Tarih: 27.06.2019 07:13

ZEYTİNADA’DA SU ZİRVESİ

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA Kaymakamlığı’nın koordinesinde Zeytinada Mahallesi’nde yapılan toplantıda su sorunu konuşuldu. Mahalle halkının yaz aylarında çektiği susuzluk problemi bölge müdürleri ve kurum amirlerinin katıldığı kapsamlı toplantıda ele alındı. Zeytinada Mahallesi'nde yapılan toplantıya Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Tan Doğan, Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, DSİ 13. Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel Tazegül, Gazipaşa Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, Güney Jandarma Karakol Komutan Vekili Memduh Köşker, ASAT Gazipaşa Şube Müdürü Ufuk Sadedoğan, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, SYDV Müdürü Ali Rıza Büyükakça, Malmüdürü Cavit Özer, Gazipaşa Hizmet Birimi Müdürü Hasan Zeyni Çelik, Zeytinada Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Şener ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

MUHTAR MAHALLENİN SORUNLARINI ANLATTI

 

Mahallenin sorunlarını maddeler halinde aktaran Muhtar Mehmet Ali Şener, “Bilindiği üzere köyümüzün geçim kaynağı muzculuk ve tropikal meyvedir. Ülkenin en doğal ve lezzetli açık muzu Zeytinada'da yetişmektedir. Fakat su sorunları nedeniyle tam verim alınamamaktadır. 1950 yılından beri devamlı gölet ve baraj projeleri anlatılmış ancak hiçbirisi faaliyete geçirilmemiştir. Hep seçim malzemesi olarak kalmıştır. Köyümüz ilk defa 1990 yılında sondajla tanışmıştır. İlk zamanlarda 40-50 metrelerde suya ulaşılırken, şimdilerde 250-300 metre indiğimiz halde suya ulaşamıyoruz. Bahçelerimizden yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan kuyularımızdan suyu elektrikle getirmek zorundayız. Sadece 1 kişinin yıllık verdiği elektrik parası 80 bin liradan aşağı düşmüyor. Mahallenin tamamında yıllık 5-6 milyon elektrik faturası çıkmaktadır. Gökçeler Barajı’nın yanında Zeytinada Göleti yada çevre mahallelerden acil bir su beklentimiz var. DSİ’den bu konuyla ilgili ivedilikle bir çalışma bekliyoruz. Helvalık ile Garamuğar mevkisi arasında bulunan virajın da Karayolları tarafından biraz daha genişletilmesini istiyoruz. Burada yılda en az 10 defa trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların birçoğu da ölümle sonuçlanıyor. Karayolları Bölge Müdürlüğümüzden de bu viraja biran önce çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.  

 

ZEYTİNADA’NIN SORUNU SU

 

DSİ 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, ilçede devam eden ve yapılması planlanan yatırımlar hakkında mahalle halkına bilgi verdi. Müdür Coşkun, “Zeytinada’nın en büyük sorunu sulama sorunudur. Bizim Gazipaşa için yaklaşık 47 bin dönüm araziyi sulayacak Gökçeler Barajı, ilçenin en büyük kazanımıdır. Barajın bugünkü fiyatlarla sulama sistemi de bittiğinde yaklaşık maliyeti 200-250 milyon liralık bir yatırım. Gazipaşa Ovası’nın tamamı, önceden plan projede olmasına rağmen Zeytinada ve Antalya Mersin Karayolu’nun alt kısmını da büyük oranda sulayacak şekilde bir boru hattını da suyun yettiği ve topografik olarak teknik olarak gidebileceği yere kadar bir yeni hat eklemesi yapıldı. İnşaat ihalesini 2017 yılında yaptık.  Zeytinada da dahil olmak üzere 47 bin dekar alanı sulayacak barajımızın Sulama Suyu projesi devam ediyor. Yaklaşık 13 bin hektarlık alanın borularını döşedik. Beyrebucak kısmına kadar geldik. Peyder pey diğer geri kalan Kahyalar ve Zeytinada kısmı da 2020 ve 2021 yılı periyodunda yapılacak. D400 Karayolu yanından Kaledran’a kadar ulaşan bir boru hattı projemiz var. Bu hattın tamamlanmasıyla yol altında kalan muz bahçelerinin tamamı sulanacak. Bunun yanında İnal Göleti’ni yapıyoruz.  Planlaması tamamlandı, proje çalışması yapılıyor, ardından inşaat ihalesi yapılacak” dedi.  

