Tarih: 02.07.2019 07:15

CHP'DEN 'U' DÖNÜŞÜ

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Belediye Kültür Merkezi’nde dün saat 14.00’da başlayan meclise CHP’li Ulaş Özgen, CHP’li Cumhur Uğur ve AK Partili İbrahim Tuncer mazeret bildirerek katılmadı. Gündem dışı maddeler oylanarak gündeme alındı. Haziran meclisinde CHP’li Grup Sözcüsü Ulaş Özgen’in ‘Sığınmacı Suriyelilerin halka açık plajlara alınmamasına ve Belediye Zabıta Müdürlüğü’nce belirlenecek olan bölgelerde denize girmeleri’ önergesi oylanarak oy çokluğuyla kabul edilmişti. Meclisten bir gün sonra Belediye Başkanı Yılmaz,  5393 Sayılı Belediye Kanunun 23. Maddesi gereğince konuyu ‘hukuka aykırı’ bulduğunu açıklayarak geri çekmişti.  Meclise iade edilen ‘Sığınmacı Suriyelilerin halka açık plajlara alınmamasına ve Belediye Zabıta Müdürlüğü’nce belirlenecek olan bölgelerde denize girmeleri’ konusu tekrar görüşüldü.  Haziran ayı meclisinde önergeyi sunan CHP’li Özgen’in mecliste olmaması dikkat çekerken, CHP’li bazı meclis üyelerinin tutumlarındaki değişiklik de gözlerden kaçmadı.  Mecliste yaşanan yoğun tartışmaların neticesinde konu reddedildi.

 

“CHP GRUBU RED KULLANACAK”

 

Konuyla ilgili görüş bildiren CHP grubu adına söz alan Onur Demir, “10.06.2019 tarih ve 06 sayılı belediye meclis kararının Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup kararı olarak reddine şeklinde oy kullanacağız. Belediye Kanunu’nun 23. Maddesi gereğince geri çekilen ve meclise tekrar geri gönderilen gerekçeli karara gerekçelere aynen iştirak ediyoruz.” dedi.

 

“KALDIRDIĞIMIZ ELİ İNDİRMEYİZ”

 

İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Yüksel “ Geçtiğimiz mecliste CHP grup sözcüsünün bir önergesini oyladık. Burada tartıştık. Kanaatimce öyle bir şey oldu ki, Gazipaşa ismini bu vesileyle bütün Türkiye’ye duyurduk.  Suriyeli meselesi sadece plaja girip, denize girme meselesinin ötesinde bir durum olarak görüyoruz. İYİ Parti olarak aynı zamanda bu konunun ülke gündemine gelmesine vesile olduğumuz için gurur duyuyoruz. Suriyeliler mülteci olarak Türkiye’ye yanılmıyorsam 2014 yılında kabul edilmeye başlandı. Ama o mülteci kabulünde de bildiğim kadarıyla turizm bölgeleri yoktu. Gazipaşa turizm bölgesidir, Antalya turizm kentidir. Bu bölgelerde de mülteci Suriyelilerin zaten alınmaması gerekiyor. Bununla ilgili 7 Temmuz 2014 yılında Antalya eski Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'un, Suriyelilerin Antalya’dan kökten gönderileceği ile ilgili basın açıklaması vardır. Sizlerin bizlere söylediği gibi bu sadece insan hakları meselesi falan da değil.  Eski Antalya Valisi Muammer Türker’in 2014 yılında ’Suriyelilerin Antalya’ya girişinin yasal olmadığıyla ile ilgili basın açıklamaları vardır. Bu işin siyasi boyutuna baktığınız zaman Suriyelilerin, Suriye’nin kuzeyinde boşalttığı topraklara kimlerin yerleştiğine çok iyi bakmamız lazım. Terör örgütü PKK’nın Uzantısı PYD’nin bu bölgeye yerleştiğini ve Akdeniz’e sınır oluşturacak bir Kürt devletinin oluşumunun altyapısı yapıldığını hep birlikte izliyoruz. Hiçbir millet kendi milletinin, kendi insanının içerisine başıboş kayıtsız insanları alıp kendi düzenini bozmaz. Anadolu toprakları da bu kadar ucuz bir şekilde bir başka milletin istilasına göz yumulabilecek kadar değersiz değildir. İYİ Parti olarak biz bunu böyle biliyoruz. Biz kaldığımız eli indirmeyiz ‘evet’ demeye devam edeceğiz” diyerek daha önce ‘evet’ oyu kullanan CHP’li meclis üyelerine göndermede bulundu.

