Gazipaşa’da bu yıl 10’uncusu düzenlenecek olan Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali öncesi değerlendirme toplantısı yapıldı.
ULU Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazipaşa’ya isminin veriliş günü anısına düzenlenecek 10’uncu Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali öncesi toplantı yapıldı. Belediye Kültür Merkezi’nde Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Kaymakamlık Yazıişleri Müdürü Tan Doğan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Tarım, Kültür ve Fuar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yıldız, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile muhtarlar katıldı. Gazipaşa Belediye Başkanı Yılmaz, “21 -22 Ekim tarihlerinde yapacağımız Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali’yle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için toplandık. Her yıl 21 Ekim tarihinde bu festival yapılıyor. Bunun sebebi de İlçemize Gazipaşa isminin verildiği gün olması nedeni. Daha öncesi sadece nar şenliği yapılıyordu. Fakat ilçemizde 20’ye yakın tropikal ürün de üretiliyor. Biz birleştirelim istedik. Belediyemizin öncülüğünde bu festivali yapacağız ama katkıda bulunacak dernekler, muhtarlar var” dedi.
HER MAHALLE KATILACAK
Festivalde açılacak olan stantlarda her mahallenin yer almasını istediklerini söyleyen Yılmaz, “Mahallesinde nar ya da tropikal meyve üretilen bütün arkadaşlardan katkı bekliyoruz. Muhtarlık olarak katılabileceğiniz gibi bireysel olarak da katılıp stant açabilirler. Kimler stant açmak istiyorlarsa Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Selçuk Özdemir’le irtibata geçip, isimlerini yazdırsınlar. Burada neler yapabiliriz konusunda sizlerin de görüşünü alalım istedik. Mümkün olduğunca Gazipaşa’ya yakışır festival olsun, her türlü ürünümüzü yavaş yavaş tanıtalım istiyoruz. İleride bu tanıtımların mutlaka faydasını göreceğiz” diye konuştu.
KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ OLACAK
Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Selçuk Özdemir, “21 Ekim Pazartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda buluşacağız. Antalya Büyükşehir Belediyemizin bando ekibiyle kortej yürüyüşü yaparak festivalin yapılacağı Atatürk Parkı’na geleceğiz. Stant açmak isteyen arkadaşlarımız isimlerini bize yazdırabilirler” ifadelerine yer verdi.
“KATILIMI GENİŞ TUTALIM”
Katılımın geniş tutulmasını isteyen Yılmaz, “Mahallelerden gelmek isteyenlere yardımcı olalım. Onlarda katılsın, haberleri olsun. Her mahallemize duyuruyu yapalım. Sadece stant açarak festival yapalım istemiyorum, insanlarında katılımı olsun istiyorum. Derneklerden, odalarsan, sivil toplum kuruluşlarından da katkı bekliyoruz. Gazipaşa’nın tümünün sahiplendiği bir festival olsun istiyoruz” dedi.
TROPİKAL ÜRÜNLER BİTMEK ÜZERE
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özçelik, tropikal meyvelerin mevsiminin geçmek üzere olduğunu söyledi. Müdür Özçelik, “Festivalimizin yapılacağı tarih tropikal ürünler için çok uygun değil. Elimizde muz ve avokado var. Ancak sadece onlar yeterli olacak mı?” diyerek Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın’a ‘Elinizde neler var’ diye sordu. Yalçın, “Ejder meyvesi, yıldız meyvesi ve mangomuz var. Ancak bunların da sonu ama bekleteceğiz” ifadelerini kullandı.
ŞİKE İDDİASI
Toplantıda söz alan Çile Mahalle Muhtarı Nihat Gürkan, yarışmalara üreticilerin katılması gerektiğini söyledi. Önceki yıllarda yapılan yarışmalara üreticiler dışında katılımın olduğunu söyleyen Gürkan, “10’uncu Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali ilçemize ve üreticilerimize hayırlı olsun. Geçen yıl jürinin çok iyi hazırlanmadığını düşünüyorum. Birinci ve ikinci seçilirken çok zorlandık. Stant açmamış adam birinci ilan edildi. Başka bir üretici geldi ‘Bunlar benim narım’ dedi. Açıklandıktan sonra birinci, ikinci ve üçüncü değişti. Bu konuda jüriye de büyük görev düşüyor. Çok iyi hazırlanması lazım. Festival bittikten sonra üreticilerin kafasında bir soru işareti oluşuyor. ’Buna katılmama gerek yok, şike oluyor. Birinci zaten belli ‘ diyorlar. Birincinin üreticilerden olmasını istiyorum” dedi.
“ASILSIZ İTHAM”
‘Şike diye bir şey olamaz’ diyen İlçe Tarım Müdürü Nazan Durak Özçelik, “Yarışma dediğimiz temsili olarak yapılan bir şey. Oradaki amacımız ürünlerimizi tanıtmak. Stantlarda görseli sağlamak. Sırf bu yüzden bunun sorumluluğunu İlçe Tarım Müdürlüğü olarak almak istemiyorum, almayacağım. Çünkü şike diye bir şey olamaz. Orada karıştı mı hatırlamıyorum ama kul hatası olabilir. Jürinin önüne getirilen kasanın üstünde sadece numara yazar, bu seçtiğimiz jüri de temsili bir jüridir. Bu işin ehli kişiler değildir. Çok profesyonel bir şey yapılacaksa, buyurun profesyonel bir ekip oluşturun. Bu dediğiniz benim gurur ve onuruma dokundu” dedi.
“BİLİNMESİNİN İMKANI YOK”
Belediye Başkan Yardımcısı Adem Kaya, jürinin narın kime ait olduğunu bilmediğini söyledi. Kaya, “ Komisyona narlar teslim ediliyor. Komisyon narları numaralandırıyor. Komisyondan başka kimse 1 numaranın kime ait olduğunu bilmiyor. Nar sahibi narın tipinden tanırsa tanır. Kendisinin numarasının kaç olduğunu bilmez. Jüri elinde dosyayla gelir, her numaraya oyunu verir ve dosyasını komisyona teslim eder. Komisyon jüriden aldığı dosyaları inceler ve en çok puan alan kaç numaraysa yarışmanın galibini açıklıyor. Burada kimsenin kimseyi bilmesinin imkanı yok” diye konuştu.
“YANLIŞ ANŞLAŞILMAYI DÜZELTİRİZ”
Belediye Başkanı Yılmaz,“Geçmişte yapılan bir hata ya da şaibe uyandıracak, yanlış anlaşılmaya meydan verecek bir şey varsa bu sefer onu yapmamak için gayret edelim. Tertip komitesinde bulunan arkadaşlarımız yarışmaların nasıl olacağını, şartların ne olduğunu hepsini belirler. Geçen sene yanlış anlaşılan bir şey olduysa bu yıl düzeltiriz. Biz daha iyi nasıl yaparız onu tartışalım. Önerilerinizi arkadaşlarımıza söyleyelim” dedi.
TERTİP KOMİTESİ BELİRLENDİ
Toplantıda, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Selçuk Özdemir, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kalaycı, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, Yazıişleri Müdürü Tan Doğan, Tarım, Kültür ve Fuar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yıldız, Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın, Esnaf Odası Başkanı Hasan Ali Sönmez, Esenpınar Muhtarı Sami Polat, Hal Derneği Müdürü, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Polat, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Emrah Çiller’den oluşan bir tertip komitesi oluşturuldu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55