AFET EKİBİ HAZIR GİBİ

Gazipaşa’da gönüllü öğretmenlerden oluşan 18 kişilik ekip, afet durumlarında her türlü arama kurtarma çalışmalarına katılabilmek için eğitim alıyor.

GÜNDEM 22.06.2019 13:16:42 0
AFET EKİBİ HAZIR GİBİ

GAZİPAŞA Çınar Eğitim Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Koç’un organizesinde,  ilçede ikamet eden gönüllü Arama Kurtarma ve Tahliye ekiplerine ‘Temel Afet Bilinci Eğitimi’ verildi. Eğitim çerçevesinde yangın, sel baskını, deprem ve boğulma gibi durumlarda neler yapılması gerektiğine dair bilgilendirme yapıldı. Yangın konusunda arama kurtarma ekibine detayları anlatan Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eri ve Yangın Eğitim Uzmanı Âdem Öz, “Olası bir yangında yapacağımız ilk iş 112 Acil Çağrı hattını arayarak yangın hakkında bilgi vermek. Yanan maddenin özelliği, nasıl bir yerde yanıyor, yangının yönü, içerde insan var mı?,  bölgenin açık adresi vererek bilgilendirmede bulunuyoruz. Yangın hakkında bilgi verdikten kısa bir süre sonra tekrar arayıp yangının gelişmesi hakkında bilgi vermeliyiz” dedi.

 

“SÜRECİ BAŞLATTIK”

 

Eğitim esnasında açıklamalarda bulunan ekibin organizesini üstlenen Gazipaşa Çınar Eğitim Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Koç, “Gazipaşa Gönüllü Arama Kurtarma ekibi olarak sürecimizi başlattık. İlk eğitim faaliyeti olarak da Gazipaşa Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa ilk yardım derslerimizi aldık. Sağlık uzmanı Mustafa Güney hocamızın nezaretinde yaklaşık 3 hafta süren eğitimimizi tamamladık. Bugünde ekip olarak dersimizin 2’nci etabındayız. Yine Gazipaşa Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa yürüttüğümüz afet bilinci eğitimine bu hafta başladık. Yangın Eğitimi Uzmanı Adem Öz hocamızın nezaretinde yangın ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgiler aldık. Yangın, sel ve boğulma gibi felaketlerde neler yapmamız gerektiğine dair eğitimlerimiz devam ediyor” diye konuştu.

 

BOĞULMA VAKALARINDE NELER YAPILMALI

 

Arama kurtarma ekibine boğulma vakalarında neler yapılması gerektiği hakkında bilgilendiren Dalgıç Ramazan Ece ve Kemal Uysal ise, “İlk etapta boğulma tehlikesi yaşayan kişiye can yeleği, can simidi gibi batmaz cisimler atın. Bu materyaller yoksa uzun sopa ve ip gibi araçlara tutunmasını sağlayarak kişiyi çekin. Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamaktır. İlkyardıma mümkün olduğunca zaman geçirmeden başlanmalıdır. Kazazede sudan çıkarılır çıkarılmaz, solunum yolları temizlenmeli, başı iyice arkaya yatırılarak alt çenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada ağzı açık tutmalı. Ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır” dediler.

 

EĞİTİM 4 HAFTA SÜRECEK

 

Eğitimin ardından ekiplere boğulma tatbikatı düzenlendi ve senaryo gereği boğulan bir vatandaş, arama kurtarma ekibi tarafından kurtarıldı. Toplamda 4 hafta sürecek eğitimlerin 2. Haftası geride kalırken kalan 2 haftalık eğitimin tamamlanmasının ardından ekip, arama kurtarma çalışmalarına katılmaya hazır hale gelecek.