 

“BİZ SURİYELİNİN BURADAN GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ”

 

Haziran ayı meclisinde konuyla ilgili kararsız kalan Belediye Başkanı Yılmaz’a teşekkür eden AK Parti Grup Sözcüsü  Şevki Çağlayan, “Suriyeliler Türkiye’de bir problemdir buna katılıyorum. Bu konu her boyutuyla tartışılabilir. Bizim adliyemiz var, polisimiz ve askerimiz var. Ayrıca bu bizim konumuz değil.  Bu konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışılabilir. Suriyelileri Gazipaşa’ya getiren bizleriz.  Seralarımızda, camlarımızda uygun yövmiyelere çalıştırıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz kızlarını gelin olarak alıyoruz. Hatta ikinci evliliğimizi de yapıyoruz.  Bu aşamada bu insanların plaja girmemelerini veya bu konuya yasak konması bir ayıptır. Gazipaşa eğitim düzeyi yüksek, demokrasinin yer bulduğu, birlik ve beraberlik içinde olan bir ilçedir. Bu Gazipaşa’nın ve meclisin ayıbı olmuştur.  En çok da şuanda İYİ Parti’nin ayıbı olmuştur.  Biz Suriyelinin buradan gitmesini istemiyoruz. Zaten geriye göç başlamıştır.  500 bin Suriyeli geriye gönderilmiştir. Buradaki Suriyeli meselesi değil, ırkçılıktır.  CHP Milletvekilinin bir tanesi ‘Ben başı örtülü hakim istemiyorum’ dedi. 1997’de mecliste saçı kapalı olduğu için milletvekili dışarı atıldı. Biz bunların hepsine karşıyız.  İlk 1997 yılında Almanya’ya gittim ve orada bir okul ziyaret ettim. Tesettürlü bayan öğretmenlik yapıyordu.  Biz Gazipaşa Belediyesi olarak Suriyelileri nasıl elimizin içine alırız, nasıl yardım edebiliriz diye bakmamız lazım. Onlarda zamanında Osmanlı’nın görevlendirdiği yerde savaşmışlar, Çanakkale’de şehit vermişlerdir.  Ben bu zihniyetin 20 yıl önce ‘Kürtler de Gazipaşa’ya gelmesin’ diyen zihniyet olduğunu düşünüyorum. Biz Gazipaşa’yı seracılıkta, turizmde birinci olarak görmek isteriz. Sosyal medyada ya da uluslar arası kanallarda böyle insanların hoşuna gitmeyen konularda anılmak istemiyoruz” diye konuştu.

 

“SURİYELİLER KONUSUNDA RAHTSIZLIK VAR”

 

MHP Grup Sözcüsü Murat Özgen ise konuyla ilgili olarak, “Belediye meclisinin görev ve yetkilileri kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir.  Bu kanunları incelediğimizde sığınmacı Suriyeli konusunun bizleri aştığını rahatlıkla görebiliyoruz. Bizim burada alacağımız kararın önemli olmadığını da anlayabiliyoruz. Buradan biz ‘Evet’ desek de ‘Hayır’ desek de bu karar uygulanmayacağı bellidir. Bu konuyu tartışmamızın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Evet Gazipaşa’da Suriyeliler konusunda bir rahatsızlık var.  Gazipaşa’mızda değil de memleketlerinde yaşamalarını istiyoruz. Ama bunu plaj yasaklansın veya bir bölge belirlensin şeklinde yapılmasını doğru bulmuyorum.  Siz plaj yasaklansın istersiniz bende kaldırımda yürümesinden rahatsız olurum. Bu işin içinden çıkamayız. Milliyetçi Hareket Partisi olarak söylemek istediklerimizde var.  Suriyelilerin turizm bölgesinde ikametgâh almaları yasak diye duyduk.  Böyle bir genelge olduğu söyleniyor.  Böyle bir durum söz konusu ise,  yasa ve kanunlar ne diyorsa, valilik, kaymakamlık, belediye, sivil toplum kuruluşları ve tüm siyasi partiler ki bunun ‘a’ partisi ‘b’ partisi olmaz. Hep birlikte bir araya gelelim ve en uygun formülü ne ise bulalım. Sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi olarak en önde yürümeye hazırız.  Biz siyasiler halkı gerecek bu tür söylemlerden uzak durmalıyız. Çünkü bu konuda akıllıca hareket etmeliyiz.  Geçmişte burada yapılan eylemleri en iyi ben bilirim.  Halkımızı gerecek söylemlerden uzak duralım. MHP olarak Suriyeli konusunda benim söylediğim gibi bir uygulama varsa, uygulayalım onun haricinde plaj yasaklansın ya da bir bölge verilsin noktasında biz hayır oyu kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından oylama geçildi. İYİ Parti Grubu ,’ Sığınmacı Suriyelilerin halka açık plajlara alınmamasına ve Belediye Zabıta Müdürlüğü’nce belirlenecek olan bölgelerde denize girmeleri’ konusuna ‘evet’ oyu kullanırken, CHP, AK Parti ve MHP grupları ise ‘hayır’ oyu kullandı. Konu oy çokluğuyla reddedildi.

