DİYANET’TEN 'KURBAN TEBLİĞİ'

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

GÜNDEM 9.07.2019 10:29:12 0
DİYANET’TEN

DİYANET İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı 'Kurban Tebliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre Gazipaşa’da, ilçe  kaymakamın başkanlığında, müftülük, il veya ilçe sağlık müdürlüğü, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Kurulacak komisyon tarafından ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek.  İl ve ilçelerde halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik 'Kurban Kesim Elemanı' kursu düzenlenecek.

 

27 TEMMUZ TARİHİNDEN ÖNCE HAYVANLARIN

SATIŞ YERLERİNE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEK

 

Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği’ne göre kurban satış yerleri, 27 Temmuz itibarıyla hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvanların satış yerlerine girişine izin verilmeyecek. Dini açıdan ve sağlık açısından kurban olması uygun olmayan hayvanların sevklerine asla izin verilmeyecek, sevk işlemleri hayvan refahı mevzuatına uygun yapılacak.

 

UYGUN OLMAYAN HAYVANLARIN SATIŞ YERİNE (X) SEMBOLÜ KONULACAK

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğde önemli noktalara değinildi. Özellikle kurban olmayan hayvanların satışı yetkililer tarafından titizlikle takip edilecek. Kurban satış yerlerinde her satıcıdan hayvanların kurban olmaya uygun olduğuna dair taahhütname alınacak, yapılan denetimlerde uygun olmayan hayvanların satış yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda (X) sembolüyle işaretlenerek vatandaşlar uyarılacak. Kurban satış ve kesim yerleri belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendirmeye tabi tutulacak, gerekli asgari şartları taşımayan işletmelere yaptırımlar uygulanacak.

 

“KİMSE KAFASINA GÖRE HAYVAN SEVKİYATI YAPAMAYACAK”

 

Şehirler arası sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastırılmayan, silinti ve okunaksız olan pasaportlar ve nakil belgeleri işleme konulmayacak. Küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları veya nakil belgeleri bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. Kurban için sevk edilecek hayvanlar TÜRKVET'ten mutlaka kontrol edilerek, hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediği kontrol edilecek.

 

Öte yandan, şarbon hastalığına karşı koruyucu aşısı bulunmayan hayvanların şarbon ile bulaşık bölgelere sevkine izin verilmeyecek.

 

KURALLARA UYMAYANLARA CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

 

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince 287 TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesinin (j) bendi gereğince; toplu kesimler için 72 bin 197 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1794 TL idari para cezası Çevre Kanunu'nun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanacak. Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar, kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara yine cezai işlem uygulanacak. Hayvanları Koruma Kanunu'nun 12'nci maddesinin birinci fıkrasına göre, hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 1255 TL idari para cezası uygulanacak.

 

HAYVANLARA KÖTÜ DAVRANANLARA CEZA YAĞACAK

 

2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında hayvanlara kötü davrananlara cezai işlem uygulanacak. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven; aç ve susuz, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren kişilere 625 TL idari para cezası verilecek.

 

Öte yandan, kesin olarak ölmeyen hayvanların derisini yüzmek ya da hayvanların vücutlarına müdahalede bulunanlara 625 TL idari para cezası uygulanacak.

 

ÖZEL MÜLK VEYA BAHÇESİNDE KURBAN KESECEKLER DİKKAT!

 

Diyanet tarafından hazırlan tebliğde, özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklere ise şu uyarılarda bulunuldu: 'Kesim yeri beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden olur, çıkan kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılır, gerektiğinde kireçlenir. Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir. Bu hizmetlerin verilmediği yerlerde bahsedilen atıklar ve var ise hastalıklı bölümler kesim yapanlar tarafından en az iki metre derinliğinde çukura gömülür. Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmaz, kan izi kalmayacak şekilde temizlenir, gerektiğinde kireçlenir. Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbir alınır.'