ÇEVRECİ HAYKIRIŞ

CHP Alanya ve Gazipaşa ilçe teşkilatları, Yeşilöz’de özel bir firmanın işlettiği akaryakıt ve LPG dolum-depolama tesisinin kapasite arttırma isteğine karşın basın açıklaması yaptı. Yeşilöz sahilinde yapılan açıklamaya CHP Antaly

GÜNDEM 13.09.2019 12:07:35 0
ÇEVRECİ HAYKIRIŞ

ALANYA ve Gazipaşa arasında bulunan Yeşilöz’de özel bir firmanın işlettiği akaryakıt ve LPG dolum-depolama tesisinin kapasite arttırmana yönelik tepkiler büyüyor. CHP Alanya İlçe Başkanlığı tesisin bulunduğu Yeşilöz sahilinde  İlçe Başkanı Coşkun Karadağ öncülüğünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda vatandaşın da katıldığı basın açıklamasına, CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ve CHP Gazipaşa İlçe Başkanı Ömer Güven destek verdi. Çevre felaketine davetiye çıkartacak her türlü girişimin karşısında olduklarını söyleyen Zeybek, “Temmuz ayında konu hakkında TBMM’de bir soru önergesi verdik ve cevabını bekliyoruz. Caretta carettaların yaşam alanında, koruma altındaki bitkilerin olduğu bu bölgede yaşanacak bir çevre felaketine karşı haklı bir mücadele içindeyiz. Turizm ve tarım kenti Alanya’da bu kadar büyük bir tesisin varlığı ile hem denizde hem de karada artan tehlikeli madde trafiği yüzünden insanlar tedirgin olmaktadır” dedi.

 

“ENERJİ YATIRIMLARINA KARŞI DEĞİLİZ”

 

“Enerji ve katma değer kazandıran yatırımlara karşı değiliz ancak bu yatırımların doğa ile barışık olması, bir planlama içinde yapılmasını istiyoruz, çevre felaketlerine davetiye çıkartacak, ranta ve talana müsaade eden yatırımların dün, bugün ve yarın karşısında olacağız” diyen Zeybek, “Alanya’nın doğasını ranta ve talana kurban etmeyeceğiz. Bulunduğumuz sahilde Çevre Bakanlığı tarafından asılan caretta carettalarla ilgili tabela mevcutken bu sahili doğrudan etkileyecek bir kapasite artışına nasıl izin verilmektedir, kurumların birbirlerinden haberleri yok mu sorusunu akıllara getiriyor. Her şeyi para olarak gören zihniyet yüzünden yarın çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakamayız, her şey para değildir, denizimize, doğamıza sahip çıkma durumundayız” dedi.

 

“ALANYA VE GAZİPAŞA HALKINDAN USTACA GİZLENMİŞTİR”

 

Yeşilöz Sahili’nde yapılan projenin Gazipaşa ve Alanya halkından gizlendiğini iddia eden CHP Alanya İlçe Başkanı Coşkun Karadağ ise, “Akaryakıt dolum ve depolama tesisinin kapasite artırımına izin verilmesi bir akıl tutulmasıdır. Denizde görülen 160 metre uzunluğunda ki 50 bin ton akaryakıt ve LPG taşıyabilen tankerlerin yanaşabildiği dolfen iskelesi kapasite artışı sonrasında 6 adet yeni bağlama dolfeni ve 1 adet yükleme platformu ile birleştirilerek yaklaşık 325 metrelik bir uzunluğa ve 160 bin  ton kapasiteye ulaşacak. Bu sahil SİT alanı olup koruma altındadır. Ayrıca caretta caretta kaplumbağalarının doğal üreme alanı ve kum zambaklarının yoğunlukla yetiştiği bölgedir. Uluslararası anlaşmalar ile korunan bu türleri biz kendi ellerimizle yok ediyoruz. Şu an bulunduğumuz nokta en yakın 5 yıldızlı turistik tesise sadece 10 km, Alanya merkeze 20 km, Gazipaşa’ya 15 km mesafededir. Devasa tankerlerin gerek Alanya ve gerekse de Gazipaşa’da yaratacağı görsel tedirginliği lütfen kafanızda bir canlandırınız. Bu proje, kimlerce ve neden, ne amaçla bu nadide bölgeye kaydırıldı? Bu usulsüz ve uygunsuz projeye karşı mücadele veren duyarlı vatandaşlar, iş adamları, otelciler, medya ve hatta siyasiler neden Sn. Hasan Çavuşoğlu’nun hedefi haline geliyorlar? Bu proje en başından itibaren Alanya ve Gazipaşa halkından ustaca gizlenmiştir” diye konuştu.

 

“EKOLOJİK DENGEYİ BOZACAK ÇALIŞMALARA KARŞIYIZ”

 

Ülke ve halk yararına olan enerji ve diğer yatırımlara karşı olmadığını belirten CHP Gazipaşa İlçe Başkanı Ömer Güven, “Doğamızı tehlike altına sokacak, ekolojik dengeyi bozacak her türlü çalışmalara karşıyım. Biz bugün doğamızı koruyamazsak, doğa bir gün intikamını bizden alır. Öyle bir intikam alır ki; toprağa ektiğimiz tohumlar tomurcuklanmaz, tabiat bize su vermez ve deniz içine attıklarımızı yüzümüze tükürür” şeklinde konuştu.