 

YENİ MÜDÜRLÜĞE ONAY

 

Makine İkmal ve Bakım Onarım Müdürlüğü kadrosunun tahsis edilmesi konusu görüşüldü. Konuyla ilgili CHP grubu adına konuşan Onur Demir, “Makine İkmal ve Bakım Onarım Müdürlüğü kadrosunun tahsis edilmesi hususunu uygun görüyoruz” dedi.

 

“ALTYAPI OLUŞTURULMALI”

 

İYİ Parti Sözcüsü Yüksel de, “ Biz bir müdürlük tahsis edilecekse altyapısı oluşturulmalı, bütçesi olmalı. Şuan Temmuz meclisindeyiz bunun Kasım, Aralık meclisinde görüşülmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Bir müdürlükle değil, şeflikle de idare edilebileceğini düşünüyoruz. Belediyenin bütçe problemlerinin olduğunu da biliyoruz. Borç yükünün çok olduğunu da biliyoruz. Müdürlük kadrosunun oraya tahsis edilmesinin çok uygun bulmuyoruz” diye konuştu.

 

“ÖNÜMÜZDEKİ MECLİSTE GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTİYORUZ”

 

AK Parti Grup Sözcüsü Şevki Çağlayan “Eğer araçların bakımı ve seri bir şekilde çalıştırılması tasarruf olacaksa biz böyle bir şeyi kabul edebiliriz. Ekstra bir kadro açılmak için böyle bir şey yapılıyorsa, onun yanında değiliz” dedi. MHP Grup Sözcüsü Özgen ise ,”MHP olarak plan bütçe komisyonuna gönderilip, araştırılıp önümüzdeki mecliste görüşülmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

“ÖDENEĞİ YOK, BÜTÇESİ YOK”

 

Konuyla ilgili bilgi veren Başkan Mehmet Ali Yılmaz, “Önümüzdeki yılın bütçesini hazırlarken ödenek koyabilmemiz için gündeme getirdik. Bir de stratejik plan hazırlarken müdürlükle ilgili başlıklara yer vermek için. Yoksa yılbaşından önce bu müdürlüğe bir atama yapmamız söz konusu olamaz. Herhangi bir ödeneği yok, bütçesi yok. Bunu önümüzdeki yıla hazırlık olsun diye koyduk. Şuan herhangi bir müdür ataması falan da yapmayacağız. Bu müdürlük şeklinde örgütlenmenin bize daha tasarruflu çalışma sağlayacağını düşünüyoruz. Şuanda Gazipaşa’nın her mahallesinde, her yaylasında belediyenin ya bir greyderi, ya bir kepçesi ya da bir kamyonu var. Satın alma işine bakan arkadaşımızın bu ekipmanı kontrol etmesi çok zor. Yine satın almaya bakan arkadaşlarımızın başka görevleri de var. O nedenle biz orayı derleyip toplamak istiyoruz. Bu müdürlüğü istememizin sebebi o. Müdürlük şeklinde örgütlendiğimiz zaman daha tasarruflu hareket edeceğimizi düşünüyorum. Takdir sizlerin” dedi. Makine İkmal ve Bakım Onarım Müdürlüğü kadrosunun tahsis edilmesi oyçokluğuyla kabul edildi.