 

“GÜNEY, GÖÇÜK VE ZEYTİNADA MAHALLELERİNİ SULAYACAĞIZ”

 

Coşkun, “Gökçeler Barajı ile yolun alt kısmını sularken, yolun üst kısmında kalan arazileri de İnal Göleti ile sulayacağız. Bunun dışında Güney-Göçük Göletini yapacağız. Burada da su ölçümleri yapıldı. Planlama raporu hazırlanıyor. Bu gölet ile de yine Güney, Göçük ve Zeytinada mahallelerini sulayacağız. Yer altı suları konusunda da ‘Kapalı bölge’ olarak adlandırdığımız ve sondaj yapılmasına izin vermediğimiz yerler var. Sondaja kapalı bölgeler ile bir ihale yaptık. İhale kapsamında bu bölgede yeterli yer altı suyu varsa, kapalı bölgenin ‘Kapalı yada açık’ olup olmayacağına karar vererek yenileyeceğiz. Eğer buradaki su kaynakları yeterliyse kapalı bölgedeki ruhsat yasağımızı kaldıracağız. Yeraltı suyu deniz değil, o da bitiyor. Suyun ne zaman verileceği ile ilgili tarih veremem. Gökçelerden buraya suyun gelmesi 2019 olmaz bu konuda doğrucu olalım. 2020’de yetişmezse 2021 sulama sezonunda ancak su verebiliriz. İnal’ın projeleri bu yıl tamamlanırsa 2020’ye inşaat ihalesini yapacağız. Göçük Göleti henüz planlama aşamasında. Bu süreden sonra sabretmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

ÇOBANOĞLU: HEYELAN TEHLİKESİNİ GÖZ ÖNÜNE ALMALIYIZ

 

DSİ 13. Bölge Müdürü Coşkun’un konuşmasının ardından söz alan vatandaşlar, su sorunun ne zaman çözüleceği, mahalleye suyun en kısa hangi tarihte verilebileceği, Gökçeler Barajının yanı sıra başka alternatifler varsa değerlendirmek istediklerini ifade ederek taleplerini dile getirdi. Müdür Coşkun, vatandaşların sorunlarını en iyi şekilde takip ettiğini belirterek, başka alternatiflerin değerlendirilebileceğini ifade etti. Mahalle halkı Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden ise Güney Tünelleri dolayısıyla çıkan suların depo yapılarak kendilerine verilmesini istedi. Konuyla ilgili konuşan Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu ise “Muhtarım iki virajı düzeltmemizi istedi. Burası bir sınır ve Gazipaşa’da birinci derecede doğal park alanları var. Ama biz yinede bu iki noktaya baktıracağız. Heyelan tehlikesini göz önüne almalıyız. Ayrıca 2019 yılı içerisinde bu yolun asfaltını bitireceğiz. Eylül sonu gibi bu yolda sıcak asfalt çalışması yapacağız. Gazipaşa içinde ve burada eksiklerimizi tamamlayacağız. Dışarıda kalan su borularını ise mevcut menfezlerden yada ilave büz yaparak bunları içinden geçireceğiz. Tünel’in suyuyla ilgili ise, gerekli yazışmalar yapıldığı takdirde ilgili belediye tarafından depo yapılarak dağıtılabilir. Bu konuda bizimle ilgili bir sorun yok. Boş araziye su boşlatacağımıza faydası olacaksa kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

 

SADEDOĞAN: 20 FAZLASINI ÜRETİYORUZ

 

