları isteniyor. Bazı abonelere bu paralar geldi. Yenileme yapmayanların elektrik aboneleri iptal ediliyor. Buna çözüm bulmaları gerekiyor.  Bir de pazarlama sorununun ortadan kaldırılması gerekiyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa destek veriliyor ama insanlar bu hayvanları satamıyor. Toplumda alım gücü bitti. Alım gücü bitten insanın sosyal yaşamı da bitiyor, alışveriş gücü de bitiyor. Bu da üreticinin malını pazarlamasının önünü kesiyor. Bu olay ekonomik bir olaydır. Günü birlik açıklamalarla bu işler olacak bir şey değildir” diye konuştu.

 

“ÇALIŞMA HAZIRLIYORUZ”

 

Gazipaşa’da örtü altı, muz ve tropikal meyve üretiminin desteklenmesi gerektiğine değinen Güven, “Gazipaşa için örtü altı tarımda mutlaka desteklemenin yapılması gerekiyor. Muzda ve tropikal meyvede de yapılması gerekiyor. Pazarlama konusunda yardımcı olunması gerekiyor. Bunun için biz belediye olarak çalışmalara başlayacağız. Gerekirse belediye başkanlarımız öneri de sunabilir” şeklinde konuştu.