MEYVELİ AVOKADO DOLMASI

AKPAB Başkanı Şinasi Karanlıkoğlu, Gazipaşa başta olmak üzere Alanya, Anamur ve Mersin bölgesinde üretimi artan avokado meyvesinden, meyveli avokado dolması yaptı.

YEREL 29.08.2019 00:44:09 0
MEYVELİ AVOKADO DOLMASI

TÜRKİYE’YE ilk olarak 1953 yılında hobi amaçlı getirilen ve 1970 yıllarında üretimi yapılmaya başlayan avokado, tüketimi artınca 1990'lı yıllar başında Gazipaşa başta olmak üzere Alanya, Anamur ve Mersin bölgesinde ticari olarak üretilmeye başlandı. Üretim ve tüketimi artan avokado, günün her öğününde sofralardaki yerini aldı. Ülke genelinde tanınırlığı artan avokadonun çeşitli baharatlarla yapılan ezmesi ve salatası vatandaşlar tarafından çok seviliyor.  Meksika kökenli avokado meyvesi, geleneksel Meksika yemekleri başta olmak üzere, Türk mutfağında da çeşitli şekillerde kullanılmaya başladı. Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB) Başkanı Şinasi Karanlıkoğlu, yaptığı meyveli avokado dolması ile avokadoya farklı bir lezzet getirdi. Avokado meze ve yemekleri üzerine çeşitli lezzetler deneyen Karanlıkoğlu, Gazipaşa ve Alanya halkına 'meyveli avokado dolması' yemeğinin tarifini verdi.

 

MEYVELİ AVOKADO DOLMASINDA KULLANILACAK ÜRÜNLER

 

4 adet avokado 

1 çay bardağı fındık içi 

1 çay bardağı ceviz

1 çay bardağı dut kurusu 

3 adet kuru erik

 3 adet kuru incir

1 çay bardağı yaban mersini 

1 çay bardağı susam 

1 yemek kaşığı bal 

1 yemek kaşığı zeytin yağı 

3 adet taze incir

3 adet kuru altın çilek  

3 yemek kaşığı kuru üzüm

 

 

MEYVELİ AVOKADO DOLMASININ YAPILIŞI

 

Önce fındık ve ceviz içlerini kavurun, çıtır çıtır olsunlar. Sonra kuru üzüm, dut kurusu, parçalara ayrılmış kuru erik ve kuru inciri ekleyin yağıda ilave ederek kavurmaya devam edin. Yaban mersini, bal ve susamı da ilave ederek karıştırıp ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Avokadoları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarıp avokadoların içlerini alalım kabuklarını yırtmadan. Hazırladığımız içle birlikte avokadoyu  karıştırıp avokado kabukların  içlerine bu karışımı doldurun. Üzerine  inciri ve altın çileği ince kıyılmış olarak ekleyin. Meyveli avokado dolması servise hazır. Afiyet olsun.

 

AVOKADODAN YAPILAN LEZZETLERİN TARİFLERİ DEVAM EDECEK

 

Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB) Başkanı Şinasi Karanlıkoğlu, gazetemiz aracılığıyla Gazipaşa ve Alanya halkına avokadodan yapılan çeşitli lezzetlerin tarifini vermeye devam edecek.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27