ASAT Şube Müdürü Ufuk Sadedoğan da yeni alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. İçme suyunu tarımsal sulamada kullanan vatandaşlara yönelik caydırıcı uygulamaların hayata geçirileceğini açıklayan Müdürü Sadedoğan, “Zeytinada Mahallesi’nde sulama suyu sorunu çözülmediği sürece içme suyu sorunu çözülmez. Çünkü herkes içme suyunu tarımsal sulamada kullanıyor. Mahallede kimin ne kullandığını tek tek çıkardım. 5 yıllık süre zarfında mahallede hiç su kullanmayan 98 abonemiz var. Evine bir damla dahi su ulaşmayan abonelerimiz var. 10 ile 100 metreküp arasında su kullanan insan sayısı 79 kişi. 100-300 metreküp arasında su kullanan kişi sayısı 87 abone. 300-600 metreküp arasında 98 kişi bulunuyor. 600-1000 metreküp arasında ise 60 kişi var. Bu 60 kişi normal su kullanıyor. Bir evin ihtiyacı 20 metreküptür. Köyün su ihtiyacı yıllık 72 bin ton, ancak bizim ürettiğimiz su 86 bin ton. Yani sizin ihtiyacınızın yüzde 20 fazlasını üretiyoruz. İkinci bir kuyu açmamız demek diğer arkadaşların rahat sulama yapmasını sağlayamaya yarayacak. Bu aşamadan sonra normalin üzerinde su kullanan vatandaş sayısına bakacağız. 1500-2000 metreküpe su kullanan 14 kişi var. 2000-2500 metreküp su kullanan 9 kişi bulunuyor. 2500-3500 ton arası su kullanan 5 kişi var. 3500-5000 arası su kullanan 3 kişi bulunuyor. 5500 ile en çok suyu öğrenci yurdumuz kullanıyor. Orası kullanabilir. Ancak geride saydığımız aboneler içme suyunu tarımsal sulamada kullanarak, bugüne kadar hiç su ulaşmayan evlerimize su girmesini engelliyor. Her şeyi değiştirebiliriz ancak kişilerin vicdanını değiştiremeyiz. Mahallenin 480 abonesi var. Bu abonelerden 300’ü aktif, 180’i aktif değil. Bunun içinde fazladan aboneler alanda var. Yeni gelen kararla bu fazladan abone alanların aboneleri iptal olacak. Yani 3 abonesi varsa, bunlardan sadece biri eve kullanılıyorsa geri kalan 2 abone iptal edilecek. Aşırı su kullanan vatandaşları tespit ediyoruz. 5 yıl önce bol bol abone dağıtıldı. Bu aboneler 5 yıldan beri evlerini yapmadı. Bu abonelerin fazladan olan abonelerini iptal edeceğiz. Bu sayaçların çoğu muzlukların başına takıldı. Evi olmayan aboneler iptal edilecek. Bir diğer karar ise, eve bir abone giriyor ve o aboneden de ticari tarımsal sulama yapılıyorsa, o abonelerinde tarifse değişecek. 5 yıldızlı otel tarifesiyle ödenecek. Bahçe sera abonesine dönüştürülecek ve 20 bin ton limitiniz olacak. 20 bin tona kadar mevcut tarifeden ödenecek. Bunun üzerine çıktığınızda vergiler hariç 5 lira 65 kuruştan ödeme yapılacak. Kanunen çıkabileceğimiz üst limit bu olabilir.  20 ton limitini aşma 3 kere tekrar ederse abone tamamen iptal ve yüklü miktarda cezai işlem uygulanacak. Bu uygulama bugün itibariyle başladı” diye aktardı.  

 

YILMAZ: BİRAZ SABRETMEMİZ LAZIM

 

Konuşmaların sonunda mahallede yapılacak yatırımlar hakkında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Sulama suyu DSİ’nin, içme suyu ASAT’ın ve şehirlerarası yol ile yan yollar Karayollarının görev yetkileri arasında yer alıyor. Ancak onların sorumluluğu olan noktalarda biz bölge müdürlerimizle birlikte hareket ederek çalışma yapacağız. Ben seçim döneminde yolu olmayan ev, asfaltı olmayan yol kalmayacak dedim. Tabi bunları 5 yıllık sürede yapacağız. Muhtarım bütün yolların asfalt olmasını istiyor. Seçimin hemen ardından buraya bir greyder, kepçe ve kamyon yolladım. Şimdi asfalt için çalışma yapıyorum. Belediyenin görev ve yetkileri maddi imkanlar dahilinde ve aciliyet sırasına göre yapılır. Sadece Zeytinada’ya yüklenirsem diğer 52 mahalleyi bir kenarı atmam gerekir. Zeytinada’da da 1,5 kilometre bir asfalt çalışması yapacağız. Ancak biz asfalt söküyoruz ASAT geliyor dökülen asfaltı bozarak boru döşüyor. DSİ geliyor boru döşüyor. Devlette işler bir günde olmaz. O yüzden biraz sabretmemiz lazım. Sizlerden ricam beklemeniz. Elbette ki imkanlarımız ölçüsünde en kısa sürede yapacağız. Her kurumumuzun bir işleyiş tarzı vardır. Anlayışlı olmanızı bekliyorum” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —