TEDAVİSİ MÜMKÜN

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, ‘Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

SAĞLIK 27.06.2019 07:05:05 0
TEDAVİSİ MÜMKÜN

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Çelik, uyuşturucu kullanımının, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir mesele olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verdi: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önlenebilir ve öncelikli halk sağlığı sorunlarından biri olan uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, en üst düzeyde kararlılıkla ve multidisipliner bir yaklaşımla sürdürülüyor.  Bağımlılık, toplumların mücadele ettiği en önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle ergen ve genç yetişkin gruplarında yaygın olarak görülen bu hastalık, aynı zamanda toplumların geleceğini de tehdit etmektedir. Bu yüzden bir taraftan bu hastalığın ortaya çıkmasını önlemeye diğer taraftan da tedavi süreçlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1987 yılında, uyuşturucu kullanılmayan sağlıklı bir toplum hedefine ulaşmak, uyuşturucu ile mücadele konusunda uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirmek amacıyla 26 Haziran tarihini 'Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü' olarak kabul etmiştir.

 

“ÖNEMLİ BİR SORUN”

 

 Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir sorundur. Uyuşturucu kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararlarından ibaret değildir. Sağlık zararlarının yanı sıra çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde getirmektedir.

 

TŞHİS NASIL KONULUYOR?

 

Kullanılan maddeye uzun süreli fizyolojik ve psikolojik bağımlılık gösteren kişinin, bireysel, toplumsal ve mesleki yaşamının kötüleşmesi şeklinde ortaya çıkan madde kullanımı rahatsızlığına madde bağımlılığı denilmektedir. Hayatın kötüleşmesiyle ilgili olarak, iş, okul veya ev hayatındaki temel yükümlülükleri yerine getirememek, maddeyle ilgili yasal sorunlar ile bireyler arası ilişkilerde problemler yaşamak veya mevcut sorunları ağırlaştırmasına rağmen maddeyi kullanmak gibi hususlar söylenebilir. Ancak, bu teşhisin konulabilmesi için, madde kullanımının uzun bir dönemde sık sık tekrarlanması; alınan maddeye karşı tolerans gelişmesi, yani kişinin aynı sonucu almak üzere kullandığı maddenin kesilmesi veya azaltılması halinde kaygı, titreme, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi bir takım semptomların giderilmesi için maddeye ihtiyaç duyulması gerekir.

 

AMATEM’E BAŞVURARAK TEDAVİ OLUNABİLİYOR

 

Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler. Hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta arasında hastanede yatarak arındırma ve bir yıl süre ile psiko-sosyal tedavi şeklinde gerçekleşmektedir.

 

BİLGİ ALMAK İSTEYENLER BAŞVURSUN

 

Uyuşturucu madde bağımlılığı veya tedavisi süreci hakkında bilgi almak isteyen kişiler ve kişi yakınları İlimizde; üm Aile Hekimlerine, Alanya, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa ve Manavgat’ta bulunan Müdürlüğe bağlı Sağlıklı Hayat Merkezlerine, Yeşilay Danışmanlık Merkezine (YEDAM), Atatürk Devlet Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezine (AMATEM), Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezine (AMBAUM) başvuruda bulunabilirler. Ayrıca, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, bu anlamda vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında 7 gün 24 saat danışmanlık hizmeti alabilecekleri Sağlık Bakanlığına bağlı “ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattını” doğrudan arayabilirler.”