'GAZİPAŞA BU ALANDA RAKİPSİZ'

Tarım turizmi konusunda Gazipaşa’nın sonsuz imkanlara sahip olduğunu dile getiren Antalya Bilim Üniversitesi’nde görevli Öğretim Üyesi Gözdegül Başer, “Bu imkanlar Türkiye’nin başka hiçbir noktasında yok. Gazipaşa, tarım turizmi

GÜNDEM 28.06.2019 09:53:00 0

GAZİPAŞA tarımında çeşitlilik yelpazesi gün geçtikçe genişliyor. Türkiye’nin tropikal cenneti olarak bilinen Gazipaşa, tarımda artan çeşitliliğin ardından yeni sektörlerin ilgi odağı oldu. Son yıllarda yoğun kent yaşamından bunalan ve doğal hayata özlem duyan insanların yoğun ilgi gösterdiği tarım turizminin Gazipaşa’da uygulanması için ilk adım atıldı. Antalya Bilim Üniversitesi’nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Gözdegül Başer ve Dr. Öğretim Üyesi Hatice Reyhan Öziyci, Gazipaşa’da tropikal meyve üretimi yapan çiftçilerle bir araya gelerek, agroturizm ya da çiftlik turizmi olarak bilinen tarım turizmi hakkında bilgi verdi. Dün saat 17.00’da S.S. Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde yapılan sunumda üreticilere tarım turizmi anlatıldı.  Toplantıya öğretim üyeleriyle birlikte, S.S. Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ziraat Mühendisi Ali Yalçın ve tropikal meyve üretimi yapan çiftçiler katıldı. Toplantıda çiftçilere bilgi veren Öğretim Üyesi Gözdegül Başer, küçük kulübelerde, pansiyonlarda veya kamp ortamında konaklama, kahvaltı, piknik, meyve toplama, hayvan besleme, süt sağımı, peynir yapımı, meyve veya ürün festivalleri, balıkçılık, doğa yürüyüşü gibi aktiviteleri içinde barındıran tarım turizminin Gazipaşa’da rahatlıkla hayat bulabileceğini dile getirdi.

 

“GAZİPAŞA’DA ÇOK KOLAY TARIM TURİZMİ YAPILABİLİR”

 

Gazipaşa’nın zenginliklerini kullanarak rahatlıkla tarım turizmin yapılabileceğini söyleyen Başer, “Tarım turizmi dünya üzerinde alternatif turizm olarak geçiyor. Yani bu bir kitlesel turizm değil. Kitlesel turizmde biliyorsunuz uçaklar ve otobüslerle toplu olarak turistler geliyor. Gruplar halinde otellere giriş yapıyorlar. Ama tarım turizmi büyük kitlelerle yapılan bir turizm değil. Tarım turizmindeki amaç, doğaya, çevreye, kültüre mümkün olduğunca en az zararı vererek yapılan bir turizm çeşididir. Bunun içinde bir köy evinde konaklama olabilir. Konaklama olmasa dahiğ, turistler gelir sadece ziyaret eder ve akşam konakladıkları yere dönebilirler. Yine tarım yapılan alanlara geziler yapılabilir.  Mesela Gazipaşa’ya özgü çok güzel yöresel yemekler var. Gazipaşa’da çok miktarda yetiştirilen tropikal meyveler var. Bu zenginlikleri kullanarak, Gazipaşa’da çok kolay tarım turizmi yapılabilir” dedi.

 

“İNSANLARIN HAYALİNDEKİ HER ŞEY GAZİPAŞA’DA MEVCUT”

 

Tarım turizmin avantajları hakkında bilgi veren Başer, “Gazipaşa deniz, güneş, kum turizmi olanaklarının yanı sıra, önemli bir tarımsal çeşitliliğe de sahip. Tarım turizmi bakımından Gazipaşa’nın güçlü yönleri, mükemmel doğal koşulları, tür çeşitliliği, zengin tarım turizmi kaynakları mevcut. Bunlar göz önüne alındığı zaman Gazipaşa, iddialı bir tarım turizmi merkezi olabilir. Ayrıca tarım turizminde yöresel kaynakları bozmadan turizm yapılıyor bu çok büyük bir avantaj. Artık turistler tarım ve kültür turizmine önem veriyor. İnsanlar artık değişik deneyim arıyorlar. Tarım turizmi yapan insanların hayalindeki her şey Gazipaşa’da mevcut” ifadelerini kullandı.

