SURİYELİLERE PLAJ YASAĞI

Belediye Meclisi’nden Suriyelilerin halka açık plajlara alınmaması kararı çıktı. Suriyeliler zabıtaların belirleyeceği bölgede denize girecek.

GÜNDEM 10.06.2019 22:40:23 0
SURİYELİLERE PLAJ YASAĞI

GAZİPAŞA Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Belediye Kültür Merkezi’nde dün saat 14.00’da başlayan toplantıya Ak Partili Şevki Çağlayan ile geçtiğimiz ay trafik kazası geçiren MHP’li Murat Özgen katılmadı. Önemli kararların alındığı meclis toplantısına, tartışmalar damga vurdu.  Meclisin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, herkesin geçmiş Ramazan Bayramı’nı kutladı.  Başkan Yılmaz, MHP’li Murat Özgen’e geçmiş olsun dileklerinde bulunarak,  acil şifalar diledi. Ardından gündem dışı maddelerin gündeme alınması oylanarak kabul edildi.

 

Ilıca Mahallesi’nde yer alan kaplıca sularının turizme kazandırılması için Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı doğrultusunda hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı mecliste görüşüldü.  1/1000’lik uygulama imar planı komisyondan geldiği şekliyle oylanarak oybirliğiyle kabul edildi.

 

DÜĞÜN ALANI TARTIŞMASI

 

Pazarcı Mahallesi Av. Kemal Akça Caddesi Sahil kenarında yer alan yeşil alanda yapılacak düğün törenleri için işgaliye bedeli alınmasıyla ilgili Plan Ve Bütçe Komisyonu Raporu görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu hakkında bilgi veren CHP’li Serkan Özkurt, “Düğün yapılacak alanda önceden yer ayıran şahısları mağdur etmemek için kiraya verilmesi uygun görülmüştür. 2019 yılı içinde yapılan düğünlere olumlu bakıp, düğün başı 3 bin lira bedel alınması uygun bulundu” dedi.

 

CHP Grup Sözcüsü Ulaş Özgen, komisyon kararının uygun olduğunu belirtti. İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Yüksel ise, “Çok etik bulmuyoruz ama komisyonumuz 3 bin lira bedel karşılığında uygun gördüğü için komisyondan geldiği gibi kabul ediyoruz” dedi. Ak Parti Grubu da, komisyondan geldiği şekliyle kararı uygun bulurken, MHP Grubu adına söz alan Avni Atay, “Bu yer Milli Emlağın olduğunu biliyoruz. Belediyenin Milli Emlak’la veyahutsa Çevre Ve Şehircilik Bakanlığıyla bir protokolü olmadığını biliyoruz. Burayı nasıl kiraya verebiliriz. Komisyon bunu araştırmış mıdır? Araştırmamış mıdır? Yapılacaksa, böyle bir protokolümüz varsa en fazla 300 lira değerinde kiraya verilmesini talep ediyoruz.  Boş bir arazi masa, sandalye yok. 3 bin lira değer biçilmesi kararına karşıyız. Kendimize ait olmayan araziyi vermemiz uygun ve etik değil” dedi.

 

Konuyla ilgili uzun tartışmalar yaşanırken Başkan Yılmaz, konuyu 3 şekilde meclisin oylarına sundu. İlk olarak alanın kiraya verilmesi konusu oylanarak,  yılbaşına kadar kiraya verilmesi oyçokluğuyla kabul edildi.  Ardından ücretli mi-ücretsiz mi olsun şeklinde oylama yapılarak, ücretli olması oy çokluğuyla kabul edildi.  Son olarak ücret konusunda oylama yapıldı. CHP ve İYİ Parti Grubu komisyondan gelen 3 bin liranın uygun olduğunu yönünde görüş bildirdi.  AK Parti 500 TL olmasını talep ederken,  MHP ise bedelsiz olmasını talep etti. Yapılan oylamada alanın 3 bin lira bedelle kiraya verilmesi oyçokluğuyla kabul edildi.

