BARAJDA ÇATLAK İDDİASI

14 Nisan 2011 yılında yapımına başlanan ve 29 Kasım 2017’de açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından canlı yayınla yapılan Gökçeler Barajı konusunda ortaya atılan bir iddia kafaları karıştırdı. 2 yıl önce su tut

GÜNDEM 8.06.2019 01:45:57 0
BARAJDA ÇATLAK İDDİASI

GAZİPAŞA’DA, Gökçeler Barajı konusunda kamuoyunda konuşulan bir iddia kafaları karıştırdı. 14 Nisan 2011’de yapımına başlanan, 29 Kasım 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Gökçeler Barajı 20 Temmuz 2017 tarihinde su tutmaya başlamıştı. Aradan geçen zaman zarfında bu kış tamamen dolan barajda, kapaklar geçtiğimiz ayalarda yeniden açıldı. İlk etapta rutin bir su bırakma işi işlemi olarak görülen çalışmalar, baraj suyunun yüzde 90’ının yeniden boşlatılması kamuoyunda konuşulan çatlak iddialarını güçlendirdi. Gazipaşalı üreticilerin ve vatandaşların su ihtiyacını büyük oranda karşılayacak olan Gökçeler Barajı’nda suların büyük bir bölümünün salınması, yeni tartışmaları gündeme getirdi. DSİ yetkilileri tarafından yapılan açıklama, su tutma programına ilişkin rutin işlemlerin devam  ettiği kaydedilse de , baraj sularının yaz döneminde aşırı salınması,  barajın gövdesinde su kaçacağı mı var? Sorusunu akıllara getirdi.

 

DSİ: BARAJDA SORUN YOK

 

Barajda yaşanan su boşaltma işlemi su sıkıntısı çeken Gazipaşalı çiftçileri tedirgin etse de yapılan işlemle ilgili DSİ tarafından bilgi verildi. Barajın kapaklarının açılmasını rutin bir çalışma olarak değerlendiren DSİ yetkilileri tarafından, barajda su tutma programına ilişkin rutin bir işlem yapıldığı, bunun dışında herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığı ifade edildi. Yine DSİ yetkilileri tarafından verilen bilgide, sulama inşaatı tamamlanan bölgelere, sulama sezonunda su verileceği kaydedildi. Gazipaşa’da, Beyobası, Beyrebucak, Çobanlar, Hasdere, Kahyalar, Karalar, Korubaşı, Macar, Muzkent ve Aydıncık mahalleleri olmak üzere 10 yerleşim biriminin içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Gökçeler Barajı, toplamda da 47 bin 400 dekar zirai alana su verecek. Ayrıca Gökçeler Barajı’nda, 2,5 MW Kurulu gücündeki HES ile 8,66 GWh/yıl enerji üretimi yapılacak. 

 

MİLLİ EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

 

Gökçeler Barajı'nın tamamen faaliyete geçmesi ile birlikte önemli ihraç ürünlerinin yetiştiği Gazipaşa’da tarım alanları modern sistemler kullanılarak sulanacak. Toplamda 47 bin 400 dekar zirai arazide yapılacak sulamadan dekar başına 2 bin 185 TL gelir artışı ile milli ekonomiye yılda 103 milyon 569 TL katkı sağlayacak. Öte yandan Gökçeler Barajı’nda 5 bin 688 kişiye de istihdam sağlanması hedefleniyor.