ÇİFTÇİNİN BEKLEDİĞİ KARAR

Gazipaşalı çiftçilerin merakla beklediği tarımsal desteklemelere ilişkin kararı sosyal medya hesabından paylaşan Ak Parti İlçe Başkanı Ali Doğan, “Bütün çiftçilerimize hayırlı olsun” dedi.

GÜNDEM 25.10.2019 10:48:33 0
ÇİFTÇİNİN BEKLEDİĞİ KARAR

GAZİPAŞALI çiftçinin merakla beklediği 2019 yılı tarımsal destekler belli oldu. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS)  kayıtlı çiftçilerin yararlanabileceği  ‘2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı’ dün Resmi Gazete’de yayımlandı. AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Ali Doğan, 2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı sosyal medya hesabından paylaşarak, “Bütün çiftçilerimize hayırlı olsun inşallah” dedi.

 

2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin karar,  çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, verimi ve kaliteyi yükseltmek, araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlanarak, hayvan hastalığı tazminatı 4 yıl süreyle olmak üzere, 2019 yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemeleri içeriyor.

 

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ

 

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf, trikale için 19 lira mazot, 8 lira gübre olmak üzere toplam 27 lira, çeltik ve kütlü pamuk için 62 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 66 lira,  nohut, kum fasulye ve mercimek için 22 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 26 lira,  patates için 27 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 31 lira, yağlık ayçiçeği, soya için 26 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 30 lira,  dane mısır için 25 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 29 lira,  kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık ve yem bitkileri için 17 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 21 lira, zeytin için 15 lira mazot 4 lira gübre olmak üzere 19 lira,  diğer ürünler için 15 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 19 lira ve nadas için 8 lira destek sağlanacak.

 

TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ

 

Toprak analiz desteği asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar 1 analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuarlarına analiz başına 40 TL destek sağlanacak.  2019 üretim yılında Arıcılık Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştirilişliği yapan çiftçilere arılı kovan başına 10 TL destek yapılacak.  Küçük Aile İşletmesi Desteği kapsamında dekara 100 lira, katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekara 10 lira,  geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira destekleme ödemesi yapılacak.

 

YEM BİTKİLERİ DESTEĞİ

 

Türkiye Tarım Havzaları Üretim Destekleme Modeline göre, yem bitkileri desteğinde dekar başına sulu yoncaya 90 lira,  kuru yoncaya 40 lira, korungaya 90 lira, arpaya 30 lira, silajlık mısıra 100 lira, tek yıllık yem bitkilerine 60 lira, silajlık kuru mısıra 40 lira, yapay çayır meraya 150 lira destek yapılacak.

 

HAYVAN DESTEĞİ

 

Programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta destekleme yılında ilk doğumunu yapan ve ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağıları ile son iki buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağılarına 350 lira, saf sütçü ırklar için 600 lira destek sağlanacak. Soy kütüğüne kayıtlı buzağılara ilave 175 lira ödenecek.

 

Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde; çoban istihdam desteği 100 baş ve üzeri anaç koyun-keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5 bin lira destek sağlanacak.  Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık-koyun keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları bakanlık kayıt sistemine kayıtlı yetiştiricilere, anaç koyun-keçi başına 25 TL destek sağlanacak.