 

OTOPARKLARA DÜZENLEME GELİYOR

 

Gündem maddeleri arasında yer alan ilçenin yol kenarlarından otopark ücreti alınmasının araştırılması ve iptaliyle ilgili plan ve bütçe komisyonu raporu görüşüldü. Komisyon raporu hakkında bilgi veren Serkan Özkurt, “Büyükşehir Belediye Başkanlığı sınırları içerisinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı olmadan karayolu, bulvar, cadde ve sokak ve meydanlar üzerinde park yeri açılmasına ve çalıştırılmasına hiçbir kurum ve kuruluş izin veremez. İlçemizde park yeri açılması ve çalıştırılması için UKOME kararı bulunmamaktadır.  UKOME Kararı olmadan park yerinin çalıştırılmayacağı komisyonumuzca belirlenmiştir. 01.3.2011 tarih ve 48 nolu meclis kararı ile belediyeye ait otoparkların işletmesinin 3. Şahıslara kiraya verilmeyeceği oybirliğiyle karara bağlanmıştır. 06.07.2015 tarihli meclis kararında Gazipaşa Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Hüseyin Şengöz’ün mülkiyeti belediyeye ait adliye yanındaki boş arsayı ve kapalı pazar yerinin gelirinin Gazipaşa Spor Kulübüne toplamak üzere tahsis edilmesine ilişkin talebi mecliste görüşülerek, adliye yanındaki boş arsa ile ilgili talebin reddine,  sadece kapalı pazar yerinin ücretli otopark olarak Gazipaşa Spor Kulübüne tahsisi oybirliğiyle karar alınmıştır. Gazipaşa Belediye Spor Klubü Derneği ile MCF İnşaat arasında yapılan sözleşmede meclis kararında yer almayan yerlerinde otopark olarak kiraya verildiği görülmektedir. Gazipaşa Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan otopark yerlerinin mevcut durumuna göre kiralanamayacağına komisyonca karar verilmiştir” dedi.

ÖZGEN: HUKUK DIŞIDIR

CHP Grubu adına söz alan Ulaş Özgen, “Komisyon kararının uygun olduğu yönündeyiz. 2011 meclis kararında üçüncü kişilere kiraya verilemeyeceği yönünde bir karar var. Gazipaşa Spor Kulübü kendisine yapılan tahsis yetkisini aşarak üçüncü kişilere kiralama yapmıştır. Hukuk dışıdır, iptali gereklidir” diye konuştu.

YÜKSEL: KENDİMİZ YAPALIM

İYİ Parti Grup Sözcüsü Yüksel, “Komisyon kararına uyulması gerektiğini düşünüyoruz. 2014 seçimleriyle Büyükşehir Yasası hayatımıza girdi. Yol kenarlarının otopark olarak verilemesi için UKOME’den karar çıkması gereklidir. Bizim bu işi UKOME’ye taşıyıp, Gazipaşa Belediyesi olarak Büyükşehir Belediyesi’nden yetki talep edip, buraların işletmesini de kendimiz yapalım” diye konuştu.

ATAY: DÜZENE SOKULMASI DAHA UYGUN OLUR

AK Parti adına söz alan Mustafa Uysal, komisyon kararının uygun olduğunu açıkladı.  MHP adına söz alan Atay ise, “Bu devir işlemi meclis kararıyla onaylanmış. Spor Kulübü 3. Kişilere vermiş. Gazipaşa’nın neresinde otopark olduğu belirsiz. Hakikaten sıkıntı var. Belediyenin belirlediği otoparklara koyulması gerekiyor. Düzene sokulması daha uygun olur. Otoparklar yeniden gözden geçirilsin” dedi. Komisyon kararı doğrultusunda işlem yapılması oybirliğiyle kabul edildi.

 

HASTALARA DESTEK TEKLİFİ

 

Gündem maddelerinin ardından gündem dışı maddeler görüşüldü. CHP’li Ulaş Özgen’in gündeme getirdiği;  Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne yoksul ve muhtaç vatandaşların tedavileri için özel veya kamusal kurumlarında her türlü tedavi giderlerini karşılamak ve ilaç yardımı yapmak görev ve yetkisi verilmesi hususu görüşüldü.  Madde görüşülmek üzere Plan Ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

 

“KOMİSYONA GÖNDERELİM”

 

CHP grubu sözcüsü Av. Ulaş Özgen'in, Gazipaşa'da yaşayan sığınmacı Suriyelilerin kullanması için ayrı plaj yeri tahsis edilerek, halka açık plajlara alınmaması ile ilgili verdiği gündem maddesi görüşüldü.

Başkan Yılmaz, “İnsanları etnik kökenine göre, kimliğine göre, sosyal statüsüne göre ayırmasak iyi olmaz diye düşünüyorum. Hiç kimseyi dışlamayacağız, herkese kucak açacağız diye vaatlerim vardı. Şu da bir gerçek Suriyelilerden rahatsız olduğunu söyleyen çok sayıda arkadaşımız da var.  Ben fırsat bulamadım. İncelemek istiyordum, bu vesileyle onu da inceleme fırsatımız olur. Bildiğim kadarıyla turisttik bölgelere Suriyelilerin yerleşmesi, ikamet etmesi yasak. Antalya’da bu bölgelerden birisi diye biliyorum. Bunu da bence komisyona gönderelim, komisyon araştırsın sonra tartışalım” dedi.

 

“BİR BÖLGE GÖSTERİLSİN”

 

Başkan Yılmaz’ın açıklamasının ardından söz alan CHP’li Özgen, “Bir dahaki meclisimiz 1 ay sonra.  Yaz zaten bitmiş olacak. Kendi vatandaşımızın güvenliği ve sağlık, sıhhat içerisinde denize girmesi açısından böyle bir kararın alınmasını talep ediyorum. Hiçbir şekilde onlar sokulmasın demiyorum. Belli bir bölge gösterilebilir. Takdir sizin ve meclisindir” diye konuştu.

 

“KAYITLARI YOK”

 

İYİ Parti Grup Sözcüsü Yüksel konuyla ilgili olarak, “Bugün kaymakamlık makamına, emniyet teşkilatına gidin Gazipaşa’da ne kadar Suriyeli var, kaydı, küreği var mı bir sorun. Böyle bir kayıt bile yok.  Bu bir ulusal problem, Türkiye’nin kanayan yarası. Hiçbir millet, hiçbir devlet, kendi sınırları içerisine elini kolunu sallayarak,  kendi dengesini bozacak bir yapıyla birilerini salmaz. Sezon başlamıştır, halkın huzurunu, vatandaşların huzurunu bozacak bir takım davranışlarla karşılaşmamak adına böyle bir önlemin alınmasının faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Suriyelilerin halka açık plajlara alınmaması, kendilerine ayrı bir plaj tahsis edilmesi konusunun komisyona gönderilip- gönderilmemesi onaylandı.  10 kişi komisyona gitsin derken, 14 kişi konunun hemen görüşülmesinden yana oy kullandı. Uzun tartışmaların ardından konu karara bağlandı.

 

“MHP SÖZCÜSÜNE YAKIŞMADI”

 

MHP’li Atay’ın, “Suriyeliler plaja girdiğinde, orada müdahale ettik diyelim. Neticesi ne olur o işin. Arbede olur. Oraya giden insanlar da mağdur olur” açıklamasına CHP’li Özgen, “O zaman neticesi ne olur kavga mı çıkar diye düşünerek,  kendi vatanımızda kendimiz gurbetçi durumuna düşelim, öyle yaşayalım. Bu görüşün özellikle Sayın MHP Grup Sözcüsüne yakışmadığını düşünüyorum. Takdir sizin. Ben hala plajlara birer zabıta görevlisi tahsis edilmesi, kendilerinin o plajlara alınmaması, tahsis edilen plajlara gönderilmesi taraftarıyım” şeklinde yanıt verdi.

 

“ARBEDE YAŞANIR”

 

MHP’li Atay, “Biz Gazipaşa halkının arbede içerisinde olmasını sokaklarda olmasını istemiyoruz. Bunu eğer yapacak sistem varsa güvenlik güçleri var. Biz Gazipaşa halkının sokaklarda olmasını istemiyoruz” diye konuştu.  MHP’li Hasan Can ise “Plajla uğraşacağımıza sınır dışı edelim. CHP’nin istediği bu, ben böyle anlıyorum. Söyleyemiyorlar ar namus ediyorlar” dedi.

 

GRUPLARIN GÖRÜŞLERİ

Başkan Yılmaz, konuyla ilgili grup sözcülerine son kez söz verdi.  İYİ Parti Grup Sözcüsü Yüksel, “Önergeyi destekliyoruz. Zabıtaya yetki verelim. Uygun bir bölüm belirlensin. Hangi plajda gireceklerini zabıta belirlesin. Belirlenen yerlerde denize girmelerini uygun buluyoruz” dedi.

 

“BUNU YAPMAMIZ HOŞ DEĞİL”

 

AK Parti Grubu adına konuşan Mustafa Uysal, “Devlet politikası. Böyle bir şeye evet dersek tarihe geçeriz. Dünyada yüzlerce insan ırkı varken, neden sadece Suriyelileri kenara itiyoruz.   Mısırlılar geliyor buraya onlara da ayrı yer gösterelim o zaman. Sadece Suriyeli komşularımıza bunu yapmamız hoş değil” şeklinde konuştu. MHP Grubu adına söz alan Avni Atay,  bu konuda çekimser olduklarını iletti.

 

12 ÜYE EVET DEDİ

 

Sığınmacı Suriyelilerin halka açık plajlara alınmaması, kendilerine ayrı bir plaj tahsis edilmesi konusu 12 üyenin evet,  7 üyenin red oyuna karşılık oyçokluğuyla kabul edildi. Başkan Yılmaz da konuyla ilgili çekimser kaldı.