İYOT YETERSİZLİĞİNE DİKKAT!

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, iyot yetersizliğinin anne karnında, bebeklerde, çocukluklarda, gençlerde ve yetişkinlerde sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi.

SAĞLIK 3.06.2019 11:49:57 0
İYOT YETERSİZLİĞİNE DİKKAT!

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarını Önleme Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapıldı.  Yapılan açıklamada, 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarını Önleme Haftası nedeniyle iyot yetersizliği etkinlikleri yapılarak, sağlık personeli ve toplum bilgilendirildiği belirtildi. Ayrıca,  yapılan bilgilendirmelerle farkındalıkların arttırılması ile güncel gelişmelerin arttırılması amaçlandığı ifadeleri yer aldı. Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, iyot hakkında bilgi verilerek iyot yetersizliği durumunda oluşan hastalıklardan bahsedildi. Yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İyot; İnsan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli bir elementtir. Günlük almamız gereken miktar bir toplu iğne başı kadar azdır. Bu az miktar yasam için çok gereklidir.

 

İYOT NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR?

 

 Vücudumuzda başta beyin olmak hemen tüm organların düzenli çalışması, büyüme ve gelişmenin tam olması, vücudun ısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan hormonların yapımında kullanılmaktadır. İyot vücudumuza besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Ancak besinlerimizde ve içme suyumuzda yeterli iyot bulunmuyorsa o zaman vücudumuzun ihtiyacı olan iyodu alamayız. Bu nedenle ülkemizde sofralık tuzlar iyottan zenginleştirilmiştir. Bebeğimizin ve çocuğumuzun normal büyümesi ve gelişmesi için iyot gereklidir. Boyunda nefes borusunun hemen önünde yer alan tiroit, yaşam için büyük önem taşıyan bir salgı bezidir. Tıroid bezi aldığı iyodu beynin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, ayrıca vücutta isi ve çalışma gücü oluşması için gerekli olan hormonların yapımına kullanılır. Bu hormonlar kas, karaciğer, kalp ve böbreklerin çalışması için gereklidir. İyot yetersiz alındığında tıroid bezinden kana geçen bu hormonlar yeterince yapılamamakta ve hemen tüm organların gelişmesi ve büyümesinde sorunlar ortaya çıkmakta, boy uzaması duraklamakta ve kemik gelişimi geri kalmaktadır. İyot yetersizliği çeşitli hastalıklara yol açar. En belirgin yetersizlik belirtisi guatr’dır.”

 

SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUYOR

 

İyot yetersizliği dolayısıyla anne karnında, bebeklikte, çocuk, gençlik ve yetişkinlerde oluşan sağlık sorunları hakkında bilgi verilen açıklamada, “Düşük, guatr, ölü doğum, bebek ölümünde artma, sağırlık, cücelik, büyüme geriliği, tıroid bezinin çalışmaması, zihnin yeterli çalışmaması, okul başarısızlığı, güçsüzlük. İyottan yetersiz beslenen çocuklar akranlarına göre 13,5 puan zeka kaybına uğrarlar. İyottan yetersiz beslenen insanlar daha zor anlamakta, daha zor eğitilmekte, işlerinde daha az üretken olmaktadır. Ancak bu tuzlarda bulunan iyot; gün ışığında, fazla nemde, yüksek sıcaklıkta azalmaktadır. Bunu önlemek için;  İyotlu tuz renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalıdır. Saklandığı yer kuru olmalıdır. Tuz içinde bulunan iyodun yemek pişerken kaybolmaması içim yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken ilave edilmelidir. Unutmayın; İyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıkları tedavi etmek hem zor hem de pahalıdır. Buna karşılık ‘iyotlu tuz kullanmak’ hem sağlıklı hem de ucuzdur” ifadeleri kullanıldı.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27