KİM HAKLI? KİM HAKSIZ?

Gazipaşa Belediyesi, dükkan kirası borcu olan halcilerin banka hesaplarına tedbir koyarak esnaflar hakkında icra işlemi başlattı. Yaşanan gelişmenin ardından her iki tarafta kendini savunurken, akıllara şu soru geldi: Aylardır borcunu ödeme

GÜNDEM 12.07.2019 06:21:55 0
KİM HAKLI? KİM HAKSIZ?

GAZİPAŞA Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı Gazipaşa Toptancı Hali’nde dükkan kirası borcu olan esnafların banka hesaplarına tedbir koyarak esnafları icraya verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Erol Yüksel, kendilerine yazılı veya sözlü uyarı yapılmadığını iddia ederek, “Bize bununla ilgili bir bilgi gelmedi. Yaşanan durumdan, borçlu olan esnafların bazıların haberi var, bazılarının yok. Bu bir yazışmayla olabilirdi. Dün değil de bir ay içinde bize yazı yazıp süre tanıyabilirlerdi. Bize böyle bir tebligat gelmedi. Ben buranın dernek başkanıyım.  Bana bir telefon açılsa ben grubumuzda paylaşır, esnafları borçlarını ödemeleri noktasında uyarırdım. Tebliğ edilse daha iyi olurdu. Bazı arkadaşlar yaşanan durumdan dolayı kırıcı oldular. Sezon sonu olunca parası olan var olmayan var. Genelde sezon sonunda ödemelerle uğraşırız. Ben esnaf arkadaşlarımızın art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Hal esnafımız şu anda çözüm içinde” diye konuştu.

 

18 AYDIR BORCUNU ÖDEMEYEN ESNAFIMIZ VAR

 

Yüksel, 'Bu zamana kadar ara sıra uyarılar, tebligatlar gelirdi ama şimdiye kadar hesaplarımıza hiç tedbir konmadı. Bu kadar müstahsilin parasını ödeyen, büyük paralarla ticaret yapan halciler belediyeye olan borcunu ödememezlik yapmaz. Ben esnaflarımıza güveniyorum. O kadar müstahsilin paralarını ödeyen esnaflarımız, dükkan kiralarını da öder. Belediye elbette alacaklarını tahsil edip biri iki adım yürümek isteyebilir ama bize uyarı yapılması lazımdı. Borcunu ödeyen var ödemeyen var. Ben şu anda kaç kişiye bu işlemin yapıldığını bilmiyorum. Bir aylık borcu olan da var, 6 aylık olan da var, 18 aylık olanda var. Ben belediyeye gittim. Yaptığımız incelemede 18 aydır borcunu ödemeyen esnafımız var. Sıkışan, imkanı olan borcunu ödeyecek. Ama bunun bir yakışanı var. Bize bilgi verilip süre tanınabilirdi.

 

“TEBLİGAT ÇEKMEDEN İCRA İŞLEMİ YAPILMAZ”

 

Tebligat çekmeden icra işleminin yapılamayacağına vurgu yapan Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, borcu olan her esnafa en az 2 defa yazı gönderdiklerini iddia etti. Yapılan işlemin belediyenin görevi olduğunu söyleyen Yılmaz, borcu olan herkese aynı uygulamanın yapıldığına dikkat çekti. Alacakların takibinin Belediye Başkanının görevi olduğunu söyleyen Yılmaz, “Tebligat çekmeden icra işlemi başlamaz. Bu olay sadece halciler için değil, kira borcu olan herkes için geçerli. Arkadaşlarım yüzlerce tebligat gönderdiler, göndermeye de devam ediyorlar. Ödemeyenler için biz makul bir süre bekledikten sonra icra işlemlerini başlatıyoruz. Sıradan rutin belediyenin yapması gereken bir işlem bu. En az ikişer kez ödeme emri gönderilmiş. Ne gelip görüşmüşler ne de ödemişler. Bende icra işlemini başlattım” dedi.

 

“BORCU OLAN HERKESE GÖNDERDİK”

 

Kira borcu olan her esnafa tebligat gönderdiklerine vurgu yapan Başkan Yılmaz, kimseyi ayırt etmediklerini belirtti. Yılmaz, “Seçimden önce iki yıldır  icra işlemi yapılmıyormuş. Borç tebligatı, ödeme emri de gönderilmiyormuş. İnsanlarda nasıl olsa arayan soran yok diye önemsemiyorlardı herhalde. Kimlere gitti kimlere  gitmediğini bilmiyorum. Şu kişiye gönderin bu kişiye göndermeyin de demedim. Bu konuda ayrım yapmadık herkese gönderdik. Borcu olan kim varsa hepsine gönderdik” diye konuştu.  

 

“BUNU KİM YAPARSA BEN ÜSTÜNE GİDERİM”

 

“Önceden tebligatlarını çektik, ödeme emirlerini gönderdim ödemedikleri içinde icraya verdim” diyen Başkan Yılmaz, “Belediyenin alacağını takip etmek belediye başkanının görevidir. Bunu kim yaparsa ben üstüne giderim. 2 ay arayla 3 ay arayla en az iki tane ödeme emri gönderilmiştir. Biz onlara neden banka hesaplarınıza tedbir koyacağız diye haber verelim?  Hesaplara bloke koymadan haber verseydik de hesaplarını mı boşaltsalardı” şeklinde konuştu.