ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE İLAÇLAMA UYARISI

Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine ilaçlama uyarısında bulundu. Zafer Tan, halk arasında sap kurdu olarak bilinen ve meyve dökümüne neden olan zeytin güvesi meyve nesline karşı ilaçlama zamanının geldiğini söyl

GÜNCEL 21.06.2019 09:53:40 0
ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE İLAÇLAMA UYARISI

ZEYTİN güvesinde ilaçlamanın önemine dikkat çeken Zafer Tan, “Ağaçlarda meyve dökümüne neden olan zeytin güvesi meyve nesline karşı ilaçlama yapılması gerekmektedir. İlaçlama yapacak çiftçilerimiz, ilaçların çevreye ve arılara vereceği zararı unutmayarak gerekli tedbirleri alsınlar. Zeytin güvesi zararlısı, zeytin meyvesinin sap dibinden hareketle çekirdek içine girmekte ve burada beslenmektedir. Ağustos-Eylül aylarında ise giriş yaptığı delikten çıkışı sırasında sap ile meyve arasındaki bağlantıyı kopararak zeytinlerin dökülmesine sebep olmaktadır. İlaçlama ve mücadelenin doğru şekilde yapılmadığı zaman önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Üreticilerin zeytin güvesi zararlısına karşı doğru zamanda, doğru şekilde ve ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle ilaçlama yapmaları mücadelenin etkinliği açısından önemlidir. Büyükakça Zeytincilik olarak kullanılacak olan bitki koruma ürünleri ve ilaçlama konusunda gerekli bilgileri veriyoruz” dedi.

 

“ZEYTİN GÜVESİNİ TAKİBE ALIN”

 

Büyükakça Zeytincilik Sahibi Tan, zeytin güvesi ile kimyasal mücadele yapıldığını söyledi. Zeytin üreticilerin ağaçlarını takibe alarak zeytin güvesini takibe almasını isteyen Zafer Tan şu uyarılarda bulundu, “Kontrol edilen mercimek büyüklüğündeki zeytin meyvelerinin yüzde 10’unda canlı yumurta+larva olması halinde kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Zeytin güvesinin özellikle çiçek dölünde, yoğun bir avcı ve parazitoid kompleksi bulunduğu için, tercihen böcek gelişme engelleyici preparatlar kullanılmalıdır. İlaçlama yapacak çiftçilerimiz tanıdıkları ziraat mühendislerinden hangi ilacı, ne kadar ve nasıl kullanacakları hakkında bilgi almalılar. Bilinçsiz yapılan ilaçlama yarardan çok zarar getireceği için, üreticilerimizin bilinçli olmaları gerekmektedir” diye konuştu.