 

“DÜNYADA ÖRNEKLERİ ÇOK”

 

Gazipaşa’da tarım turizmin nasıl yapılacağı hakkında üreticilere bilgi veren Başer, “Mesela turist Gazipaşa’ya gelip doğrudan ürün hasadına katılabilir. Burada inekten ve keçiden süt sağabilir. Ya da siz normalde ne yapıyorsanız, doğrudan yaptığınız çalışmaların içinde yer alabilir. Bunların hepsi tarım turizmine dahil çalışmalar arasında yer alır. Diyelim ki çok geniş ama tarıma uygun olmayan bir araziniz var. Burada özellikle ahşap tarzı malzemelerden basit köy evleri yaparak burada turistleri ağırlayabilirsiniz. Bunların örnekleri Amerika’da, Yunanistan’da, Tayland’da ve birçok ülkede mevcut” diye konuştu.

 

“HEM TARIMDAN HEM DE TURİZMDEN GELİR ELDE EDİLEBİLİR”

Hedeflenen tarım turizmi ile çiftçilerin hem tarımdan hem de turizmden gelir elde edebileceğini dile getiren Başer, “Bahçenizi ziyaret etmelerine izin verdiğiniz turistlerden belli bir ücret alabilirsiniz. Yine bahçenize gelen turistleri gönüllü işçi olarak çalıştırabilir ve topladıkları ürünlerden onlara satabilirsiniz. Konaklama imkanınız olursa onun için ayrı bir para alabilirsiniz. Bunu geliştirmek ve daha çok para kazanmak yine sizlerin elinde. Bunların haricinde bahçenizi, çiftliğinizi ziyarete gelen turistlere reçelinizi, peynirinizi, konservenizi, gözlemenizi ve hamur işi ürünlerinizi satarak da gelir elde edebilirsiniz”  diye konuştu.

 

GAZİPAŞA BU ALANDA RAKİPSİZ

 

Tarım turizmi konusunda Gazipaşa’nın rakipsiz bir konuma sahip olabileceğine dikkat çeken Başer, “Gazipaşa bu yönde Türkiye’nin tek markası olabilir. Gazipaşa’da tarım turizmi uygulaması yaygınlaşırsa, kırsal alandan şehre göç oranı azalabilir. En önemlisi de tarım alanlarının amacı dışında kullanılmasına küçük çaplı bir katkı sağlayabilir. Gazipaşa tarım turizmine çok uygun. Bu konuda sahip olduğunuz değerler çok. Bunun birincisi havalimanı. Yurtiçi ve yurtdışı turist ulaşımı Gazipaşa’ya çok kolay. Bunun dışında turist sayısının fazla olduğu Alanya’dan günü birlik turist ziyaretleri çekilebilir. Turlar aracılığı ile bunu yapmak çok zor değil ulaşım gayet müsait. Bunların dışında tarımsal alanda çok çeşitlik var. Bu çeşitlik Türkiye’nin başka hiçbir noktasında yok. Türkiye’de, aynı anda yaylasında ceviz, sahilinde de muz yetişen Gazipaşa’dan başka bir yer yok. Bence bu alanda Gazipaşa’nın rakibi yok. Çok büyük zenginliklere sahipsiniz. Bu zenginliklerden yöre insanının fayda sağlaması lazım ” ifadelerini kullandı.

 

“İLÇEMİZ İÇİN ÇOK İYİ OLUR”

 

Konu hakkında konuşan S.S. Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ziraat Mühendisi Ali Yalçın, tarım turizminin Gazipaşa’da uygulanabileceğini, başarılı olması durumunda ekonomik olarak ilçeye ciddi gelir getireceğini söyledi. Tarım turizminin, köyden kente göçen vatandaşları köylere geri götürecek ciddi bir yöntem olduğunu dile getiren Yalçın, “Biz Gazipaşalı üreticiler olarak bir ürünü süsleyip, boyayıp satma amacında değiliz. İnsanlarımız ve turistler bahçemize gelip nasıl üretim yaptıklarımızı görebilir. Özellikle tropikal bahçelerimiz yerli ve yabancı vatandaşların ilgisini çok çekiyor. Tarım turizmi yapılabilirse ilçemiz için çok iyi olur. Öncelikle bunun alt yapısını oluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.