SURİYELİLER BAŞINA DERT OLDU

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp Gazipaşa’ya yerleşen Suriyeli aile, kendisine sahip çıkan Gazipaşalının başına dert oldu. İŞKUR ve SGK’dan 64 bin 104 TL para cezasına çarptırılan Hilmi Yüksel, “Ben ya

GÜNDEM 9.09.2019 11:20:25 0
SURİYELİLER BAŞINA DERT OLDU

SURİYE’DE yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp Gazipaşa’ya yerleşen Suriyeli aile, kendisine sahip çıkıp evini açan Gazipaşalının başına dert oldu.  Muzkent Mahallesi’nde yaşayan Hilmi Yüksel, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan Suriyeli mülteci aileye evinin altında bulunan boş daireyi kullanmaları için tahsis etti. İnsanlık namına evinin kapısını Suriyeli aileye açan Yüksel, 2018 yılında yaşanan bir olayla hayatının şokunu yaşadı. Edinilen bilgiye göre, 12 Aralık 2018’de Hilmi Yüksel’in Muzkent Mahallesi’nde bulunan evinde yaşayan Suriyeli aileden bir birey, evin yakınlarında bulunan bir alanda düşerek yaralandı.

 

SURİYELİNİN İFADESİ BAŞINI YAKTI

 

Ambulansla Gazipaşa Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Suriyeli, jandarmaya verdiği ifadede Hilmi Yüksel’in yanında sigortasız olarak çalıştığını iddia etti. Yaşanan gelişmelerin ardından olay Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) intikal etti. Suriyeli bireyin ifadesi ve jandarmanın tutanaklarından yola çıkan SGK, yaptığı inceleme sonucunda Hilmi Yüksel’e sigortasız işçi çalıştırdığı gerekçesiyle 28 bin 454 TL para cezası yazdı. Nisan 2019’da SGK’dan gelen cezanın şokunu atlatamayan Yüksel, bir ay sonra İŞKUR’dan gelen 35 bin 650 TL cezayla ikinci şoku yaşadı. SGK ve İŞKUR’dan toplam 64 bin 104 TL cezasına çarptırılan Yüksel, kara kara borcu nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

 

“BEN YANDIM BAŞKALARI YANMASIN”

 

Suriyeli aileyi işçi olarak çalıştırmadığını söyleyen Hilmi Yüksel, “Benim işçi çalıştıracak kadar büyük seram yok. Onun için işçiye de ihtiyacım yok. Bunlar benim evimde oturduğu için bana ve eşime yardımcı oluyorlardı. Ben bu insanları yanımda çalıştırmadım. Yaşanan olayın ardından Suriyeli ailede 18 yaşını dolduran her birey için ceza yedim. Benim bu borcu ödeme imkanım yok. İyilik yapalım derken hayatımızın şokunu yaşadık. Bu aile aylarca evimde oturdu. Kira bile vermeden çekip gittiler. Gelen cezalar hem beni hem de ailemi çok huzursuz etti. Ben bu borcu ödeyemem. Benim yaşadığım bu olay ileride başka birinin başına da gelebilir. Ben yandım başkaları yanmasın” şeklinde konuştu.

 

SURİYELİ ÇALIŞTIRANLARI AYNI TEHLİKE BEKLİYOR

 

Mülteciler Derneği’nin resmi internet sitesinden alınan bilgilere göre, Türkiye’de toplam 3 milyon 649 bin 750 Suriyeli yaşıyor. Bu kişilerin 1 milyon 977 bin 562’si erkeklerden, 1 milyon 672 bin 188’i ise kadınlardan oluşuyor. Gazipaşa’da da, yasadışı yollardan ilçeye sığınan yüzlerce Suriyeli yaşıyor. İlçemizdeki Suriyelilerin çeşitli iş kollarında sigortasız olarak çalıştırıldığı kamuoyu tarafından çok iyi biliniyor. Muzkent Mahallesi’nde yaşanan bu olay, Suriyelilere iş imkanı veren iş verenleri tedirgin edeceğe benziyor.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27