ZEYTİNCİLERE KRİTİK UYARI

Gazipaşa’nın önemli gelir kaynaklarından biri olan zeytin ağaçlarında verim ve kalitenin artması için yılın 12 ayı bakım yapılması gerekiyor. Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerinin ağaçların bakımlarını ak

GÜNCEL 10.06.2019 22:26:18 0
ZEYTİNCİLERE KRİTİK UYARI

KALİTELİ zeytin ve yüksek verim isteyen üreticilerin, 12 ay boyunca zeytin bakım takvimine uyması gerektiğinin altını çizen Zafer Tan, “Zeytin ağaçları yılın her ayı bakım istiyor. Ocak’tan Aralık ayına kadar belirlenen bakım takvimine göre ağaçlar bakıma alınmalı. Üreticilerimiz bakım takvimine uygun hareket ederlerse, ağaçlarını hem hastalıklardan korurlar, hem de kaliteli ve yüksek verimli zeytin alırlar. Sağlıklı yetişen zeytinlerin yağı da kaliteli olur. Onun için zeytin ağaçlarında bakım oldukça önemli. Haziran ayı da zeytin ağaçlarının bakımı açısından oldukça önemli. Bu ayda zeytin ağaçlarında oluşabilecek hastalıkların takibi yapılmalıdır” dedi.

 

YABANİ OT UYARISI

 

Gazipaşa’da Haziran ayında yağmur yağmadığını belirten Zafer Tan, “Yaz aylarında zeytin ağaçlarını sulamak oldukça önemli. Havalar kurak gidiyor ise zeytinlerde kesinlikle sulama yapılmalıdır. Genç zeytin fidanlarının sulanmasına da devam edilmelidir. Ayrıca 3-4 yaşındaki fidanların şekil budamasına devam edilmelidir. Kanserli zeytin ağaçlarının budaması Haziran ayı içerisinde yapılır. Kanserli dal budandıktan sonra budama aleti mutlaka hypolu su ile dezenfekte edilmelidir. Kesilen kanserli dallar ise dikkatlice yakılarak hastalığın yayılması engellenmelidir. Zeytinliklerdeki yabani otlar temizlenmelidir” dedi.

 

ZEYTİN GÜVESİNE KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

 

Zafer Tan, geçen yıl zeytin ağaçlarında birçok hastalığın görüldüğünü belirterek, “Zeytin meyvesinde zeytin kurdu ve ağaç sarı kurdu zararlısına dikkat edilmelidir. Ayrıca zeytin sineği ve yara koşniline takip edilmeli, zeytin sineğiyle gerekiyorsa mücadeleye başlanmalıdır. Ürün verme yılında olmayan zeytin ağaçlarında hafif bir ayıklama yapılarak ağaçlar güçlendirilmeli, ürünü bol zeytin ağaçlarına sulama olanağı var ise ayın ortalarında azotlu gübreler verilebilir. Zeytinlerdeki aşı bağları çözülmeli, aşılanan veya gençleştirilen yaşlı ağaçların aşı sürgünü dışındaki sürgünlerinin uçları alınarak büyümelerini engellemelidir. Zeytin güvesi meyve nesline karşı dikkatli olunmalı, sulu veya toz kükürt uygulanmalıdır” dedi.

 

BAKIM VE İLAÇLAMALAR ZAMANINDA YAPILMALI

 

Zafer Tan, zeytin ağaçlarında ki hastalıkların verim ve kaliteyi düşürdüğünü söyledi.  Geçen yıl üreticinin birçok hastalıkla mücadele ettiğini belirten Zafer Tan, “Zeytin ağaçlarında geçen yıl zeytin sineği başta olmak üzere, zeytin güvesi, zeytin kara koşnili, zeytin kabuklu biti, zeytin pamuklu biti, dal kurutan, zeytin tripsi, ağaç sarı kurdu, zeytin yara koşnili ve filizkıran gibi birçok hastalık görüldü. Bu hastalıklarla zamanında mücadele edilmediği için verim ve kalite düştü. Üreticilerimizin bu yılda aynı sorunu yaşamamaları için tedbiri elden bırakmamaları gerekiyor. Zeytin ağaçlarının ana zararlısı olan zeytin sineğine üreticilerimiz özellikle dikkat etmeliler. Zeytin sineği, ağaçlarda yüzde 60-70’lere kadar verim kaybına sebep olabiliyor. Bu durumda üreticilerin hasat dönemine kadar bahçelerini kontrol ederek gereken bakım ve ilaçlamaları yapmaları gerekiyor” dedi.


  • BIST 100

    9774,49%0,17
  • DOLAR

    34,03% 0,01
  • EURO

    37,96% 0,20
  • GRAM ALTIN

    2802,50% 0,02
  • Ç. ALTIN

    4589,57% 0,00