TÜRKİYE’NİN İLKİ GAZİPAŞA’DA AÇILDI

Ülkemizde yetişmekte olan tropikal meyveleri belirlemek ve bunların üretimini yaygınlaştırmak amacıyla kurulun Türkiye’nin ilk tropikal meyve kooperatifi Gazipaşa’da görkemli bir törenle açıldı.

26.07.2019 20:45:29 0
TÜRKİYE’NİN İLKİ GAZİPAŞA’DA AÇILDI

TÜRKİYE’NİN ve Gazipaşa'nın ilk S.S. Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi görkemli törenle açıldı. Ülkemizde yetişmekte olan tropikal meyveleri belirlemek ve bunların üretimini yaygınlaştırmak amacıyla kurulan kooperatifin açılış töreni dün saat 16.00'da gerçekleştirildi. Gazi Mahallesi Turgut Özal Caddesi üzerinde bulunan kooperatif binasında yapılan açılış törenine Gazipaşa Belediye Başkan Vekili Onur Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş Ali Toker, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Ali Kaya, İYİ Parti İlçe Başkanı Osman Nuri Yılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin, İlçe Müftüsü Yunus Erdoğan, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

ÜYELER DAVETLİLERE TANITILDI

 

Açılış töreninden önce kooperatifin kurucu üyeleri İzzet Akyol, Ahmet Arslan, Ali Yalçın, Mehmet Emin Yüksel, Mahmut Koç, Musa Kılıç ve Yasar Dağtekin davetlilere tanıtıldı. Açılış töreni istiklal marşının okunması ve Başkan Ali Yalçın'ın konuşması ile başladı.

 

“DÜZEL İŞLER BAŞARACAĞIZ”

 

Kooperatif Başkanı Yalçın, 'Kooperatifimizi tropikal meyveler üzerine Gazipaşa'da kurduk. Fakat komşu ilçeler Alanya, Anamur, Manavgat, Bozyazı buraların hepsi tropik bölgeler. Üreticilerimizin hepsine kooperatifimizin kapısı açık. Bunlarla birlikte güzel işler başaracağımıza inanıyoruz. Bu konuda bizden desteklerini esirgemeyen üniversite hocalarımıza, öğretim üyelerimize, kooperatif üyelerimize, destek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Kooperatifin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum' dedi.

 

“İLÇEMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN”

 

Belediye Başkan Vekili Onur Demir ise, 'Öncelikli olarak Kooperatifimizin Gazipaşa'mıza hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'de ilk olan kooperatifimizin Gazipaşa için çok faydalı olacağına inanıyoruz. Faydalı olacağını düşünüyoruz, ilçemize hayırlı uğurlu olsun' dedi.

 

“ÜRETEBİLİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASINI HEDEFLİYORUZ”

 

Kooperatifin akademik danışmanlığını yapan Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hatice Reyhan Öziyci de, 'Üniversiteler, sanayi işbirliği, kamu kuruluşları ve bütün yapıların bir araya gelmesiyle birlikte ülkemiz ancak kalkınabilir. Bu şekilde muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilir. Dolayısıyla Kooperatifimizin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Şimdi küçük bir aileyiz ama giderek büyüyoruz. Talepler var ve bu talepleri değerlendiriyoruz. Tropikal meyvelerin ülkemizde tanınması ve üretebilir, sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz. Girişimci, yenilikçi, öğrenmeye açık, bizlerle çalışmak isteyen, bilgi paylaşımına sıcak bakan bütün üretici adaylarımızı bekliyoruz. Faydalı olmasını diliyorum, Antalya Bilim Üniversitesi olarak yanınızdayız' şeklinde konuştu.

 

“KOOPERATİFİMİZİN GİTTİKÇE BÜYÜYECEĞİNE İNANIYORUM”

 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük, 'Dünyada tropikal bölgenin dışında olmamıza rağmen muz üretiminde ortalamamız dünyanın üzerinde yer alıyor. Ben inanıyorum ki muz dışında diğer tropikal meyvelerde de bu başarıyı elde edeceğiz. Avokado yıllar önce hayatımıza girdi ve yaklaşık 2 yıldır çok iyi bir noktadayız. Bizim milletimizin yeme konusunda biraz önyargılı davranıyor. Artık insanlarımız yedikleri ürünlerin sağlık açısından faydalarına bakıyor. Bu anlamda bu tropikal meyvelerde kısa sürede kendi kendimize yetecek konuma geleceğimize inanıyorum. Şuanda bana sorsalar 'Türk tarımındaki en büyük sorun nedir?' diye arazilerimizin küçük ölçekli olması diye yanıt veririm. Küçük ölçekli arazilerimiz varken,  bu küçük üreticilerimizi kooperatifler koruyacak. Kooperatifler bizim ürünlerimize katma değer katacak. Kooperatifle birlikte ürünlerimizi koruyacağız. Kooperatifimizin gittikçe büyüyeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

“TROPİK MEYVELERDEN YAPILAN DONDURMALAR TAM NOT ALDI”

 

Müftü Erdoğan'ın okuduğu duaya hep birlikte amin denildi. Açılış kurdelesi Başkan Vekili Onur Demir ve beraberindekiler tarafından 'Gazipaşa’mıza hayırlı olsun' dilekleriyle kesildi. Davetliler kooperatifi gezerek tropikal meyvelerin hikayesini öğrendiler. Ardından Başkan Vekili Onur Demir ve beraberindekiler pasiflora ile ejder meyvesinden hazırlanan dondurmanın tadına baktı. Gazipaşa'da hazırlanan dondurma davetlilerden tam not aldı. Tören, misafirlere çeşitli tropikal meyvelerin ikram edilmesi ile son buldu.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27