PLAN DEĞİŞİKLİĞİ MAHKEMEYE TAKILDI

Bakılar ve Koru mahallelerinde yapılması planlanan TOKİ projesi için hazırlanan 1/5000’lik imar planı değişikliği, kamu yararı olmadığı gerekçesiyle Antalya 2. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

GÜNDEM 24.10.2019 12:34:28 0
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ  MAHKEMEYE TAKILDI

ANTALYA 2. İdare Mahkemesi, Koru ve Bakılar mahallelerinde yaklaşık 150 dönüme toplu konut yapılması için Gazipaşa Belediye Meclisi tarafından hazırlanan ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilen 1/5000’lik imar planı değişikliği kararını, kamu yararı olmadığı gerekçesiyle iptal etti. TOKİ tarafından Koru ve Bakılar mahalleleri sınırındaki ağaçlık ve makilik araziye toplu konut yapılmasına karar verilmiş, Gazipaşa Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000’lik imar planı değişikliği 10 Eylül 2018 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilmişti.

 

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

 

İmar planı değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından harekete geçen Gazipaşalı avukatlar İsmet Tok, Deniz Bilgiç, Sema Şenli, Nazmiye Gül Özgürü ve Ali Akyol, kararın iptali için mahkeme masraflarını kendileri karşılayarak Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne iptal davası açmışlardı.  Antalya 2. İdare Mahkemesi davanın karar duruşmasında imar planı değişikliğini iptal etti. Mahkemenin gerekçeli kararını alan avukatlar basın açıklaması yaparak haberi Gazipaşa halkıyla paylaştı. Gazipaşa’nın geleceği açısından mahkemenin verdiği kararı sevinçle karşıladıklarını belirten avukatlar adına bir açıklama yapan Av. Ali Akyol, “İlçemizin gelişmesi ve geleceği için sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.

 

GAZİPAŞA’YA ZARAR VERECEKTİ

 

Av. Ali Akyol, iptal kararının Gazipaşa adına sevindirici olduğunu belirterek, “Bilindiği gibi, bugüne kadar avukat arkadaşlarımızla birlikte ilçemizin geleceği ve gelişmesiyle ilgili sosyal ve siyasal sorumluluğumuz çerçevesinde, çeşitli konularda tavrımızı net bir şekilde ortaya koymaktayız. Bu bağlamda daha önce kamuoyunun yakından takip ettiği gibi, 27 Mart 2014 tarihinde belediyenin borçları nedeniyle yapılan bir icra satışıyla, belediyemizin kombi arazileri olarak bilinen yaklaşık 150-200 milyon lira değerindeki en değerli arazileri ile Cebeli Tepesi olarak bilinen sembol arazisi sadece 12 milyon 767 bin liraya satılmıştı. Bizler yine avukat arkadaşlarımızla birlikte organize olarak bu ihalelerin feshedilmesi için dava açarak alınan fesih kararlarına katkıda bulunduk. Yine 2018 yılında, Koru ve Bakılar mahalleleri arasında tepelik olan ve tapusu hazineye ait yaklaşık 150 bin metrekare (150 dönüm) makilik arazinin mülkiyeti, TOKİ olarak bilinen Toplu Konut İdaresi’ne devredilmişti. Antalya Büyükşehir Belediyesi de, 10 Eylül 2018 tarihinde aldığı bir meclis kararıyla bu arazinin 1/5000’lik nazım imar planını değiştirerek, bu araziyi en az bin konut yapmaya müsait yüksek yoğunlukta yapılaşmaya açmıştır. Bizler avukat arkadaşlarımızla birlikte, bu imar planı değişikliğinin bölgedeki doğal yaşamı yok edeceğini, bölgedeki birçok ağacın ve canlının ölümüne sebep olacağını, burada yoğunluk yaratacağını, kanalizasyon, içme suyu, park gibi gerekli pek çok altyapı ve sosyal tesisin bölgede olmadığını, bu sebeplerden dolayı burada toplu konut yapılmasının ilçeye sosyal ve ekonomik açıdan da ciddi zararlar vereceğini savunarak imar planı değişikliğinin iptali için dava açtık” dedi.

 

TOKİ VE BENZERİ PROJELERE DE KARŞIYIZ

 

Av. Ali Akyol basın açıklamasına şu sözlerle devam etti; “Sonuç olarak Antalya 2. İdare Mahkemesi iddialarımızı haklı bularak davamızı kabul etmiş ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu kararını iptal ederek ve bu arazide toplu konut yapılmasının kamu yararına aykırı olacağı, çevre katliamı yaratacağı, gerekli altyapısı olmadığından sosyal ve ekonomik zararları olacağını tespitine karar vermiştir. Yeryüzünün tamamı biz insanlara ait değildir. Bu arazi pek çok çalılık ve makiliğe, çiçek türlerine, kekliklere ve yaban kuşlarına aittir. Bu araziye eko sisteme zarar verecek şekilde (ağaçlandırma dışında) beton dökülmesini sağlayacak TOKİ ve benzeri projelere de karşıyız. Bu aşamadan sonra yapılması gereken, bu çevre katliamına engel olmaktır. Bu sebeple, Gazipaşa Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetiminden beklentimiz, bu mahkeme kararına karşı istinaf başvurusu yapılmaması konusunda meclis kararı almaları ve bu kararı emsal yaparak, aynı arazilerin 1/1000’lik planını da değiştirmeleridir. Son olarak bu davada benimle birlikte mücadele ederek Gazipaşa için önemli bir kararın alınmasına vesile olan meslektaşlarım İsmet Tok, Deniz Bilgiç, Sema Şenli ve bugün mazereti dolayısıyla aramızda olmayan Nazmiye Gül Özgörü’ye teşekkür ediyorum” dedi.