 

KOMİSYON GERGİNLİĞİ

 

Belediye birimlerince hazırlanan 'Çalışma Yönetmelikleri'nin görüşülmesi sırasında gergin anlar yaşandı.  Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Arkadaşlarımız, her birimin, her müdürlüğün çalışma yönetmeliğini hazırladı. Yönetmeliklerin, Belediye Meclisi kararıyla yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ben diyorum ki gözden geçirilmesi amacıyla komisyonlara sevk edelim. Oralarda da tekrar bir incelensin. İlave edilecek, çıkarılacak bir şey varsa tekrar görüşürüz” dedi. CHP grubu adına Onur Demir, “Komisyona sevki uygundur” derken İYİ Partili Yüksel, “Komisyonlara gönderilebilir ama bizim elimizde 2 tane ihtisas komisyonumuz var.  Plan Bütçe ve imar komisyonu. Komisyonlardan ziyade, siz bu yönetmeliği hazırlamışsanız belediyemizin hukukçularından görüş alınmıştır. Orada zaman kaybedip tekrar git-gelin mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Bizim komisyonlarımızın konusu değil bu. Hukuki bir konu bu. Hukuk görüşü istenebilir. Bu yönetmeliği hazırlayan arkadaşlar hukukçulardan görüş almışlardır. Dolaştırılmadan direkt oylanmasında fayda var diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

“TEKRAR GÖRÜŞÜLMESİNİ UYGUN BULUYORUZ”

 

AK Parti Grup Sözcüsü Çağlayan “Yönetmeliklerin içeriğini bilmediğimiz için komisyon ya da bir bilirkişi tarafından incelenip tekrar görüşülmesini talep ediyoruz” derken MHP Grup Sözcüsü Özgen de “Aynı şekilde komisyonlara, bilirkişilere gönderilip araştırılıp tekrar görüşülmesini uygun buluyoruz” dedi.

 

“KOMİSYONA GİTMESİNİN MAHSURU YOK”

 

İYİ Partili Yüksel, “Bunun komisyona gitmesinin mahsuru yok. Yalnız bizim komisyonlarımız belli. Komisyona gönderecekseniz ayrı bir komisyon oluşturacaksınız. Sizin imar ve plan bütçe komisyonunuz bunun neresini tartışacak. Her önümüze geleni komisyona gönderelim, komisyonların görev ve yetkileri belli. Kuvvetle muhtemel bunu plan ve bütçe komisyonuna göndereceksiniz. Bunun plan ve bütçe komisyonuyla ne alakası var?  Her önümüze gelen şeyi, topu taca atar gibi komisyona göndermeyelim. Yasal bir şey bu, bir prosedür bu. Bunun nesini plan bütçe komisyonuna göndereceğiz” dedi.  MHP’li Avni Atay İYİ Partili Yüksel’e “Komisyondaki insanlar bu kadar mı salak” diyerek tepki gösterdi.  Konu oy çokluğuyla komisyona havale edildi.

 

SELİNUS’A YENİ BÜFE

 

Gazipaşa Belediyesi’nin Selinus Sahili’nde açacağı büfeyle ilgili konu mecliste görüşüldü. Başkan Yılmaz,  büfede satılacak ürünlerin fiyatının belirlenmesi için meclisten yetki istedi. Başkan Yılmaz “Selinus Sahili’nde düğün yapılan bir yeşil alan var. Orada daha önceden izni alınmış bir büfe var. Büfe henüz yeni yapılıyor. Benim amacım orada halkın rahatlıkla yararlanabileceği, denize girebileceği, oturup çayını, kahvesini içebileceği self servis hizmet verdiğimiz büfe olsun istiyorum.  Bu büfede çay-kahve satılacak. Orada satılacak ürünlerin fiyatının belirlenmesi gerekiyor. İştirakler Müdürlüğü fiyatları tespit ediyor, başkanın onayına sunuyor. Başkanın onayıyla yürürlüğe giriyor. Her seferinde meclise getirilmiyor. Meclis bu yetkisini başkana devretmiş oluyor” dedi. Konuyla ilgili CHP’li Onur Demir, “Şahsınıza yetki verilmesi bizce uygun” dedi. İYİ partili Yüksel ,”Grup olarak bir sakınca görmüyoruz. Bütün herkes topu komisyonlara atarken, asıl plan bütçe komisyonunun şu tabloları yapması gerekirdi. Siz bunu hızlandırmak adına, aktif olarak faaliyete geçmek istiyorsunuz. Bunu da saygıyla karşılıyoruz ve destek veriyoruz” diye konuştu. AK Parti Sözcüsü Çağlayan ve MHP Grup sözcüsü Özgen de destek verdiklerini söyledi. Konu oybirliğiyle kabul edildi.

 

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 01.02. 2019 tarihli plan notlarıyla ilgili yazısı görüşülerek,  İmar Komisyonu’na sevk edildi. Konu Perşembe günü yapılacak devam meclisinde tekrar görüşülecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —