Gazipaşa’nın Göçük Mahallesi’nde zor şartlarda mangal kömürü üreten Abdullah Erdoğan, iki kömür ocağından ürettiği 8 ton kömürü satmanın hazırlığını yapıyor.
GAZİPAŞA’NIN Göçük Mahallesi’nde yaşayan ve geçimini mangal kömürü üreterek sağlayan Abdullah Erdoğan (44) yaklaşık bir yıldır emek harcığı mangal kömürlerini satmaya hazırlanıyor. Göçük Mahallesi’nde dağlık arazide kurduğu mangal kömürü ocağında 1 yıldır çalışma gerçekleştiren Erdoğan, iki ocaktan toplamda 8 ton mangal kömürü üretti. Evinden uzak bir noktada kurduğu kömür ocağında çalışan Erdoğan, ormanda derme çatma bir kulübede yaşıyor. Yeme, içme ihtiyacını da kaldığı kulübede gideren Erdoğan, bir yıllık emeğinin karşılığını almayı amaçlıyor. İki kömür ocağında toplamda 8 ton mangal kömürü üreten Abdullah Erdoğan, kilosunu en az 2 liradan satacağı kömürlerden yaklaşık 20 bin lira para kazanmayı hedefliyor.
“EMEĞİMİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUM”
Gazipaşa’da uzun yıllar mangal kömürü ürettiğini dile getiren 44 yaşındaki Abdullah Erdoğan, emeğinin karşılığını alamadığını söyledi. Yaklaşık bir yıldır kömür üretmek için çabaladığını ifade eden Erdoğan, “Bu yıl iki kömür ocağından 8 ton mangal kömürü ürettik. Bu yıl ürettiğimiz kömürlerin kilosu 2 lira ile 2 buçuk lira arasında satılacak. Ben burada 1 yıldır çalışıyorum. Yaptığım işlere baktığım zaman emeğimin karşılığını alamadığımı düşünüyorum. Ekonomide yaşanan durum bizleri de kötü anlamda etkiledi. Geçen yıl odun taşıma işine 400 TL verirken bu yıl traktörcüler aynı işten 700 TL maliyet çıkarıyor. Benim aracım yok ancak, benzine yapılan zamlar beni dahi etkiliyor. Biz, kömür tüccarlarından bize fiyat verirken yaptığımız işleri göz önünde bulundurarak fiyat vermelerini istiyoruz” dedi.
“DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ”
Devletin mangal kömürü üreten vatandaşlara destek vermediğini iddia eden Erdoğan, “Bir kömür üreticisi olarak devletin bize destek vermesini bekliyorum. Ben tek başıma 8 ton mangal kömürü ürettim. Bizlere destek verilirse bu üründe tonaj ve kalite artar” dedi.
MANGAL KÖMÜRÜ NASIL ÜRETİLİR?
Mangal kömürü üretmenin emek ve dikkat istediğini söyleyen Erdoğan, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kendilerine verilen odunların büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Mangal kömürünün nasıl üretildiğinin tarif eden Erdoğan, “Odunları orman müdürlüğünden alıyoruz ve traktörlerle ocağı yakacağımız alana getiriyoruz. Getirdiğimiz odunları tek tek düzenli bir şekilde diziyoruz. Odun dizme işlemi tamamlandıktan sonra üstünü ot ve buna benzer bitki ve pürlerle kapatıp sonra da çevresini yakıyoruz. Ateşlemeyi yaptıktan sonra 1 ay boyunca ocağımızın başında bekliyoruz. Kömür ocağının içten içe yanması lazım. Ateş dışına sıçrar ve yanarsa bütün emekler boşa gider. Onun için günlerce hatta haftalarca ocağın başında nöbet tutarız. Odunlar, 1 aylık bir yakma işleminden sonra mangal kömürü haline gelir” şeklinde konuştu.